szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter kimondta: a jelenlegi formájában nem akarják a CEU-t.

Míg Palkovics László oktatási államtitkár múlt héten még próbálta magyarázni, a CEU működését lehetetlenné tevő felsőoktatási törvény módosítása nem a CEU ellen szól, addig a főnöke, Balog Zoltán miniszter már nem kertelt a Magyar Rádió 180 perc című műsorában. A hirado.hu-n a beszélgetés összefoglalójában azt írták, Balog arról beszélt, a kormány Soros György és szervezetei tevékenységét károsnak és tisztességtelennek tartja,

"a magyar kormány nem szeretné, ha a CEU ebben a formában működne tovább, ezt ki kell mondani".

Egy helyen működő, két intézményről van szó, az egyik a CEU, a másik a Közép-európai Egyetem. Utóbbi magyar akkreditációjú magánegyetem, amelynek fennmaradásához, az ott folyó tudományos munkához fűződnek magyar érdekek is.

"Ha a CEU számára a törvény által előírt feltételek nem teljesülnek valamilyen okból, a Közép-európai Egyetem akkor is zavartalanul működhet tovább."

Ezt az egyetem rektorhelyettese, Enyedi Zsolt nem így látja. Korábban azt mondta, amerikai diploma nélkül az egyetem minden bizonnyal nem lenne olyan vonzó sem a külföldi diákok, sem a neves professzorok számára.

Balog arról is beszélt, a CEU-nál egy zavaros, átláthatatlan, előjogokat biztosító jogi forma jött létre annak idején, amit mindenképpen meg kell szüntetni, az új törvény is ezt hivatott rendbe tenni.

Hozzátette, olyan speciális előjogokat, szabályokat hoztak létre korábban a CEU-val kapcsolatban, amely más felsőoktatási intézményeknek – akár hazánkban működő külföldi, akár magyar egyetemeknek – nem jár.

"Ez azonban nem jelenti egyúttal azt is, az egyetemen működő egyes tudományos műhelyek tevékenysége is megszűnne: szeretnénk, ha ez megmaradna, habár hogy mit tett ehhez hozzá a CEU, az nem világos."

Beszéltünk több CEU-s tanárral, egyikük, Csibra Gergely, a Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont vezetője a HVG-nek arról beszélt, a Kognitív Tudományi Tanszék az egyetem egyik legsikeresebb tanszéke, az Európai Kutatási Tanácstól 10 nagy pályázatot sikerült elnyerniük, nagyjából 17,5 millió eurót hoztak be. A pályázati pénzből csak a kutatást magát lehet finanszírozni, az egyetem a "nyugati szemmel is hihetetlenül magas színvonalú infrastruktúrát biztosítja".

Bár a CEU, a TASZ és a Bibó István Szakkollégium is úgy látja, alkotmányellenes a kedden elfogadott törvény, Balog Zoltán szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a törvény szigorításával sérülne Magyarországon a tanszabadság vagy az intézményi autonómia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!