Windisch Judit
Windisch Judit

A XIV. kerületben épp az Együtt van külön – állapíthatjuk meg első pillantásra a közelgő időközi választásról. Kíváncsiak voltunk, hogy a baloldali pártok országos iszapbirkózásának idején mi történik egy politikailag épp forró körzetben. Meglepődve tapasztalhatjuk a békés MSZP–DK-összeborulást, amelybe még a Párbeszéd is beleállt, és összefogva ütik az ellenzéki konkurenciát. És akkor ott van még a Jobbik, vagyis pontosabban: épp hogy nincs sehol.

Április 23-ára a több mint egy éve, tavaly januárjában eltűnt szocialista Sápi Attila helyére írtak ki időközi választást Zugló 3. választókerületében. A baloldal itt is egymással vív ádáz küzdelmet, de nem az országos törésvonalak mentén.

A jelöltek:

  • Bitskey Bencét indítja az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Összefogás Zuglóért Egyesület szövetsége. A jelölt a nemzet színészének, Bitskey Tibornak az unokája, jelenleg a kerületi önkormányzat egyik cégénél civil kapcsolatokkal és rendezvényszervezéssel foglalkozik.
  • Drevenka Mónika gyógyszertári szakasszisztenst jelölte az Együtt közösen a Várnai László vezette Civil Zuglóval és a Liberálisokkal.
  • Csordás Balázs Gyula közgazdászhallgatóban bízik a senkivel sem közösködő LMP.
  • Somodi Zoltán gyerekorvosra szavazott a Fidesz, vagyis a párt a várakozásokkal szemben nem Szatmáryné Jähl Angélát indította, aki legutóbb néhány szavazattal kapott ki Sápi Attilától.
  • Tóth Imre, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt színeiben
  • Szentpáli Kolos, a Magyar Munkáspárt színeiben
Karácsony Gergely és Bitskey Bence
©

Ez az első választás, ahol a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjére is lehet szavazni (2010-ben Erzsébetvárosban, az akkor még egyesületként működő Kétfarkú jelöltjeinek nem sikerült összegyűjteniük a megfelelő számú aláírást) szóval simán elviheti a show-t. A Jobbik pedig nem indul a választáson, mert nem sok esélye lenne a győzelemre (ami kissé ellentmond annak, amit a párt mindenütt hangoztat, miszerint rajta kívül nincs más komolyan vehető kihívója a Fidesznek – a szerk).

Erőtlen viszonyok
A zuglói képviselőtestületbe 2014-ben 9 MSZP–DK–Együtt–PM–Összefogás Zugló-s képviselő, ugyanennyi Fidesz-KDNP-s, egy jobbikos, egy LMP-s és egy Civil Zugló-s (korábbi LMP-s) képviselő került be, a kerület élén Karácsony Gergely, párbeszédes politikus áll.

Az mindenesetre önmagában is szórakoztató, mit mondanak a pártok arról, Bitskey Bence kinek is a jelöltje pontosan. DK-s forrásunk szavaiból arra lehet következtetni, indítását ők találták ki – ugyanis beszélgetőpartnerünk arról beszélt: most övék volt a jelölés joga, amit az MSZP be is tartott. Tóth Csaba zuglói MSZP-elnök viszont azt mondta: az Összefogás Zuglóért jelöltje mögé sorakoztak fel a pártok.

A Republikon Intézet februári elemzése szerint itt ki lehetett volna próbálni az előválasztásos jelöltkiválasztást, de ebből nem lett semmi.

A választás több baloldali szereplőjével beszéltünk, ki névvel, ki név nélkül vállalva mondott véleményt az esélyekről és az összefogás vagy önálló megmérettetés konfliktusáról. A Bitskey mögött állók biztosak a győzelemben. Ám ha a fideszes nyer, B tervre van szükség – mondta egyikük. Azt viszont ellentétesen ítélik meg, kinek segít a Jobbik távolmaradása. Tóth Csaba, a kerület országgyűlési képviselője úgy látja, ha a jobbikosok egyáltalán elmennek szavazni, biztos, hogy nem a fideszes jelöltre szavaznak.

