Tetszett a cikk?

A Soros György alapította egyetemet akár ellehetetlenítő törvényt kijátszhatnák ugyan, de ennek nem lenne értelme: azzal épp a CEU lényege veszne el. Mivel a kormány arra hivatkozik, hogy az egész csak a rutinszerű ötéves ellenőrzés következménye, kerestük, mi volt az előző vizsgálaton. Kiderült, ez volt az első ilyen.

Villámgyorsan a parlament elé kerül a CEU ellehetetlenítését is lehetővé tévő törvény – bár kormánypárti politikusok konzekvensen tartják magukat ahhoz, nem értik a perpatvart, könnyen megoldható a helyzet –, a CEU rektora, Michael Ignatieff közben Amerikába utazik, hogy erősítést szerezzen. Ignatieff korábban azt mondta, ha ezt így elfogadják, azzal ellehetetlenítik az egyetem működését. A szerda esti megbeszélésen a javaslat visszavonását követelte Palkovics László oktatásért felelős államtitkártól, aki ezt a kérést visszautasította.

Két néven egy intézmény

Az intézmény rektorhelyettesével, Enyedi Zsolttal végigvettük a törvényjavaslat pontjait (ezeket részletesen cikkünk végén találja – a szerk.), hogy kiderüljön, van-e bármilyen mozgástere a CEU-nak. Röviden: ha az akar maradni, ami, akkor nincs. Hacsak nem az, hogy a számára lehető legkedvezőbb nemzetközi szerződést érje el. A mostani kormány egyik fő ellensége, Soros György által létrehozott egyetem első látásra bonyolult rendszerben működik Magyarországon. 1991-ben hozták létre Prágában, két évvel később költözött Budapestre. 2004-ben hoztak róla törvényt itthon, amelynek célja az volt, hogy az amerikai székhelyű egyetem megjelenhessen a magyar felsőoktatásban – mondja a magyar ügyekért felelős rektorhelyettes.

©

Erre akkor azt a jogtechnikai megoldást találták, hogy létrehozták a külön jogi személyiséggel rendelkező Közép-európai Egyetemet (KEE). Bár a CEU és a KEE két önálló jogi entitás, azonban egy egyetem, aminek van amerikai és magyar megjelenési formája is – ezt húzza alá az egyetemről szóló törvény preambuluma és az a deklaráció, amit New York állam kormányzója és a magyar miniszterelnök tett – magyarázza Enyedi.

"Azóta ez a két jogi entitás szimbiózisban él egymással, a törvényeknek megfelelően licencszerződés van köztük, aminek keretében a Közép-európai Egyetem a CEU programjait is bonyolítja."

A lényeg, hogy mindkét "részleg" ugyanazt csinálja. A CEU Amerikában akkreditált, a mester- és PhD-programok elvégzése amerikai diplomát ad, a képzést a Közép-európai Egyetemen keresztül nyújtja a diákoknak Magyarországon. 16 programját már akkreditálták itthon is, így azok a diákok, akik ezeken a szakokon tanulnak, amerikai és magyar oklevelet is kaphatnak. A többi program után csak amerikai diploma jár.

Vajon kit vonzana egy újabb magyar diploma lehetősége?

"Ha csak Közép-európai Egyetem maradnánk, akkor nem lenne jogunk amerikai diplomát kiadni, a programjaink is csak magyar struktúrában működhetnének" – mondja Enyedi. Éppen attól különleges az egyetem, és azzal gazdagítja a magyar felsőoktatást, hogy idehozták az amerikai struktúrájú programrendszert.

A CEU Budapest szívében
©

"A CEU elvesztésével épp a lényeg veszne el", arról már nem is beszélve, hogy csak magyar diplomáért nem biztos, hogy ennyi külföldi diák jönne Magyarországra. De jelenleg jönnek világhírű tudósok is, akik a CEU-n tanítva az amerikai egyetemi vérkeringés részei maradnak, "ha pusztán magyar magánegyetemmé válnánk, valószínűleg ez sem maradna így".

Az sem lehetőség, hogy innentől csak amerikai diplomát adjon az egyetem, ahhoz amúgy az egész működést újra kellene szabályozni. Professzoraik közvetlenül a Közép-európai Egyetemmel vannak szerződésben, azon keresztül kapcsolódnak a CEU-hoz. Most nem a Közép-európai Egyetem, hanem a CEU megszüntetése a tét, de ha a KEE szűnne meg, egy teljesen új működési struktúrát kell kialakítani. Ez azért nem lényegi kérdés most, mert maga a CEU csak akkor működhetne a törvénymódosítás értelmében, ha a kormányok megegyeznek egymással.

