Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Momentum szerint már maga a népszavazási kezdeményezés sem jó, és becslésük szerint szinte lehetetlen, hogy összejöjjön a referendum kiírásához szükséges 150 ezer aláírás. A vesztes meccsbe pedig nem áll bele.

Nem támogatnák a Városligetről szóló népszavazási aláírásgyűjtést, mivel a népszavazás nem tudná megakadályozni a Liget Projektet és a Városliget felesleges beépítését - közölte megkeresésünkre a Momentum Mozgalom.

A Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) múlt héten adott zöld utat az LMP-s Moldován László erzsébetvárosi önkormányzati képviselő kérdésének, ami úgy hangzik, hogy:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?"

Rossz a kérdés

A Momentum azzal indokolta, miért nem állnak be a városligetes népszavazás mögé, hogy eleve hibás a kérdés megközelítése. Egyrészt a “zöldfelület” fogalmának homályos jogi definíciója miatt könnyen támadhatónak tartják a kérdést.

Másrészt a Városligeti Építési Szabályzatban feltüntetett határértékek között szerepel a zöldfelület jelenleg hatályos legkisebb mértéke, amely most 65 százalék. “A sikeres népszavazás értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek ezt 70 százalékra kéne növelnie. Biztos, hogy nem ezért az 5 százalékos növekedésért harcoltak a Liget Projekt ellenzői”, írták.

©

Szerintük jobb megoldás lett volna egy “teljes értékű zöldfelület”-ről kiírt népszavazás, amely nem csak a Városligeti Parkra, hanem a teljes övezetre vonatkozik. Korábban a hvg.hu is írt arról, miért nem jó az LMP-s képviselő által beadott kérdés: többek között nincs olyan, hogy “Városligeti közpark”, ugyanakkor nehezen kommunikálható általa felvetés. Arról nem beszélve, hogy a Városliget Zrt. óriási anyagi fölényben van a ligetvédőkhöz képest, ha a propagandáról van szó.

Felvetésünkre, hogy nem éri majd az a vád a Momentumot, hogy cserben hagyták az LMP-t (a párt több mint 30 ezer aláírást gyűjtött a Momentum olimpiaellenes népszavazási kezdeményezéséhez.), Hajnal Miklós szóvivő azt válaszolta, hogy

“ügyek és nem pártok mögé kell beállni. Az LMP – nagyon helyesen – a NOlimpia mögé állt be, ami egy többezermilliárdos pazarlást akadályozott meg.”

Nem mozdulnak meg tömegek a Ligetért

Bizonyos szempontból teljesen logikus a Momentum pragmatikus hozzáállása. Azontúl, hogy nem akarnak “népszavazós” párt lenni, tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy nem lesz még egy olyan ügyük, mint amilyen a budapesti olimpia volt. Épp ezért nem fognak bele állni egy nyilvánvalóan vesztes ügybe. Márpedig nehezen elképzelhető, hogy a városligeti népszavazásból akkora politikai siker legyen, mint a NOlimpia kampány alatt összegyűjtött 266 ezer aláírás.

©

Nem véletlen, hogy a momentumosok szkeptikusan nyilatkoztak arról, összegyűjthető-e a városligeti népszavazáshoz szükséges 150 ezer szignó. Szerintük mivel egy sikeres referendummal is csak minimális eredményt (a 65 százalékos minimális zöldfelületet 70-re növelné) lehetne kiharcolni, ezért szinte lehetetlen lenne tömegeket mozgosítani.

Ezzel szemben a kérdést beadó Moldován összegyűjthetőnek tartja a 150 ezer aláírást, mivel szerinte a felmérések azt mutatják, hogy a budapestiek 75-80 százaléka ellenzi a Városliget átépítését. Az LMP-n kívül Moldován kérni fogja a ligetvédelem mögé beálló civilek (Levegő Munkacsoport, Greenpeace) segítségét is az aláírások összegyűjtésében, remélve, hogy kialakul egy NOlimpiához hasonló pártközi együttműködés.

Ha lesz is ilyen összefogás, a a Momentum biztosan ki fog maradni belőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!