Mizsur András
Mizsur András

A hvg.hu birtokába került angol nyelvű emailt a napokban kapták meg a CEU külföldi hallgatói; ebben a minisztérium a szokásos kormányzati frázisokat ellőve hosszan bizonygatja, hogy semmi sem fenyegeti az egyetem működését és az oktatás szabadságát. Az írást jegyző minisztériumi osztályvezető arra utal, hogy a kormány kész tárgyalni, de akkor nem kéne tüntetgetni és álhíreket terjeszteni.

"Az ügyet nagy nemzetközi érdeklődés övezi, így engedje meg, hogy némi háttérinformációval szolgáljunk. A Magyar Kormány tiszteli – és minden esetben annak megfelelően jár el – a nemzetközi és az európai jogot, az oktatási szabadságot, az egyetemek autonómiáját és az igazságosság elvét; és hasonlóképpen elvárja a természetes és jogi személyeket, akik az országban tartózkodnak és működnek, hogy betartsák a jogszabályokat, mert ez egy demokratikus állam és senki és semmi nem áll a törvény felett" – így kezdődik az a tájékoztató levélnek álcázott propagandaanyag, ami a napokban landolt külföldi CEU-s hallgatók emailfiókjában.

A külföldi diákok emailcíme onnan lehetett meg a minisztériumnak, hogy még a CEU-botrány kezdetén az egyetem hallgatói tiltakozó levelet küldtek számos politikusnak, döntéshozónak, többek között Balog Zoltánnak is.

Nem pécézték ki a CEU-t

A hvg.hu birtokába került angol nyelvű levelet azonban nem Balog Zoltán Emmi-miniszter és nem is Palkovics László államtitkár, hanem az Emmi egyik osztályvezetője jegyzi, és három oldalon keresztül magyarázzák, hogy szerintük mi is az igazság – magyarra fordítva: mi a kormányzati kommunikáció álláspontja – CEU-ügyben. Részletesen leírják, miért és milyen törvényi háttérrel készített jelentést az Oktatási Hivatal a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményekről.

Mindezt a magyarázatot azonban csak úgy érdemes elolvasni, hogyha közben tudjuk, hogy a CEU működését ellehetetlenítő törvényjavaslat elfogadásának másnapján Balog már arról beszélt a Magyar Rádióban, hogy a kormány Soros György és szervezetei tevékenységét károsnak és tisztességtelennek tartja,

"a magyar kormány nem szeretné, ha a CEU ebben a formában működne tovább, ezt ki kell mondani".

©

A levélben tehát többek között megismétlik azt a kormányzati frázist, miszerint a vizsgálat számos szabálytalanságot fedett fel és több intézmény nem felelt meg a 2011-es felsőoktatási törvény minimumfeltételeinek. Több között azt kifogásolták, hogy úgy adnak ki diplomát Magyarországon, hogy hazájukban nem számítanak államilag elismert intézménynek, illetve hogy az itthon folyó oktatás nem eredményez államilag elismert diplomát.

"A szabályok teljesítése nem lehetetlen, a szabályok mindenkire vonatkoznak. Nincsenek kivételek – a CEU se, amelyet a törvénymódosítás ellenzői nyilvánosan célpontként állítottak be" – olvasható a levélben. Ezen a ponton hosszasan érvelnek amellett, hogy a lex CEU-ban feltételként megfogalmazott nemzetközi egyezmény nemhogy ellehetetlenítené az egyetem működését, hanem ellenkezőleg,

"a tudás világán és a felsőoktatáson keresztül szorosabb kapcsolatot teremt Magyarország és a származási ország között".

És nincs is mitől tartani, mert "a magyar Alaptörvényben szereplő elvekkel és jogokkal összhangban, a nemzetközi egyezmények természetesen nem korlátoznák az oktatási szabadságot vagy az egyetemi autonómiát. Csakúgy, mint eddig, a magyar kormány nem fog semmilyen módon beleavatkozni a módszerekbe és elvekbe, amelyek mentén egy intézmény az oktatást szervezi – akár a magyar, akár a külföldi ország jogszabályi keretei között folyik a tanítás."

©

A levél tanúsága szerint Balog Zoltán Emmi-miniszter – aki először a lex CEU elfogadása előtt néhány órával volt hajlandó megszólalni az ügyben és akkor is csak a parlamenti felszólalásában – kész személyesen is tárgyalni az egyetem jövőjéről.

Soros György levelét megírta

Azt is megemlíti a levél írója, hogy a CEU Magyarországon "külföldi" felsőoktatási intézményként van regisztrálva, annak ellenére, hogy csak Budapesten működik, és az Egyesül Államokban semmilyen oktatási tevékenységet nem folytat. Felidézik, hogy az egyetem "speciális státusza" 2004 óta változatlan, ezt erősítette meg a 2005-ös és a 2011-es törvény is. Ebben a levélben is bedobják azt az érvet, amely szerint a lex CEU nem érinti a Közép-európai Egyetem működését, illetve megismétlik, hogy a nemzetközi egyezménnyel biztosítva lenne a CEU működése.

©

A levél szerint Soros György 2005-ben megpróbálta befolyásolni a törvényhozási folyamatot azzal, hogy levelet írt az akkori oktatási miniszternek, Magyar Bálintnak. Soros levelét külön csatolták az email végén, beszkennelve a magyar nyelvű eredetit és az angol fordítást. Ebben Soros azt kérte a minisztertől, hogy az új felsőoktatási törvénnyel maradjon hatályban a 2004-es lex CEU. Arra nem tér ki a minisztérium, hogy pontosan mit tartalmaz a Soros által említett törvény.

Nem kéne hamis híreket terjeszteni

A levél burkolt fenyegetéssel ér véget. A magyar kormány ugyan kész a konstruktív megállapodásra, de vélhetően az elmúlt napok tüntetéseire utalva azt írják, hogy a "félelemkeltés és a hamis állítások terjesztése az oktatási szabadság veszélyeztetéséről" nem ezt a célt szolgálják. "Az ilyen torzítások mozgósíthatják a nemzetközi akadémiai véleményeket, de közben félrevezetik azt." (Ez is ismerős érv; a KDNP-s Hollik István a lex CEU vitája során kijelentette, hogy a törvénytervezet miatt tiltakozó Nobel-díjasokat megtévesztette Soros hálózata.)

"Reméljük szimpátiával fogadja a levelünket"

– zárul a levél. A hvg.hu úgy tudja, hogy a minisztériumi osztályvezető reményével szemben a külföldi hallgatók sokkal inkább felháborodtak a levél miatt.

Mindeközben Mark C. Toner amerikai külügyi szóvivő arról beszélt keddi sajtótájékoztatóján, hogy az Egyesült Államok kormánya azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a lex CEU-ként emlegetett törvénymódosítást.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Vigyen haza egy Picassót!

Vigyen haza egy Picassót!

Lézerrel világítottak egy tanuló pilóta szemébe Békéscsabánál

Lézerrel világítottak egy tanuló pilóta szemébe Békéscsabánál

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás

Kiadták a figyelmeztetést: azonnal cserélje le a Facebook-jelszavát

Kiadták a figyelmeztetést: azonnal cserélje le a Facebook-jelszavát

És akkor az Apple belép a videojátékos világba: 100 új játékkal jön az Arcade

És akkor az Apple belép a videojátékos világba: 100 új játékkal jön az Arcade

Kíváncsi, hogyan lehetne boldog? Béreljen egy finnt!

Kíváncsi, hogyan lehetne boldog? Béreljen egy finnt!