szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb fejezetet nyitott az ügynökügy vaskos történetében a Momentum Mozgalom, amire a kormány hamar válaszolt a mágnesszalagok áthelyezésének ötletével. Ungváry Krisztián történész a HVG-ben áttekinti mindazt, amit a 6-os kartonokról tudni érdemes.

Újra terítéken a rendszerváltás óta sokszor előkerült ügynökakták nyilvánosságának ügye. Most a Momentum Mozgalom húzta elő a 27 éve megoldatlan problémát, mire a kormány lépett egyet: az elképzelések szerint a Bajnai-kormány idején előkerült és archivált mágnesszalagok átkerülnének az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, talán kutathatóvá is válnának. A mágnesszalagokról sok tévhit él, nem tartalmazzák a teljes ügynöklistát, inkább a mozaik darabkáit jelentenék a teljes ügynökkép tekintetében, mondta el a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) egyik tagja nemrég. Ungváry Krisztián, a témával foglalkozó történész pedig arról ír az eheti HVG-ben, hogy mennyire azonosíthatóak az egykor beszervezettek - és egy kis ügynökügyi gyorstalpalót is tart.

Ungváry hosszasan sorolja, hogy milyen lehetetlen elképzelés az, hogy az állambiztonsági együttműködés, beszervezés alapdokumentumának számító 6-os kartont hamisították vagy annak idején fiktív kartont csinált volna a hatalom. A fiktív beszervezés könnyedén kiderült volna egy lekérdezés során. Az állambiztonságban napi gyakorlat volt, hogy különböző kritériumok alapján rákerestek ügynökökre, ezek során kiderült volna, ha valaki nincs is beszervezve. A 6-os karton tehát a beszervezés tényét bizonyítja, de nem a törvény előtt, csak tudományosan - a törvény, Ungváry régi vesszőparipája ez, olyan kritériumokat állít, ami a valóságban sokszor nem teljesült, tehát ma olyan embereket sem lehet ügynöknek nevezni, akik nagy valószínűséggel azok voltak.

További részleteket keressen az eheti HVG-ben!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Alig egy hónappal a kirúgása után, új helyen folytatja az M4 Sport riportere

Alig egy hónappal a kirúgása után, új helyen folytatja az M4 Sport riportere

Koronavírusos holttestet mosott partra a víz, a csendes-óceáni szigeten semmit sem bíztak a véletlenre

Koronavírusos holttestet mosott partra a víz, a csendes-óceáni szigeten semmit sem bíztak a véletlenre