szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség már nem köntörfalaz: nem a közlekedést zavarnák a fütyülő ellentüntetők, hanem az Orbán és Tarlós részvételével zajló állami ünnepség résztvevőinek "méltóképpen történő ünnepléshez való jogát". Ez elég hozzá, hogy korlátozzák a gyülekezési jogot az Együtt tüntetőinél.

Törvénytelen határozatban tiltotta meg a rendőrség, hogy március 15-én kifütyüljék Orbán Viktort - írta Facebook-oldalán Juhász Péter, az Együtt elnöke.

Állítása szerint szabályosan bejelentették a síposztást, amit a törvények szerint nem tilthatott volna meg a hatóság, mert a törvény szerint csak akkor mondhattak volna nemet, ha a demonstráció akadályozza a közlekedést vagy a népképviselet működését, de ezek egyike sem áll fent.

Juhászék kérelme arról szólt, hogy a nemzeti ünnepen az Astoriánál és a Kálvin téren egy-egy metrókijáratnál aláírást gyűjthessenek és sípot oszthassanak 9 óra 50 perctől 11 óráig, fél 12-ig el is hagyták volna a helyszínt.

A többoldalas rendőrségi határozatban a hatóság azzal érvel, hogy ez a rendezvény mások jogait sérthette volna, ezért megtiltják. Juhászék vállalták, hogy kicsit arrébb települnek, hogy ne zavrarják a szerda délelőttre tervezett "ünnepi menetet", és a rendőrség kérdésre elmondták, hogy igen, a síposztás kapcsolatban van a Facebookon hirdetett "Mondjuk el füttyszóval, hogy mit kíván a magyar nemzet!" című rendezvénnyel. (Az állami ünnepségen a Nemzeti Múzeumnál 10.30 és 11.30 között Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond.)

Sípokkal megzavarni Magyarország Miniszterelnökét

A határozat hosszas jogi indokolásának a vége felé jut el a budapesti rendőrfőkapitány odáig, hogy "a demonstráció időpontja teljes mértékben megegyezik Magyarország miniszterelnökének ünnepi beszédének időpontjával". Juhászék rendezvénye az állam által lefoglalt terület határán történne, és "a rendezvény egyik pontjaként a demonstrálók a Nemzeti Múzeum előtt kívánják sípokkal megzavarni Magyarország Miniszterelnökének(sic!) ünnepi beszédét".

A rendőrfőkapitány idézte a fővárosi munkaügyi bíróság 2015. januári határozatát (amelyben szintén egy március 15-i ellentüntetés betiltásának felülvizsgálatát utasítottak el):

március 15-e olyan kiemelt nemzti ünnep, melynek történelmi jelentősége mint speciális körülmény mérlegelési mozgásteret indokol az állam oldalán a gyülekezési jog korlátozásában.

Emellett - és ezt már maga a főrendőr idézte az Alaptörvényből - a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet méltóságának megsértésére. Márpedig a "legkiemelkedőbb" megemlékezés, azaz az állami ünnepség megzavarása "szükségszerűen a magyar nemzet méltóságának sérelmével járna".

A rendőrség 300 főre becsüli Juhászék demonstrációját, és álláspontja szerint ez a fütyülő tömeg

az állami rendezvényre érkező ünneplő tömeg méltóképpen történő ünnepléshez való jogát oly mértékben sértené,

hogy be kell tiltani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Orbán Viktort nem először fütyülték ki ilyen csúnyán - 3+1 videó

Az MTK-stadion legendás betonfalai mintha még fel is erősítenék a közönség nemtetszését a csütörtöki avatón. Orbán Viktor miniszterelnöknek szóbeli gyalázkodásból is jutott a videó szerint, de nem tűnik úgy, hogy ettől zavarba jött volna. Igaz, van már tapasztalata a kifütyülésről.

hvg.hu Itthon

Így láthatta Orbán a tegnapi botránytüntetést - videó

Elég halkan, de azért behallatszanak a sípoló ellentüntetők a miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett október 23-i videón is, amit a színpad nézőpontjából készítettek. A "Viktor, Viktor!" kántálás azért bőven elnyomja a tér hátuljába szorítottak hangját, és a színpadról nézve szinte örömünnepnek tűnik, amit a tömeg művel. Még ha közben éppen embereket vernek is.

Két számjegyű fizetésemelés és kéthavi bónusz jön a magyar Suzukinál

Két számjegyű fizetésemelés és kéthavi bónusz jön a magyar Suzukinál

Koronavírus: találtak két új fertőzöttet Németországban

Koronavírus: találtak két új fertőzöttet Németországban

Hatalmas hitelt vett fel az egyik magyar tőzsdei cég, amit szokatlan módon oszt szét

Hatalmas hitelt vett fel az egyik magyar tőzsdei cég, amit szokatlan módon oszt szét