Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adhat ki – leegyszerűsítve így foglalta össze az egyetem szerinte nem is bizonytalan helyzetét a hvg.hu-nak az oktatási államtitkár. Palkovics László szerint a CEU és a Közép-európai Egyetem jelenlegi licencszerződésének kibővítésével az intézmény a nagy vihart kavart törvénymódosítás előtti módon működhet.

Legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe, ha nem teljesíti a múlt héten elfogadott törvény szabta két új feltételt – mondta a hvg.hu-nak az oktatási államtitkár.

Palkovics Lászlót az után kerestük meg, hogy keddi, brüsszeli tárgyalásai után a Bruxinfónak nyilatkozva a CEU megmaradásának egy eddig nem kommunikált lehetőségét villantotta fel. Azt mondta ugyanis, hogy abban az esetben, ha a CEU (tehát az amerikai intézmény) nem teljesíti az új előírásokat – vagyis nem kezd a származási országban is oktatási tevékenységbe, és nem születik amerikai-magyar megállapodás a működéséről – felhatalmazást adhatna a Közép-európai Egyetemnek, hogy a megbízásából egy licencszerződéssel végezze a képzéseit, így a hallgatók diplomáját ugyanúgy, mint előtte, a CEU bocsátaná ki.

A lehetőséget az államtitkár későbbi MTI-s nyilatkozatában már nem említette (abban csak annyit mondott, hogy a CEU működése nem kerül veszélybe, mert más formában ugyan, de az új feltételek elmaradása esetén is folytatni tudná a tevékenységét és még az üzleti modelljük sem feltétlenül sérülne), a hvg.hu-nak azonban megerősítette: ha az intézmény meg akarja oldani a problémát, akkor gyakorlatilag csak két önálló jogi személyiségnek számító egyetem: az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) magyar egyetem 2009-ben kötött licencmegállapodását kell kibővítenie. Az ugyanis az államtitkár tudomása szerint csak néhány képzésre kötötték meg nyolc éve, de ha változatlan konstrukcióban kíván működni a CEU, akkor ki kell terjeszteni a teljes képzési portfólióra. A különbség a mostani helyzethez képest, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzésekre a CEU-nak most van működési engedélye, a feltételek teljesítése nélkül ezt elveszíti, de a licencképzés alapján a CEU-s diploma kiadásáról nem kell lemondania.

Arra a kérdésre, hogy ha ez ennyire egyszerű, akkor a törvény elfogadása előtt ő, illetve a kormány ezt miért nem kommunikálta, hiszen elejét vehette volna egy óriási, hazai és nemzetközi tiltakozáshullámnak, az államtitkár azt mondta, mert az egyetem ügye, nem a politikáé. „Én is és a kormány is végig azt mondta, hogy nem akarja bezárni a CEU-t, csak azt akartuk, hogy a működési feltételei legyenek átláthatóak.”

Az újabb felvetésre, hogy legalább az egyetem rektorával folytatott megbeszélésén miért nem vetette fel a lehetőséget, Palkovics László azt mondta: azért, mert Michael Ignatieffel a készülő törvényről beszélt, a licencszerződéseket viszont az egyetem köti és kezeli saját hatáskörében, a törvény azokba eddig sem és a módosítás után sem szól bele.

„Az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adnak ki. Ha a KEE-t lefordítjuk, az így is, úgy is CEU, tehát a működési engedélynek nincsen sok jelentősége” – summázta a helyzetet az államtitkár, hozzátéve: úgyis most jön a tárgyalási szakasz – Orbán Viktor tegnap miniszterelnöki megbízottat nevezett ki a kérdés diplomáciai rendezésére – a kormány, illetve akár személyesen ő nyitott a rektorral való további egyeztetésre.

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya időközben egyértelművé tette, azt várja a magyartól, hogy függessze fel a CEU-törvény alkalmazását. A kérdéssel, hogy eleget tesz-e a kormány az amerikai kérésnek legalább a tárgyalások lezárásáig, megkerestük a miniszterelnök szóvivőjét, Havasi Bertalant, amint válaszol, frissítjük a cikket.

Az Emmi burkolt fenyegetéssel bizonygatja a CEU-diákoknak, hogy nincs veszélyben az egyetem

A hvg.hu birtokába került angol nyelvű emailt a napokban kapták meg a CEU külföldi hallgatói; ebben a minisztérium a szokásos kormányzati frázisokat ellőve hosszan bizonygatja, hogy semmi sem fenyegeti az egyetem működését és az oktatás szabadságát. Az írást jegyző minisztériumi osztályvezető arra utal, hogy a kormány kész tárgyalni, de akkor nem kéne tüntetgetni és álhíreket terjeszteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr 700 fideszes tisztviselőt küldene el kormányváltás esetén

Fekete-Győr 700 fideszes tisztviselőt küldene el kormányváltás esetén

Egyedi széria az 523 lóerős Mercedes-AMG GT „Lopakodó”

Egyedi széria az 523 lóerős Mercedes-AMG GT „Lopakodó”

Videó: 26 000 fényévre néztek el a NASA tudósai, most meghallgathatja, mit láttak

Videó: 26 000 fényévre néztek el a NASA tudósai, most meghallgathatja, mit láttak