"A Jobbik legnagyobb problémája a Fidesszel van, ahol nem indul a Jobbik, ott inkább átszavaznak a másik oldalra, csak nehogy a Fidesz nyerjen."

– mondja Tóth, és ebben egyetért a Fidesszel. A kormánypárt ugyanis épp ezt mondja, igaz, ezzel a Jobbik–baloldal-összejátszás képét igyekszik erősíteni. Egy névtelenséget kérő forrásunk viszont azt mondja, inkább a Fidesznek kedvezhet a cukisodó szélsőjobb távolmaradása.

Fenyegetések és feljelentések

Bár valós tétje nincs a választásnak, a kampányidőszak kifejezetten feszültnek is nevezhető. Ismeretlenek teleplakátolták azt a gyógyszertárat, ahol Drevenka Mónika dolgozik, illetve Várnai László nevével és fényképével létrehoztak egy meleg-társkeresőoldalt. Mindkét ügyben feljelentést tettek, azt Várnai nem tudta megmondani, hogy áll a nyomozás, de szerinte a rendőrök nagyon alaposan dolgoznak. A fiktív weblap miatt az ügyészség nyomoz, ott tudomása szerint találtak a szerzőről árulkodó IP-címet. Az ügyben Várnai annak idején Tóth Csabára mutogatott, aki visszautasította a vádakat.

Tóth Csaba
©

Megzavarták Szigetvári Viktor (Együtt) sajtótájékoztatóját is, ő Várnaival együtt állt ki közös jelöltjükért. Az Együtt volt elnöke, az Országos Politikai Tanács vezetője szerint a helyi szocialistákhoz köthető az akció, Tóth Csaba szerint ez is hazugság. "Semmi közünk hozzá, vannak más civilek is, akik nem tartják elfogadhatónak, hogy az a Várnai, akit elítéltek garázdaság miatt, részt vegyen Zugló közéletében. Nem az Együtt miatt mentek oda, az senkit sem érdekel" – állítja Tóth.

Máshol is zavartak meg Együtt-es sajtótájékoztatót, szocialista felsővezetők nevetgélve nyugtázták a történteket.

Most az Együtt stratégiáját ütik

A szocialista Tóth Csaba és Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke is azt mondja: az országos politikai szembenállás Zuglóban nem érzékelhető. "Nagyon normális kampány-együttműködés van" – mondja Molnár, Tóth pedig úgy fogalmaz, "a DK-sokkal teljes az összhang, ez helyi ügy, nem az országos politika része".

Emlékeztetőül: Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem látja szívesen Gyurcsány Ferenc DK-elnököt a vágyott közös listán, és többször felszólította a volt kormányfőt a visszavonulásra. Gyurcsány viszont nem vonul sehova, pártja felháborodott, egyes tagjai folyamatosan támadják Botkát, a szóvivő közleményekben gyalulja az MSZP-t, ahol csak éri.

Zuglóban viszont a kampány fő irányát az MSZP és a DK viszi. Tóth szerint az összefogásban mindenki benne van, de egyik forrásunk szerint ennél árnyaltabb a kép: Karácsony Gergely polgármesternek (Párbeszéd) a két nagyobb ellenzéki párt túl sok lapot – és szerepet – nem oszt. Párbeszédes forrásunk amúgy azt mondja, párton belül volt vita arról, mi a helyes magatartás a választásokon, végül abban maradtak, hogy a helyi politikai érdek más, mint az országos. (A Párbeszéd tavaly azt javasolta, hogy előválasztással döntsenek az országgyűlési választás előtt az egyéni választókerületi jelöltekről, és ebből Botka László elzárkózása ellenére sem enged.)

Az Együtt viszont nem kötött kompromisszumot, és külön jelöltet támogat, bár úgy tudjuk, volt kísérlet ennek a pártnak a bevonására is. Az önállóskodást Tóth Csaba kommentálta élesen: "az Együttnek más célja nincs, mint a szavazatok megosztása, ezzel is a Fidesznek segít". Szerinte az Együtt célja Karácsony megfricskázása, amiért nem jött létre pártszövetség kettőjük között.

©

Szigetvári Viktor azt mondja, ennek semmi köze Karácsonyhoz, aki ezt állítja, csak össze akarja őket ugrasztani. Ők éppen hogy olyan jelöltet nem akartak támogatni, aki mögött ott van a Tóth Csaba vezette helyi MSZP.

„Vannak olyan politikusi viselkedésformák, amelyekkel nem tudunk közösséget vállalni, annak árán sem, hogy ez esetleg a mandátumot veszélyezteti"

– mondja Szigetvári, és hozzáteszi: "ha az a kérdés, hogy Tóth Csabával a győzelem érdekében együtt kell-e működni, a mi válaszunk: nem. És ez független attól, hogy másutt az országban együttműködünk-e más pártokkal és közöttük az MSZP-vel”. Bár az Együttet akarják morálisan felelőssé tenni a helyzetért, nem ők zavarják meg más sajtótájékoztatóját.

Tóth azt is számon kéri az Együtt vezetőin, hogyan működhetnek együtt a garázdaság miatt elítélt Várnaival. Erre Szigetvári azt mondja, Várnai feleségverése súlyos probléma, amivel nem vállalnak közösséget, viszont nem a civilszervezet vezetőjét, hanem annak jelöltjét, Drevenka Mónikát "mint egy köztiszteletben álló egyesület tagját támogatják". Azt is tévedésnek tartja, hogy a Fideszt támogatnák a külön indulással, szerinte épp Tóth támogatja a Fidesz "elvtelen és korrupt politikai kultúráját, amikor akadályozza a politika megújulását Zuglóban, amúgy a saját polgármesterével szemben".

Az üzenet pártszíntől függ

Azt, hogy mi lesz a választás üzenete, ellentétesen ítélték meg a politikusok. Volt, aki szerint egy időközi választást nem lehet lakmuszpapírként használni. DK-s forrásunk azt mondja, Debrecenben is lesz időközi választás, ott nem szövetkeznek a szocialistákkal. Azt, hogy melyik eredményre hivatkoznak inkább, a siker dönti el. Ha Zuglóban nyer az összefogás, Debrecenben pedig lemossák az MSZP-s jelöltet – amire a korábbi választások alapján van esély –, mindkét "papírt lobogtatják" majd, szól a DK értékelése.

Hosszú távon amúgy inkább a zuglói példával jönnének: a politikus arra számít, hogy 2018 felé kisimulnak az ellentétek. Szerinte a zuglói választás megmutatja, hogy ha van tétje a megmérettetésnek, nincs háborúskodás. Tóth Csaba egyrészt az Együtt mozgását tudja konzekvenciaként levonni, másrészt azt mondja, példaértékű módon rakták össze a szövetséget Zuglóban, "ez az irány mindenkinek például szolgál".

Ahogy Tóth Csaba, úgy az eredmény függvényében Szigetvári Viktor is a saját indulási konstrukciójának sikerét láthatja majd, Szigetvári ugyanis arról beszélt, a végeredmény azt üzenheti, egy önálló pólus mellett megszerveződő jelölt tud még szavazatot szerezni a Fidesszel szemben, vagyis "van tér bővíteni az ellenzéki szavazótábort."

Karácsony helyzete egyébként nem lesz jobb akkor sem, ha ezt a választást most megnyerik: az MSZP és a Fidesz ugyanis rendre kijátssza a polgármestert a közgyűlési szavazásokon, ez történt például a Liget projekt ügyében is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy BMW is összetört a 4-es főúton történt karambolban – helyszíni fotók

Egy BMW is összetört a 4-es főúton történt karambolban – helyszíni fotók

Az egész országban el kell zárni a baromfikat

Az egész országban el kell zárni a baromfikat

A mentőszolgálat szerint túl bonyolult kiszámítani, mennyi idő alatt érnek ki a betegekhez

A mentőszolgálat szerint túl bonyolult kiszámítani, mennyi idő alatt érnek ki a betegekhez

Kereken 600 lóerős lett az új BMW X3 M

Kereken 600 lóerős lett az új BMW X3 M

Újra koncertet ad a Heaven Street Seven

Újra koncertet ad a Heaven Street Seven

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt