Balavány György
Balavány György

Egy portál megkérdezte az MTVA-tól, miért terjeszti a Kreml álhíreit. A válasz lenyűgöző.

A Fidesz-uralta közmédiát nem igazán kell e sorok írójának kell bemutatni, 2012-ben már tízmillióra akart perelni az akkor még Belénessy Csaba által vezetett hazugsággyár, mert igazat mertem írni róluk – és azt, ugye, az alaptermészetük  képtelen elviselni.

Van ez az effekt – sokszor gondolom, hogy erre játszanak –, miszerint elfásul, csak legyint az ember, emelkedik az ingerküszöb, amit tegnap még égbekiáltónak tartottál, és sistergő tollal csaptál volna le rá, ma már csak fáradt bosszankodással veszed tudomásul,

Mit lehet még mondani, de őszintén, a közszolgálatnak csúfolt  permanens sajtóbotrányról? Hazudnak. Aszta, mekkorákat hazudnak. Aszta, mekkorákat és milyen arcátlanul hazudnak. Aszta, ezek még mindig mekkorákat és még mindig milyen arcátlanul  hazudnak. Mindez, fájdalom, már nem hír, a véleményünk is ugyanaz, évek óta. Esetleg amikor a kormánypropaganda valamely téren, mondjuk agresszivitásban, látványosan új szintre lép, azt érdemes közzé kiabálni. De lassan már az lenne hír, címlapos, hogy „igazat mondott egy közszolgálati csatorna.”

De ilyesmi legfeljebb  piszlicsáré ügyekben fordulhat elő, akkor is csak véletlenül.

Na, ami most történt, arra azért érdemes vetni egy pillantást. Sztori a következő. Az Index interjút hozott egy titkosszolgálati extiszttel, aki  többek közt elmondta, miért probléma, hogy a magyar közmédia az orosz háborús propaganda hazug anyagait veszi át, kábé egy az egyben. A nyugat.hu portál erre kérdést küldött az MTVA-nak, firtatva, hogy a Kreml álhíreit csak szakmaiatlanságból, vagy egyenesen felső utasításra nyomják-e a köz arcába. Nem mondom, hogy elegáns az ilyen kérdés, némi arroganciát sem nélkülöz; én az alanyomnak, ha közhivatal is az illető, csak hagynék egyéb válaszopciót is, mint hogy zsibbasztóan szervilis vagy csak szimplán hülye –  de most nem ez a lényeg. Hanem a közmédia válasza, ami azért lenyűgözőre sikerült:

„Az amerikai érdekeket magyar adófizetői pénzekből , lásd 2015-ös index.hu állami reklámköltések, és Olimpiai (sic!) bannerek is kiszolgáló oligarchaportálok vádjaira a Közmédia (sic!) nem kíván reagálni. Ugyan többször is kísérletet tettünk rá, de a nyíltan amerikai érdekeket szolgáló oligarchaportálok a Közmédiával kapcsolatban egyszer sem voltak nyitottak az igazság minden részletének kibontására, ezért a magunk részéről a légből kapott, bizonyítatlan értesüléseikkel sem kívánunk semmit sem kezdeni.

Tisztelettel,
MTVA Sajtóosztály

A stílus még hagyján, a közmédia egyszerűen „a te anyád” fordulattal élt, csak kissé terjengősebben. De itt a válaszcsapás lényege, hogy nem az MTVA, hanem, megőrülök, a maradék piaci alapon működő sajtó él az adófizetők pénzéből, illetve költi azt  amerikai érdekek kiszolgálásra, méghozzá nyíltan. WITW????

Mi kiszolgáljuk az oroszokat? Oké, akkor ti meg az amcsikat, beeee. Hát, elég sajátos  felfogása ez a kiegyensúlyozottság követelményének.

Akkor valamit megint, sajnos, meg le kell írni. Egy megveszekedett fillér nincs a közszolgálatnak csúfolt hazugsággyárban, ami nem a magyar adófizetők zsebéből való. Ha van entitás, amire a piaci törvények kicsit sem vonatkoznak, akkor ez a nyavalyás közmédia. Amelynek, ugye, eredeti rendeltetése szerint kutyakötelessége érdemi, pártatlan és ellenőrizhető tájékoztatást adni mindenről, beleértve természetesen a saját működését is.

A közmédia alkalmazottai, a legfelsőbb vezetői szinteket is beleértve, az állampolgárok alkalmazottai, vagy is a mi alkalmazottaink, kedves Olvasó, pártállástól függetlenül. Üdvös lenne legalább abban  egyetérteni, hogy az alkalmazottunk ne anyázni és vádaskodni kezdjen, még akkor sem, ha rosszkedvűen vontuk felelősségre. Feleljen tisztességesen, ha kérdezik. Vagy holnaptól nézzen más munka után.

Jó, persze, ez innentől az ábrándozás kategóriája.

Istenem, csak egy kicsit lenne már normálisabb ez az ország, csak egy kicsit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!