Amerikai magánegyetem is

Bár a szerdai sajtótájékoztatón az államtitkár az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemmel példálózott, hogy amögött van nemzetközi szerződés, egy későbbi kérdésre elismerte, a példa rossz volt, ez olyan magánegyetem, amelyre nem is vonatkozik a törvénymódosítás.

Az Andrássy pontos jogi hátterét Enyedi nem ismeri, de azt mondja, a különbség az, hogy az egy magyar magánegyetem, amely működését nemzetközi szerződés és nemzetközi finanszírozás biztosítja. Volt időszak, mikor a CEU és az Andrássy ugyanabba a jogi kategóriába esett – mint nem magyar nyelven oktató intézmény –, azonban ez mára jelentőségét vesztette. "A magyar oktatási rendszer az Andrássyt mint egy speciális finanszírozású német nyelvű magyar magánegyetemet kezeli, mi viszont amerikai egyetem is vagyunk" – magyarázza a rektorhelyettes.

©

A törvénymódosítás megtiltaná, hogy azonos vagy hasonló néven fusson két intézmény. Esetükben logikusan a magyar intézmény nevét kellene megváltoztatni, hiszen az alakult később, de ezt is szeretnék elkerülni. Nem csak azért, mert bejáratott név, hanem azért is, mert úgy csorbát szenvedne az az alapelv, hogy egy egyetemi közösségről van szó.

"Ez éket verne az egyetem két programcsoportja közé."

Enyedi Zsolt azt mondja, "önként és dalolva" részt vennének egy olyan kormányközi megállapodás kialakításában, amely a jelenleginél erősebb garanciát adna az egyetemnek.

Most volt az első vizsgálat

A törvényjavaslat kedd esti benyújtása előtt nem sokkal adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy közleményt arról, az Oktatási Hivatal számtalan szabálytalanságot talált több külföldi egyetem működésében. Az Origo részletesen írt a CEU-ra vonatkozó szabálytalanságokról, ezeket az egyetem pontról pontra cáfolta. Az mindenesetre tény, hogy a CEU-val kapcsolatban is állapítottak meg hiányosságokat.

Miután Palkovics László oktatásért felelős államtitkár ötévenkénti ellenőrzésről beszélt, megkérdeztük, öt éve mi lett a vizsgálat eredménye. Kiderült, hogy semmi, most volt az első ilyen ellenőrzés. A 2011-es felsőoktatási törvény vonatkozó rendelkezése csak 2012. szeptember 1-jén lépett hatályba. A működési engedély felülvizsgálati részletszabályai egy 2015. áprilisi kormányrendeletben jelentek meg.

"Az Oktatási Hivatal a működési engedélyek felülvizsgálatát 2016-ban kezdte meg. Korábban – tekintve, hogy a jogszabályi kötelezettség hatálybalépésétől kezdve 5 év nem telt el, továbbá a részletszabályok 2015-ben kerültek jogszabályi szinten rögzítésre – nem végzett ilyen jellegű felülvizsgálatot."

Ez itt a lex CEU

  • Az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli külföldi felsőoktatási intézmény csak akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha "működésének elvi támogatásáról" nemzetközi szerződés szól, illetve
  • ha a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül
  • Az EGT-n kívüli állampolgárok munkavállalási engedéllyel taníthatnak vagy kutathatnak
  • A felsőoktatási intézmény elnevezésének más felsőoktatási intézmény elnevezésétől egyértelműen különböznie kell

Bár az oktatási államtitkár végig tagadta, hogy a CEU ellen hozták volna a törvényt, azért mégis kiderült, egy passzus csak a "Soros-egyetem"-ként emlegetett intézményre vonatkozott. Szerdán többedik kérdésre Palkovics László elismerte, a CEU az egyetlen egyetem, amelynek nincs hazájában kampusza. Vagyis ez a paragrafus kizárólag a CEU-val szemben támaszt hatalmas összegeket felemésztő feltételeket, a CEU minden szakát le kéne kettőznie ugyanis New York államban.

Michael Ignatieff rektor részben erre utalva is mondhatta, hogy

"a kormány nem teljesen érti a javasolt törvénymódosítás horderejét".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán volt szakkollégiuma is kiállt a CEU mellett

Szolidaritását fejezte ki nyolc hazai szakkollégium a felsőoktatási törvény módosítási javaslata által érintett Közép-európai Egyetem (CEU) mellett. Az aláírók között van az ELTE Bibó István Szakkollégiumának közössége is - e szervezet tagja volt korábban Orbán Viktor is.

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

Nem csitul a járvány, szigorítás következik Szerbiában

Nem csitul a járvány, szigorítás következik Szerbiában

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár