szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az itthon szokásos stílusban próbálták meg elmagyarázni, hogy mi a baj a CEU-val, de az európai parlamenti képviselők nem igazán voltak vevők erre.

Hatalmas felháborodást váltott ki az európai parlamenti képviselők körében egy levél, amellyel a fideszes EP-képviselők próbálták megmagyarázni a többi néppárti politikusnak a Magyarországon történteket a CEU-val kapcsolatban – írja a brüsszeli Politico lap.

A hibás angolsággal megírt levélben az állt, hogy a lex CEU kritikusait súlyosan megvezette az amerikai milliárdos propagandája, ezért a kritikusok csak egy "virtuális valósággal" küzdenek. A levélben a CEU elleni támadást egy George Orwell Állatfarmjából vett idézettel próbálták alátámasztani, miszerint vannak egyenlők, és vannak egyenlőbbek.

A lap szerint az e-mailtől sokan kiakadtak, Frank Engel, egy luxemburgi néppárti képviselő egyenesen azt követelte, hogy a Fidesz lépjen ki az Európai Néppártból, Magyarország pedig az EU-ból.

Hagyjuk a dumát. Tudjuk, hogy mi történik és miért. Miért nem húztok csak el mind a néppártból, mind az EU-ból saját magatoktól? Gyakorlatilag már így is kívül vagytok. Úgyhogy menjetek. Kérlek, menjetek.

– válaszolta a luxemburgi politikus a magyar képviselőknek.

Mint azt korábban megírtuk, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője, Manfred Weber szintén a CEU védelmében posztolt a Twitterre azt követelve, hogy az Európai Bizottság folytasson le egy független vizsgálatot a magyar felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!