szerző:
hvg.hu

Többszáz fős tüntetés kezdődött a Sándor Palotánál, miután Áder János aláírta a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítást. A tüntetők énekelnek és egyre gyűlnek, a rendőrség erősítést hívott az elnöki hivatal védelmére. Egy embert kiemeltek, Gulyás Márton volt az.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Spontán tüntetést szerveztek a Sándor Palotához a Facebookon rögtön azután, hogy a köztársasági elnök bejelentette, aláírta és kihirdette a lex CEU-t, a Közép-európai Egyetem ellen hozott törvényt.

Egy tüntető ellen már a rendőrök is felléptek, már védőfelszerelésbe öltözött készenlétisek védig az elnöki hivatal épületét.

Este fél 12-kor nagyjából 1500 főre duzzadt a Sándor Palotánál tüntető tömeg, amelyhez folyamatosan még többen csatlakoznak, de legalább ennyien távoznak is. Végül fél 12 után a tömeg szervezetten elvonult.

Élő bejelentkezésünket itt nézhetik meg:

A tömeg előbb azt skandálta, hogy "Konzultáni jöttünk", ami lassan átment: "bosszút állni jöttünk" rigmusba. A hangulat ennek ellenére békés, alapvetően magyar huszonévesek gyűltek össze az elnöki hivatal előtt, miután kiderült: Áder átengedte a CEU kiszekálására kitalált paragrafusokat.

Fantomelnök, hazaáruló, add vissza a diplomád

- kiabálják a fiatalok.

©

Koncert közben sosem gondolok rátok, ti besúgók és provokátorok - énekli az egyetlen hangfalból a Kontroll Csoport. De a magunk módján mi is figyeltetünk, aki mögöttetek áll, az a mi emberünk - szól a zeneszöveg.

Elvesztette a közpénz-jellegét, elvesztette az elnökjellegét - énekli a tömeg.

Feltűnő többségben vannak az érettségi előtt és után állók, demokráciát követelnek és Ádert szidalmazzák. A performanszok szünetében békés beszélgetés zajlik.

A CEU-nak maradni kell, az Orbánnak takarodni / Szabad ország, szabad egyetem - skandálják a tüntetők, majd felhangzik a "János legyen, fenn a János-hegyen".

One solution: Revolution - áll egy molinón, vagyis nincs más opció, mint a forradalom. Másutt "Káder Jánost" olvasni.

Nem leszünk gyarmat

- áll egy molinón, ami megegyezik az első Békemenet vezérmondatával. Az akkor Brüsszelnek szólt, a mostani a dizájn alapján Moszkvának.

Itt meg egy angol szóvicc a Pink Floyd számára utalva (egy újabb tégla a falban):

©

Aztán a DJ elérkezettnek érzi a Listen to your heart lejátszását.

Amikor új emberek érkeznek, a fiatalok felkiáltanak: "megjött a repülő". Vasárnap ugyanis a kormánysajtó azt terjesztette, hogy Soros György reptette be a tüntetőket a nyolcvanezres tüntetésre.

János gyere ki

Ezt kiabálják, holott az államfő már alighanem az aláírással kiérdemelt pihenését tölti a Béla király úti rezidencián.

Egy tüntető aztán meggyújtott egy nemzeti konzultációs kormánybrosúrát:


Megérkezett az állami M1 stábja

De a tüntetők nem engedik a tudósítót bejelentkezni. Orbán-tévé, hazugsággyár - skandálják, amikor a köztévé megpróbál bejelentkezni a tüntetésről. Egy fiatal magyar zászlóval takarta le az M1 kameráját, egy ideig keringőt járt a tüntető az operatőrrel.

Gulyás Mártont elvitték a rendőrök

Sokan igyekeznek énekelni az európai himnuszt. A tüntetők közben ismét hátrébb húzódtak a rendőrsorfaltól. Aztán azt skandálják, hogy "Ki nem ugrál, gázszerelő", és ugrálnak hozzá, hogy magukról a gyanút eltereljék. Majd ismét felvételről szól a zene, most a francia himnusz magyar szöveggel.

Este 11 után három fiatal feltehetően festékkel teli flakonokkal dobálta meg a Sándor Palotát, az egyik el is találta az erkélyt. A tüntetők munkatársunknak azt mondták, ezek után Gulyás Mártont, az ismert aktivistát kiemelték a rendőrök a tömegből. Egy fiatalt a lendülete továbbvitte, őket a rendőrök elkapták, két társa időben visszalépett. A "támadás" messzebb volt a tömeg magjától, nem volt olyan nagy itt a rendőri felhozatal. A rendőrök mellett a tüntetők is azonnal átvonultak a helyszínre. Az egy elkapott Gulyás Mártont a rendőrök berángatták az elnki palotába, majd el is vitték az épületből, talán hogy a tömeg nehogy megkísérelje kiszabadítani.

Tudósítónknak egyébként azt mondták, hogy csak Gulyás dobott festékes flakont és performansznak szánták a dolgot.

Erősítés érkezik a rendőrökhöz

A közelben több rendőrjármű várakozik, a tömeget folyamatosan videózzák. Kicsivel később a kameráikat közelebb vitték a hangadókhoz, de továbbra is csak figyelnek. Aztán fél 11-kor egy konvojnyi rendőrautó érkezik, és elhajt a Mátyás-kút felé. Mivel nő a tömeg száma, erősítés érkezett. A Sándor-palota előtt TEK-eseket is látni.

©

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Itthon

Ellenzék: Áder alkalmatlan köztársasági elnöknek

Az Együtt szerint Áder János nem legitim államfő többé, mert azt teszi, amit a Fidesz-központból diktálnak neki. A szocialisták úgy reagáltak a lex CEU aláírására, hogy Áder János egy pártkatona, illetve meg kell állítani az illiberális állam kiépítését.

Windisch Judit Itthon

Áder János aláírta a lex CEU-t

A köztársasági elnök szerint nem sérti az Alaptörvényt a lex CEU néven emlegetett, április 4-én megszavazott törvénymódosítás.

hvg.hu Itthon

Lex CEU: Áder aláírt és máris beindította a mémgyárat

Azonnal munkához láttak a mémgyárak azután, hogy hétfő este kiderült: Áder János köztársasági elnök szerint nem sérti az Alaptörvényt a lex CEU néven emlegetett törvénymódosítást, így aláírta azt. Schmitt Pál, Miss Cissy és Mucsi Zoltán nyitotta a mémek sorát.

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében

Megszűnhet a Magyar Krónika

Megszűnhet a Magyar Krónika

Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője

Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője

Az ukrán elnök szerint a plüssmalacos dobálózók a választást akarják meghiúsítani

Az ukrán elnök szerint a plüssmalacos dobálózók a választást akarják meghiúsítani

"Majdnem elájultam" - megviccelték a mentőorvost utolsó munkanapján

"Majdnem elájultam" - megviccelték a mentőorvost utolsó munkanapján