szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Abból tudott főzni, ami a neten megjelent – ezzel magyarázta facebookos bejegyzésében Ungváry Krisztián, miért kelt eleinte Orbán Viktor védelmére a miniszterelnök nagy botrányt kavart beszéde ügyében, és miért látja most ő is azt vállalhatatlannak.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján beszédében etnikai homogenitásról beszélt, és ezt egyebek mellett videó is bizonyítja. Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfón viszont azt állította a beszéd leiratára utalva állította: félreértés történt, Orbán Viktor a kulturális homogenitás megőrzésének fontosságáról beszélt. És ha valaki ellenőrizni akarta az állítást, a miniszterelnok.hu oldalon is úgy olvashatta, ahogy azt a kormányszóvivő állította.

A kavarodást végül Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tisztázta, egymondatos közleménnyel. Ebben azt írta: "A kormany.hu és a miniszterelnok.hu oldalon elírás történt az Orbán Viktor miniszterelnök kamarai beszédét tartalmazó leiratban, a hibát haladéktalanul kijavítjuk, minden érintettől elnézést kérünk". Vagyis a kormányfő oldalán valóban szépített formában szerepelt a mondat csütörtök késő délutánig, majd visszajavították arra, ami valóban elhangzott.

Facebook-posztja alapján Ungváry Krisztián is úgy tudta először, hogy kulturális homogenitásról beszélt Orbán Viktor, nem etnikairól, majd kiderült, hogy mégis.

„Ez az a pont, ahol nincs mentség. Az eredeti kifejezés kapcsán volt értelme a diskurzusnak, ami az FB-n is megindult, és azt gondolom, hogy az a szöveg, ami elhangzott, védhető és érvelni lehet mellette. Az etnikai homogenitás mellett azonban csak Ceausescu és hasonlók érvei jutnak eszembe (hadd ne írjak most még súlyosabbakat). Ez vállalhatatlan és vérciki. Az pedig méginkább, hogy egy miniszterelnöki szövegről 24 órán belül az derül ki, hogy különböző verziókban létezik” – fogalmazott a történész.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán botrányos kijelentését már nem szépíti a Miniszterelnökség

Kovács Zoltán a papírt felmutatva kijelentette: Orbán Viktor beszédének leirata szerint azt mondta, hogy a "kulturális homogenitást meg kell őrizni", tehát nem etnikai homogenitásról beszélt. A kormányfő oldalán valóban szépített formában szerepelt a mondat csütörtök késő délutánig. Majd visszajavították arra, ami valóban elhangzott.