szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Emlékezet Bizottságát éppen az ügynökmúlt feltárására hozták létre, erre most azt mondják, hogy nem lehet összeállítani az ügynöklistát.

A második Orbán-kormány által éppen az ügynökmúlt feltárására létrehozott és 2014-től működő Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) egyik tagja éppen arról beszélt a Magyar Hírlapnak, hogy nem is lehet összeállítani a teljes ügynöklistát.

Bank Barbara történész a lap szombati számában megjelent interjúban azt mondta, az egykori mágnesszalagokon őrzött adatállomány minden hiányossága ellenére egy sok elemből álló kirakó fontos darabja lehet, nagy segítséget jelenthet a kutatóknak. Megismerésével a jelenleginél teljesebb képet kaphatnak az állambiztonsági nyilvántartás működéséről és a hálózati személyek köréről, ugyanakkor elmondása szerint az egykorú adatbázisok sem voltak soha teljesek.

Az 1974-től 1990 elejéig működtetett rendszerbe például a korábban kizárt vagy meghalt hálózati személyeket már fel sem vették, de az is bizonyítható, hogy később is rendszeresen töröltek adatokat. Hozzátette azt is, hogy az informatikai szakembereknek csak részlegesen sikerült megfejteni a mágnesszalagokon tárolt információkat.

A NEB tagja szerint tévedés azt feltételezni, hogy pontosan következtethetünk az ügynökök létszámára, sőt, azt is közölte, hogy

Teljes ügynöklista most sincs, s annak összeállítása sem lehetséges.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága egyébként 2014-es megalakulása óta a rendszerváltás előtti III/III-asokkal kapcsolatban nem sok mindent tárt fel, de katonai titkosszolgálati anyagokkal már foglalkozott, illetve nyilvánosságra hozta a Nagy Imre-peren dolgozók névsorát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne próbálja ki otthon, mi történik, ha bemondja az iPhone-nak, hogy 14

Ne próbálja ki otthon, mi történik, ha bemondja az iPhone-nak, hogy 14

Megállapodtak az EU klímatörvényéről az uniós intézmények

Megállapodtak az EU klímatörvényéről az uniós intézmények

Gyártója szerint minden koronavírus-variáns ellen véd a Szputnyik V

Gyártója szerint minden koronavírus-variáns ellen véd a Szputnyik V