szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Manfred Weber a Twitteren üzent és az Európai Bizottság vizsgálatát követelte.

A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt német frakcióvezetője, Manfred Weber, aki Twitter-üzenetben már korábban is jelezte, hogy telefonon beszélt Michael Ignatieffel, a CEU rektorával, szerdán délután arról írt a Twitter-oldalán, hogy a néppárti képviselőcsoport is azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg a magyar felsőoktatási törvény módosítását.

Weber először azt írta ki, hogy "a gondolkodás, a kutatás és a szólás szabadsága alapvetőek az európai identitásunkhoz. A néppárti képviselőcsoport mindenáron megvédi ezeket".

Ezután azonban még tovább ment és azt írta: "A néppárti képviselőcsoport azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg a magyar oktatási törvényt. Az EU-nak független és komoly értékelésre van szüksége a pártpolitikai viták helyett."

Végül pedig azt is hozzátette, hogy "Amint az Európai Bizottság elkészült a vizsgálattal, azt várjuk a magyar kormánytól, hogy tartsa magát ahhoz".

Korábban az EP szociáldemokrata, baloldali, zöldpárti és liberális politikusai mellett egy néppárti képviselő is felszólalt amellett, hogy meg kell állítani Orbán Viktort és tenni kell a civil szervezetek, és intézmények védelméért. Az Európai Bizottság már vizsgálódik a lex CEU-t illetően.

Az Európai Néppárt eddig nem kritizálta Orbán Viktort és a Fidesz magyarországi működését, a frakcióvezető Weber azonban most kemény üzenetet küldött. Az Európai Parlamentben egyébként az Európai Néppártnak van a legnagyobb frakciója, a sokak által pedzegetett Magyarország elleni uniós szankciók (mint a szavazati jog megvonása) megszavazása ezért a néppárti képviselők szavazata nélkül elképzelhetetlen lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!