szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Órákig tartó tüntetésbe, vonulásokba, szellemes és indulatos rigmuskiabálásba torkollott a szerda délutánra a Hősök terére meghirdetett, a civiltörvény elleni tiltakozásnak szánt demonstráció. A menetelésből végül hatalmas technoparti lett az Oktogonon. Kiderült, a civilek szombaton, a Szabadság téren folytatják a tüntetéssorozatot.

Újabb tízezres tömeg vonult utcára szerdán, ezúttal a civiltörvény módosítása ellen tiltakoztak. A törvénymódosítás értelmében ugyanis minden olyan civil szervezetnek be kell jelentkeznie a bíróságon, amely külföldről évi több mint 7,2 milliós támogatást kap. A módosító javaslat jelenlegi formáját elemezve arra jutottunk, ugyan kellemetlen, de nem túl súlyos a civil szervezetekre nézve, az Amnesty International szerint viszont pusztítást végezhet a jogszabály. Demeter Áron szóvivő korábban arról beszélt: Oroszországban, a hasonló szabályozás után több civil szervezet magától befejezte a működést, mert nem akart ezzel a billoggal élni, de volt, hogy a külföldi támogatók rettentek meg, és nem folyósítottak több pénzt.

A vasárnapi 80 ezres, a CEU-törvény elleni tiltakozáshoz képest persze mondhatni, hogy ez már nem mozgatott meg annyi embert, mégis, kiemelkedően sokan mentek el egy átlagos tüntetéshez képest, ráadásul órákig kitartottak.

©

Az addig nagyrészt megtelt Hősök terén fél 6-kor kezdődött a tüntetés. Aki ekkor próbált oda jutni, dugig tömött kisföldalattival szembesült. Sokan berágtak arra a fideszes mondásra, hogy a tüntetésre érkezőknek Soros György ad repülőjegyet, így többen Soros Airlines feliratú papírrepülőkkel érkeztek.

©

 

Egyébként délután kimentünk a reptérre, Soros-bérencek után kutatva, de mindenki letagadta, hogy a tüntetésre érkezett volna, egyszerű turistáknak álcázták magukat.


A Hősök terén összegyűlt tízezres tömeg előtt Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezetője mellett az Igazgyöngy Alapítványt vezető L. Ritók Nóra (lapunk állandó szerzője) mondott beszédet. Előbbi arra emlékeztetett, sokfélék a civil szervezetek, van, amelyik iskolát üzemeltet, más a szegényeknek oszt ételt vagy felhangosítja a gyengék hangját, a kormány azonban ettől függetlenül akarja megbélyegezni őket. A TASZ ügyvezetője úgy vélte, minél többen vannak mellettük, annál kevésbé váltható be ez a fenyegetés.

 

©

A Berettyóújfaluban és környékén nagyon komoly oktatási és szociális munkát végző L. Ritók Nóra abból vezeti le az irántuk táplált ellenszenvet, hogy rámutatnak arra, nem minden működik jól az országban, van gyerekéhezés, mélyszegénység, rossz egészségügyi ellátás és munkanélküliség – csupa olyan dolog, amit a kormány tagad. Vidéken már az sem hiszi el a Magyarország erősödik szlogent, akinek hivatalból kellene – mondja L. Ritók, aki azt tapasztalja, a körülötte lévő emberek félnek. Mint mondta, magyar és EU-s pályázaton már nem nyernek, ezért van szükségük norvég, svájci és Soros-pénzre, hogy az állam helyett végezzék el a feladatot. Összefogásra buzdított a civilek érdekében.

 

©

A hivatalos demonstráció végén élőképet alkottak, a Hősök tere közepén egy szív alakot formáló helyet kihagytak az emberek, melynek közepén a CIVIL felirat díszelgett.

©

Drónnal fölé szállva ugyanez:

A tüntetés hivatalos vége után a tömeg nagyobbik része, több ezer ember még nem ment haza, igaz, nem is maradtak együtt. Sokan a Hősök teréhez igen közel lévő Fidesz-székházat vették célba a Lendvay utcában, ahol a felsorakozó rendőrsorfalat papírrepülőkkel dobálták, de tudósítónk tojást is látott repülni az épület felé.

©
©

A rendőrség folyamatosan azt hangoztatta, hogy a tüntetők jogsértést követnek el, ezért hagyják el a helyszínt. Egy ideig ezt csak a demonstrálóknak mondták, utána azonban már az újságírókat is erre szólították fel. Némi lökdösődés után aztán valóban mindenki elhagyta a helyszínt, a tüntetők elindultak a korábban már a belváros felé indult társaik után. A cél ekkor már az Oktogon volt, ahol azonban a tömeg ismét csak kettévált.

©

A tüntetők egy része elindult az Erzsébet híd felé, a szándékuk kifürkészhetetlen volt, még arra is lehetett gondolni, hogy Orbán Cinege úti rezidenciáját veszik célba, ám a hídnál megtorpantak, és maradtak a pesti oldalon.

A rigmusok és dalok szerte a városban, szó szerint idézve:

 • "Ég a város, ég a kormány, Ég a János, ég az Orbán, Tűz, tűz, tűz, tűz, Jaj, de messze Európa!"
 • "Holnap veletek basznak ki!"
 • "Moszkva! Moszkva!"
 • "Szexista geci"
 • "Elloptátok az országot, hejj"
 • "Vigyen el a kisvasút!"
 • "Orbán geci, Áder nyeli!"
 • "Ti is ülni fogtok"
 • És időnként Bayer Zsolt is előkerül olyan kontextusban, hogy "Bayer Zsolti, a jó kurva anyád!"
 • Középső ujj fel! Középső ujj fel!
 • Baszódjatok meg! Baszódjatok meg!
©

A többiek már ekkor a Kossuth térre mentek, ahol rendőrökkel néztek farkasszemet, és néhányan palackot és papírrepülőt is dobtak feléjük,

©

Orbánt is simán kiröhögték,

©

majd néhány hírnököt hátrahagyva a zöme ismét vonult, hogy csatlakozzon az Oktogonnál maradt társakhoz. Volt egyébként olyan is, aki fehér tulipánnal közelített a rendörök felé.

©

Különböző pletykák terjedtek egyébként arról, hogy a rendőrség könnygázt vet be, így a Parlamentnél többen még sállal takarták el az arcukat, erről azonban kiderült, hogy tényleg csak rémhír volt.

Az Oktogonon aztán végképp bulihangulat alakult ki. Egy tüntető például egyenesen a tér lezárását indítványozta, hogy aztán a tüntetés békés jellegét hangsúlyozva arra buzdítson: maradjanak ott.

©

 

©

Az órákig tartó vonulás és a Nagykörút középpontjának blokkolása értelemszerűen kényelmetlenül érintette a BKK járatait – több emiatt szakaszosan nem is közlekedett –, valamint az autósokat is, azonban tudósítóink beszámolói szerint az autósok támogatólag dudáltak a tüntetőknek, V jelet formázva az ujjukkal.

Az egyik vonulás:

Itt egy pacsi is:

©

A rendőrség egyébként 9 körül – mikor még ezren voltak az utcákon – kiadott egy közleményt arról, hogy országszerte véget értek a demonstrációk (több vidéki nagyvárosban is tüntettek ugyanis), a fővárosi tüntetők céltalanul bolyonganak. Később kiadtak még egy közleményt, amely arról szólt, a céltalanul bolyongó tüntetők veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot, ezért mindenkitől figyelmet kérnek. A kormánypárti média tudósításából sem maradt ki a tüntetés, igaz, a köztévé híradóját néző ember csak a műsor 33. percében értesülhetett arról, hogy valami történik Budapesten.

©

Az Oktogonon zajló tüntetés a végére békés technopartiba csapott át, tudósítónk szerint olyan volt a hangulat, mint mikor a Szigeten véget ér a nagykoncert. Sokan fogadkoztak, hogy hosszan kitartanak, akadt olyan is, aki egyenesen akkumulátorra gyűjtött, hogy minél hosszabban szólhasson a zene.

Simicskát is idézték, a villamossínek között. Valaki felfestette, hogy "Orbán geci".

©

Az Európa és a Bëlgától a Nemzeti Hip Hop után felcsendült az örökérvényű "Baszódjál meg KDNP" című dal is.

Háromnegyed 1-kor még nagyjából ötszázan tartottak ki az Oktogonnál. Élő közvetítésünket a tüntetésről itt olvashatják. A tüntetéssorozat szombaton folytatódik, "Nem maradunk csöndben" lesz a szlogen.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Enyhítés kezdődik Franciaországban

Enyhítés kezdődik Franciaországban