szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tízezres tömeg gyűlt össze szerda délután a Hősök terén, hogy a CEU-t ellehetetlenítő jogszabály, illetve az úgynevezett civiltörvény ellen tiltakozzanak. A jó hangulatú demonstráció után a tömeg egy része a Fidesz Lendvay utcai székházához, majd a Kossuth térre, végül az Oktogonra vonult. Kiderült, szombat délután a Szabadság téren lesz a következő meghirdetett tüntetés.

Negyedik napja tartanak a tiltakozások Budapesten, szerdán a civiltörvény módosítása miatt tartanak demonstrációt a Hősök terén. A parlament előtt lévő javaslat szerint külföldről támogatottnak minősíthetnek civil szervezeteket, akikre más szabályok vonatkoznának. A Hősök Vétója - Heroes' Veto címet viselő tüntetésre előzetesen a Facebookon 13 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, 15 ezren, hogy érdeklődnek iránta, és további 63 ezren kaptak rá meghívást.

 • A budapesti tüntetéssel egyidőben vidéken is tartanak demonstrációkat: Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban, és Szegeden is.
 • Külföldön is lesznek megmozdulások: Berlinben, Brüsszelben , Londonban és Helsinkiben is.  
 • A rendezvényhez közel száz civil szervezet is csatlakozott.
 • A Hősök tere közepén egy nagy szív formáját üresen hagyják a tüntetők - ez az ország dobogó szívét szimbolizálja, ebbe azt írták: "CIVIL".
 • A rendezvényen felszólalt Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, és Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.
 • A demonstráció után sokan a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz mentek, ahol papírrepülőkkel dobálták meg a rendőrsorfalat. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a jogsértő magatartással és távolodjanak el a rendőrsorfaltól.
 • A tüntetők az Oktogon, majd a Nyugati pályaudvar felé vonultak. Sokan letáboroztak az Oktogonon, ahol blokkolják a forgalmat.
 • A tömeg nagyobb része tovább vonult a Nyugati felé, ahonnan a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák térre, majd az Astoriára és a Ferenciek terére vonultak. Innen a Váci utcán át indultak ők is a Kossuth térre.
 • Több ezren viszont levágták az utat és egyenesen a Kossuth térre mentek.
 • Innen a rendőrökkel némi egymásnak feszülés után újra az Oktogonra vonultak a tüntetők, ahol bulihangulatban foglalták el a teret.
 • Szombaton fél 6-ra a Szabadság térre szerveznek új tüntetést.

Élő adásunk a tüntetésről:

1 2 3 4 5 6 7
18
Sorrend megfordítása

Lezárjuk tudósításunkat

Jó ideje változatlan a helyzet az Oktogonon, elköszönünk olvasóinktól és lezárjuk percről percre tudósításunkat.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

Hallotta már a "bajszos szar" skandálást technóra?

Itt a lehetőség. Eredeti remix az Oktogonról.

Sörválság van

Most érkezett a hír, hogy elfogyott a sör az oktogoni dohányboltban.

A rendőrség eltűnt

Különös módon a rendőrség felszívódott a környékről. Nem világos, miért, hiszen több százan vannak még az Oktogonon. Az érkező autókat a tüntetők fordítják vissza, így rajtuk múlik, hogy történik-e valamilyen összetűzés, vagy sem. A rendőrség nincs a közelben.

Itt elolvashatja L. Ritók Nóra beszédét

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a Hősök terén beszélt arról, miért érez félelmet Magyarországon, miként tűntek el a magyarországi és EU-s pénzek, amihez nyúlhatnak, illetve miért kell nekik más támogatókhoz fordulniuk.

Olvassa el a teljes beszédet.

Kétféle zene is szól az Oktogonon

Lehet választani: techno vagy ismertebb, dallamosabb zene, ahol például Bëlga, vagy Szabó Balázs bandája szól.

Egyes tüntetők amúgy komolyan vették a "hozzatok enni" felszólítást, és rengeteg sajtburgert vettek a McDonald's-ban, amit aztán a tüntetők között osztottak szét.

1 2 3 4 5 6 7
18

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!