Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A közelmúlt botrányai után az egyik egészségügyi érdekvédelmi szervezet felmérést készített a paraszolvenciáról. Ebből kiderült, egyre kevesebb orvos gondolja úgy, hogy a betegek hálából csúsztatják zsebükbe azt a bizonyos borítékot. Főleg a fiatal orvosok körében magas a hálapénz elutasítottsága.

Néhány hónappal azután, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt az onkológus nőgyógyászt, aki nem egyszer halálos betegektől kért el pénzt műtétekért, vizsgálatokért, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete(ReSzaSZ) felmérést készített a hálapénzrendszerről.

A 2016 elején alakult egészségügyi érdekvédelmi szervezetnek nem ez volt az első akciója hálapénz témájába; február közepén az igazságügyi miniszterhez fordultak az utólag elfogadott hálapénz miatt.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül elnevezésű Facebook-csoport is aktivizálta magát; úgy tudjuk, nemrég a ReSzaSz-szal közösen levélben fordultak a Magyar Orvosi Kamarához, hogy a közelmúlt botrányaira hivatkozva vizsgálják felül az etikai kódexet. Választ azóta sem kaptak a MOK-tól.

Megváltozott gondolkodás

A kedden publikált kutatás tehát nem előzménynélküli, ezért duplán érdekes volt, hogy mire jutott a 907 orvos részvételével készült online felmérés. Az eredeményeket böngészve az tűnik a kutatás legfontosabb tanulságának, hogy a 2013-ban készült hasonló felmérés óta gyökeresen megváltozott a hálapénz megítélése az orvosok  körében.

Arra a kérdésre, hogy a betegek miért adják a hálapénzt, az orvosok 32 százaléka válaszolta azt, hogy a megfelelő ellátás, figyelem reményében. Három éve ugyanez az arány még csak 11 százalék volt.

Majdnem ilyen sokan (29 százalék) mondták azt, hogy a betegek úgy gondolják, a hálapénz révén előnyhöz juthatnak. A 2013-as felmérésben még csupán az orvosok 7 százaléka gondolta így.

A rezindensek között különösen magas volt ennek a két válasznak az aránya.

©

Hatalmasat csökkent viszont azoknak az orvosoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy a betegek valóban önkéntesen, hálájuk kifejezéseként adják a paraszolvenciát. 2013-ban még a válaszadók több mint fele válaszolt ugyanígy, a mostani felmérésben már alig 17 százalékuk.

Az orvosok mindössze 7 százaléka gondolja úgy, hogy a betegek az alacsony bérek miatt adnak hálapénzt, és még kevesebben (2 százalék) válaszolták azt, hogy megszokásból.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezett orvosok többsége - 96 százalékuk - hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni.

78 százalékuk értett egyet azzal az állítással, hogy “szeretnék hálapénzmentes egészségügyben dolgozni”, miközben a válaszadók mindössze 3 százaléka mondta azt, hogy nem, vagy egyáltalán nem ért egyet ezzel a kijelentéssel.

©

Nem kérnek a hálapénzből

Abban sincs újdonság, hogy az orvosok döntő többsége (94 százalék) továbbra is elítéli a hálapénzrendszerét; csak öt százalékuk mondta azt, hogy morális elfogadható a paraszolvenia.

Viszont továbbra is magas azoknak az aránya - 61 százalék - akik úgy vélekednek, hogy a jelenlegi helyzetben kénytelenek elfogadni a hálapénzt.

A hálapénz elutasítottsága egyébként rezidensek, azaz a fiatal orvosok között a legmagasabb (56 százalék) , de a teljes mintát nézve is nőtt a paraszolvenciát teljes mértékben elutasító orvosok aránya az elmúlt három évben: 19-ről 33 százalékra.

©

Nem kopik ki

Kisebbségben vannak azok az orvosok, aki úgy gondolják, hogy a hálapénz pusztán a béremelés hatására ki fog kopni a rendszerből. A válaszadók 60 százaléka szerint a béremelés önmagában nem megoldás. Ezt támasztja alá, hogy  2013-hoz képest ugyan javultak az eredmények, de a megkérdezettek 74 százaléka  még mindig úgy véli, hogy nem tudnak jövőt alapozni a jelenlegi alapbérükre.

Főleg a rezidensek szkeptikusak; 76 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy a béremelés fog segíteni a helyzeten.

©

Szabályozni kell

A kutatás megállapításai között szerepel az is, hogy az orvosok 60 százaléka továbbra is úgy gondolja, a saját orvos választás feltételeit törvényben kell szabályozni.

Többségük azt is támogatná, hogy teljesítményalapú bérezést vezessenek be. Abban is konszenzus mutatkozik, hogy az állami és a magánegészségügynek szabályozott formában kellene együttműködnie, vagyis a béremelésen kívül más eszközök is kellenek a hálapénz felszámolásához.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Napközben kellemes meleg, este szokatlan hűvös lesz

Napközben kellemes meleg, este szokatlan hűvös lesz

Hiperszonikus fegyverek lesznek Amerika most berendelt vadászgépein

Hiperszonikus fegyverek lesznek Amerika most berendelt vadászgépein

Második nekifutásra megkaptuk az érdemi válaszokat az új szabályokról

Második nekifutásra megkaptuk az érdemi válaszokat az új szabályokról