szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben Lengyelország nyíltan száll szembe az Európai Unió legfontosabb tagállamaival, hogy Donald Tusk újraválasztását megakadályozza az Európai Tanács elnöki posztján, Orbán Viktor arra jutott: ez nem Magyarország harca.

Lázár János csütörtökön bejelentette: Orbán Viktor elutazott Brüsszelbe, ahol az EU-csúcson az európai néppárt jelöltjét támogatja majd. Ez azt jelenti, hogy nem áll Lengyelország mellé a harcban Donald Tusk ellen. Nehezen is tehette volna: éveken keresztül a néppárt egyik vezető tisztségviselője volt, a fideszes EP-képviselők is ebben a frakcióban ülnek.

Meglátjuk, Orbán lengyel barátai mit szólnak a budapesti döntéshez, hiszen idén is érkeznek a március 15-i ünnepségre a magyar kormányfőnek tapsolni. Lázár szavai szerint Orbán közvetíteni is próbált Varsó és a többi tagállam között, ám kudarcot vallott. Érthető, hiszen Donald Tuskkal kapcsolatban Jaroslaw Kaczynski fenntartásai szinte kizárólag személyes indíttatásúak.

Lengyelországnak nincs vétójoga az Európai Tanács elnökének megszavazásánál. Az, hogy Magyarország sem áll legfőbb uniós szövetségese mellé azt vetíti előre, hogy Varsó súlyos pofonba szaladhat bele. A lengyel delegáció a voksolás elhalasztását kéri, de önmagában aligha ér el sikert. Orbán döntése, hogy kiáll a néppárt mellett, így több mint szimbolikus. Leginkább Angela Merkelnek tesz vele komoly szívességet, aki Tusk legfőbb támogatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!