szerző:
hvg.hu

A gyászoló családok szerint a busztársaság, a Pizolit Kft. felelős a tragédiáért, mert egy alvászavarral küszködő sofőrt osztottak be egy hosszú, éjszakai vezetést is magába foglaló útra.

A buszt működtető társaság bojkottjára szólítanak fel nyílt levelükben a veronai katasztrófa áldozatainak hozzátartozói, aki szerint egyértelműen a Pizolit Kft. felelős a tragédiáért.

A Bors múlt héten megírta, hogy alvási apnoe szindrómával kezelték azt sofőrt, aki a veronai balesetben érintett buszt vezette. Ezt megerősítette a járművet üzemeltető társaság vezetője, Czakó Tibor, aki szerint a sofőrnek szakorvosi és üzemorvosi engedélye is volt. Volt egy készüléke, amit magával kellett vinni, ez segítette a szabályos éjszakai légzésben, hogy kellően kipihent legyen – tette hozzá.

Az áldozatok hozzátartozói szerint végzetes hiba volt, hogy egy hosszú, éjszakai vezetést is magában foglaló útra engedtek el egy másfél éve alvászavarral küzdő sofőrt, akit 2016-ben ráadásul hónapokra eltiltottak a vezetéstől, de az illetékes orvos valamiért mégis visszaengedte a volán mögé.

Czakó Tibor a Pizolit Kft. vezetője tudott a sofőr betegségéről valamint a kezeléseiről, és tartott egy esetleges munkaügyi pertől, erre hivatkozva nem mentette fel a munkavégzés alól. Ráadásul feltette egy olyan járatra, amelyik a leghosszabb útra indult, a legveszélyesebb úton, a legnagyobb buszával, gyerekekkel a háta mögött, 24 órás vezetéssel, éjjel-nappali menetben – fogalmaztak a nyílt levelükben, amelyben az is benne van: 2016-ban négy olyan buszbaleset volt Magyarországon, ahol a sofőr alvási apnoe zavarban szenvedett, és elaludt a volán mögött.

A Pizolit Kft. busztársaság a mai napig változatlanul működik, a szakhatóságok nem nyilatkoznak – jegyezték meg a hozzátartozók, akik hozzátették: „Nekünk nem volt lehetőségünk, dönteni. Nem közölték velünk, hogy egy beteg ember vezeti a járművet”.

Egyértelműen kijelentették, hogy „a busztársaság az első számú és legnagyobb felelős. A buszért és a sofőrért is ők felelnek. A jog szerint a busztársaságnak objektív felelőssége van a veszélyes üzem során előfordult eseményért”.

A levélben hivatkoztak Czakó Tibor nyilatkozatára, amit a Mokkában adott. Ott is elismerte, hogy tudott a sofőr betegségéről, az átmeneti eltiltásáról, és tisztában volt azzal: munkatársa csak úgy képes biztonságban hazahozni az utasait, ha a készülék segítségével "kialudta magát".

Ezzel szemben úgy indították el a buszt, hogy egész éjjeli vezetés mellett másnap reggel értek volna Magyarországra, tehát gyakorlatilag elvették a sofőrtől azt a lehetőséget, hogy ki tudja pihenni magát. Váltótársa volt ugyan, de ez a szoros menetrend csak teljesen egészséges vezetők között lehetett volna tartható.

A baleset idején, 23 óra körül is vezetett a sofőr, és éjjel még ugyanúgy vezetnie kellett volna, váltva a kollégáját, tehát semmilyen körülmények között nem volt lehetősége kipihennie magát. Vagyis nem lett volna szabad őt ilyen hosszú útra beosztani – vonták le a következtetést.

A hozzátartozók kérnek mindenkit, aki a következő időszakban buszt szeretne bérelni, vagy buszra szeretné tenni gyermekét, szeretteit: vállaljanak szolidaritást, és Czakó Tibor felelős magatartásának eljöveteléig, felelősségének felvállalásáig, a rendezésben vállalt szerepének tisztázásáig, a Pizolit Kft. járműveire ne szálljanak fel, ne rendeljenek tőlük járatot, a megrendelt utakat pedig lehetőség szerint mondják le.

Czakó Tibor a hétfői Mokkában a levélre úgy reagált: a gyászoló szülők nevében szerinte ˝egy meghatározott érdekcsoport nyilatkozik, kelt hangulatot˝.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Ámokfutás a Tv2-ben: visszatámadt és sorosozott a veronai tragédia érintett cégvezetője

Az áldozatok családjai mögötti/helyett beszélő érdekcsoportot szidta, de teljesen zavarosan az aktuális kormányellenség Soros Györgyig is eljutott a veronai balesetben érintett buszos cég vezetője a Tv2 reggeli műsorában. Már újabb lejárató riport sem kell, az is újabb szakmai mélypont, ahogyan a Vajna-tv riportere egyszerűen nem tudta kezelni a helyzetet, amikor az élveboncolásnak tűnő interjú alanya élő adásban borult ki.