szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A parlament rendkívüli tárgyalásba veszi a CEU ellehetetlenítésével járó törvénytervezetet – döntött a Ház, és ehhez Orbán Viktor szavazata is kellett. Az ülésteremből kifelé munkatársunk elcsípte a kormányfőt, és a szédítő tempóról kérdezte. Nincs ok az idegeskedésre – mondta Orbán.

Látom, milyen ideges a hangulat

Nincs egy perc szünet sem

Tárgyalni fogják a lex CEU-t, hiába kérte ennek ellenkezőjét az LMP. Szél Bernadett gépi szavazást is kért. A második szavazáson is elbukott javaslata. A képviselőknek csupán 3 órájuk van módosítókat benyújtani, 14 óra 4 perctől 17 óra 4 percig.

– ezzel indokolta Orbán Viktor, miért sietteti a kormány a lex CEU néven elhíresült törvénytervezetét, amiről csak hat napja szerzett tudomást a közvélemény. Közbevetésünkre, hogy épp az irdatlan tempó miatt lett ideges mindenki, Orbán azt felelte: "higgyen a magyar kormány jó szándékában", és az amerikai vezetés jó szándékában is. Az új törvény ugyanis államközi szerződéshez kötné a jövőben a külföldi egyetemek működését.

Nincs ok az idegességre – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki korábban tárgyalt Palkovics László közoktatási államtitkárral, és ismertette álláspontját a kormánypárti frakciók előtt.

Megmaradjon a CEU? – kérdezte egy másik újságíró Orbántól, aki erre annyit közölt:

tárgyalunk az amerikaiakkal, meglátjuk, hogy ők mit szeretnének.

Végül azt igyekezett elmagyarázni, mi a baj a Közép-európai Egyetemmel szimbiózisban működő CEU-val. "Aki nem jártas az oktatáspolitikában, nem igazodik ki, hány egyetem, hány papír hol van akkreditálva" – mondta a kormányfő. Szerinte vannak Magyarországon szabályok, amelyeket mindenki betart, leszámítva 27 egyetemet, és ebből a "Soros-egyetem" csak egy.

Orbán Viktor egyébként igyekezett mindent megtenni, hogy elkerülje a találkozást a sajtóval. A dolgozószobájából a szavazásra direkt került egy félemeletnyit, hogy elkerülje a sajtó számára (még) nyitott folyosószakaszt. Az ülésteremből kifelé már nem tudott trükközni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq

Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq