Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kösz jól vagyok: Brüsszelben hétfőn az az Alapjogokért Központ képviselője nagy hangon védte meg Magyarországot az Európai Parlamentben a támadásoktól. Egy 2013-as beszámolóban Szánthó Miklós le is írta, hogy ezért jött létre a Központ – a honlapon azonban ezt nem vállalja fel a szervezet. Átláthatóságban is van hova fejlődni.

A Nyugat hozzászokott, hogy Magyarországon balliberális sajtótúlsúly van, ez most változik, ennek része a Népszabadság bezárása, mondta tegnap Brüsszelben az Európai Parlamentben Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője azon a szakbizottsági vitán, ahol Trócsányi László igazságügyi miniszter és több civil szervezet vezetőjének a részvételével a jogállam magyarországi helyzetéről tárgyaltak az EP-képviselők. De beszélt a menedékjogról is, mely szerinte annyit jelent, hogy a fenyegetett embernek menedéket kell adni az első biztonságos országban. A civil szervezetek vegzálásáról is nyilatkozott: szerinte Magyarországon 70 ezer civil szervezet van, a nagy többség "köszöni szépen, jól van".

Az Alapjogokért Központ kétségtelenül ezek közé tartozik. Ahogy az Átlátszó kiderítette, a központ, pontosabban az azzal kb. egyenlő Jogállam és Igazság Nonprofit Kft., amelynek szintén Szánthó az ügyvezetője, az MNB ominózus alapítványától, a PADA-tól kapott 35 millió forint vissza nem térítendő támogatást 2015-ben kutatásra. 2013-14-ben már kaptak 80 millió forint támogatást a Fidesz pártalapítványától, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól az Alapjogokért Központ működtetésére, irodája kialakítására, a dolgozók bérére. A központnak hét munkatársa van, és hárman publikálnak, mondta el az EP-ben Szánthó.

Az Alapjogokért Központ oldalán Tavares tévedéseit sorolják
©

A kft. tevékenységének leírásában azt találjuk: az igazságos jogállami működéssel kapcsolatos közös társadalmi szükségleteknek és elvárásoknak megfelelő tudományos kutatás, elemzés, jogvédelem és jogfejlesztés. A Fidesz-alapítványnak írt 2013-as beszámolójában Szánthó viszont már egyértelműbben fogalmaz az Alapjogokért Központ feladatáról: "A Központ megalapítását az a felismerés vezette, hogy a Magyarországot az elmúlt években ért politikai indíttatású hazai és nemzetközi kritikákra szükséges közjogilag megalapozott szakmai válaszokat adni." Valamint az is olvasható, "a nyilvánosságnak szánt elemzések mellett a szakmai stáb rendszeresen készít (...) háttérdokumentumokat, döntéshozók felé javaslatokkal él a jogszabályalkotás tekintetében." Azaz a kft. egy kormányzati háttérintézmény. Partnerei közt felsorolja a PADA-t, a Polgári Magyarországért Alapítványt, amely a Fidesz pártalapítványa, a Századvéget, illetve a Konzervatóriumot és a Initiative Pro Mitteleuropa nemzetközi NGO-t.

A Központ honlapján egy eufemisztikus megfogalmazást látunk: "A 2013-ban fiatal jogászokból és joghallgatókból alakult Alapjogokért Központ célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés. A Központ elkötelezett az alapvető jogállami értékek, a hagyomány és a szabadság kultúrája iránt, feladatának tekinti, hogy időről időre megvizsgálja az aktuális közjogi kérdéseket, ügyeket, és azokról mértéktartó, de mértékadó elemzéseket hozzon nyilvánosságra. Ennek megfelelően a kutatásaink, elemzéseink módszertana kizárólag jogi szempontokat vesz figyelembe." Vagyis a Központ a nyilvánosság felé független civilszervezetként adja el magát, de valójában államilag támogatott civil szervezet.

Trócsányi a vitában - Szánthó ahol tudott, segített
©

Ennek a tudományos elemzésnek különböző termékei vannak a tudományos megközelítéssel szembemenő olyan megállapításokkal, mint "A politikai korrektség – mely kifejezés a legendák szerint Mao Ce-Tung Vörös könyvecskéjéből eredeztethető – és a hozzá tapadó szektás hitrendszer abból az alapvetően téves felfogásból indul ki, hogy az emberek minden téren és mindenek felett egyenlőek".

Nagyobb átláthatóságot akar a kormány a civilek körében, és megbélyegezné a külföldi adományokat egy bizonyos mértéken túl elfogadó szervezeteket is. Az Alapjogokért Központ, miközben valóban kiáll a kormány céljai mellett, nem jeleskedik az átláthatóságban. A PADA-s pénzt ki kellett perelni, de a konkrét munkavégzés részleteibe Szánthó nem engedett betekintést, üzleti titoknak minősítette az Átlátszó cikke alapján. A téma a Law and Economics tudományterület, kutatás, tanulmányírás.

A PADA most közreadott támogatási listájában megtalálható a 2016. március 31-i szerződés leírása, a projekt célja nemes egyszerűséggel a Law and Economics tudományterület hazai meghonosítása. A Központ összegyűjti a szakirodalmat, feldolgozza a vonatkozó itthoni jogalkotást, majd két workshopot rendez, és végül egy konferencia keretein belül a nyilvánosság elé tárja, kötetbe rendezi és a honlapon is elérhetővé teszi. A Központ e-beszámolóiban közzétett dokumentumaiból nem derül ki, hogy honnan kapott támogatást, csak annyi "egyéb szervezettől" kapott működési támogatást 49 millió forint értékben. Értékesítésből 3,4 milió forint jött csak össze.

Az Alapjogokért központ tehát megtévesztően működő és egyáltalán nem átlátható álcivil állami támogatású szervezet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában