Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fesztiváloztak egyet szombaton a kormány ellen tüntetők, az afterparti rövid kiegészítő vonulgatás után hajnali fél háromkor ért véget az Oktogonon. Folytatják, a garázdaság miatt elítélt Gulyás Márton mozgalmat alapít és feljelenti a buzizókat.

A négynapos húsvéti hétvége közepére, szombat délután fél 6-ra hirdetett tüntetést a Nem maradunk csendben Facebook csoport, az elején döbbentesen kevesen, pár százan lézengtek a téren, a létszám idővel több ezresre duzzadt, lehetettek talán tízezren is.

Igazi bulihangulat volt a téren, az egész - a szónoklatokat kivéve - jobban emlékeztetett a tavalyi közös meccsnézésre, mint egy dühös, kormányellenes megmozdulásra,


de voltak, akik nagy ricsajt csaptak.

 A tömeg felszólításra sípolt, dobolt és fújolt, egészen későn kezdődtek csak az elmúlt napokban megszokott rigmusok, most tényleg inkább a zene és a buli uralta az estét.


A legszürreálisabb rész az volt, mikor a “bajszos szart” körbe-körbe vonatozva kántálták.


A tüntetésre nagyon sokan kisgyerekkel mentek ki, több gyerek teljesen felpörgött, 8 év körüli lányok kiabálták táncolva, hogy “Orbán takarodj”. Nagyon sok volt a fiatal, de most az 50-es, 60-as korosztály is kivonult. Sok volt a külföldi is, egy tüntető angolul azt üzente, “kicsit bedurvult a bolondok napi poén.”

©

A skandálás nem hozott újat, transzparensből viszont nem volt hiány, többen az arcukra ragasztott fekete bajusszal mászkáltak, egy gyereket is láttunk így.

Megjátszották a Soros-vonalat is: hárman a Soros Airlinest hirdetve járták körbe-körbe a teret, többen érkeztek felfújt repülővel vagy papírrepülővel, más hajós utat hirdetett Sorossal. A tüntetés szervezői is rá hivatkozva gyűjtötték a támogatást: “Soros még nem utalt”, majd tartották a dobozt. Adakoztak rendesen: egy visszafogott, öltönyös hatvanas férfi faarccal dobott be egy húszezrest, de sok nyugdíjas is adakozott 500-1000 forintot.

©

A garzádaságért elítélt Gulyás Márton mellett is kiálltak, “Marci for president” táblával, illetve “Mi vagyunk a harmadik” feliratú papírokkal.

Kora este többeket megkérdeztünk a téren, de senki nem gondolta, hogy a kormány visszavonja a lex CEU-t, maximum puhítanak rajta. Van, aki az Alkotmánybíróságban bízik, ahová ugye a parlamenti ellenzék (mínusz DK) viszi a jogszabályt. Egy férfi szkeptikus, de reméli, lesz még tüntetés, hogy a legtöbb emberhez eljusson: agyrém, amit a kormány csinál. Három 16 éves srác azt mondta, a tüntetéseknek az lehet a pozitív hatása, hogy talán a kormány nem lép újra ilyet.

©

Bár rengeteg volt a fiatal, egy középkorú pár szerint nincsenek elegen. Egy 30-as férfi azt mondta, a Momentum május 1-jei megmozdulása mutathatja meg, lesz-e folytatása a tüntetésnek. A kérdésre, mi köze ehhez a Momentumnak, azt mondta, itt is a rendszer ellen vonultak fel. Van, aki szerint a mostani tüntetés pusztán a lendület fenntartására jó, önmagában nem ér el semmit, csak azt, hogy legyen újabb tüntetés. Arra, hogy meddig tartható fenn a sorozat, egy férfi csak annyit mondott, egyre jobb az idő, más azt, amíg megvan a belső erő.

©

A színpad mögötti részt nem takarták ki, így a szónokok mögött totálban látszott a szovjet emlékmű. A szervező szerint nem véletlen volt a helyszínválasztás: “a Szabadság téren azért vagyunk, mert itt az amerikai nagykövetség, a szovjet és a náci emlékmű, valamint Hegedűs Lóránt temploma, úgy éreztük, az európai Magyarországnak is színpadot kell emelni” - mondja a tüntetés szervezője. Hozzátette, hogy “nem fogadjuk el, hogy kijátsszák egymás ellen a társadalom különböző csoportjait, nem maradunk csendben, amikor a hatalom minden normát felrúg”, majd az orbáni végszóval zár: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Orbánt nem csak ezzel idézték meg, bejátszottak egy felvételrészletet az egyik Fidesz születésnapra elmondott beszédéből, ahol a nyugatról érkező demokráciáról értekezett, és óvott az oroszoktól, és azt mondta, nem akarunk a Gazprom levidámabb barakkja lenni. Érezte mindenki az iróniát, ennek megfelelően fütyültek is.

Közben a gyerekek 

©

Az első szónok, Bodó Viktor rendező elnézést kért a keresztnevéért, majd a nagyjából 1,5 perces beszédében szabad országot, szabad egyetemet és szabad színházat követelt. Szabó Simon rendező egy performansszal is készült: a Brian élete alapján előadta, mit adott nekünk Brüsszel. Borsos Luca slam poetry-ben szónokolt: “nem maradok csendben, mert nincs az a rendelet, amely velem még több szart megetet.”

“A legvidámabb forradalom” - hangzik többször a színpadról, amivel valószínűleg az Orbán által hangoztatott fülkeforradalomra reagáltak.


Antoni Rita a nők jogaiért állt ki - a tüntetők hangos egyetértésével -, beszédét a “bajszos szar” rigmus követte - először ilyen hosszan, pedig már majdnem 8 volt -, ami épp ráillett a deep house-ritmusra.

Lassan megérkezett a színpadra Gulyás Márton és Varga Gergely, akik a röszkei tüntetésről jöttek. Ők voltak a sztárfellépők, hatalmas taps fogadta őket. Varga megköszönte, hogy a tömeg velük van, szerinte ellenkező esetben még a fogdában lennének. Megtapasztalták, hogy van szolidaritás - mondta -, ugyanis behallatszott, mikor ezrek követelték a Gyorskocsi utca előtt a szabadon engedésüket. Varga szerint valami megváltozott: “megtörtük a Habonyi átkot, a Sándor-palotát nem találtuk el azzal a festékkel, de a varázstükröt betörtük”. Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből - mondta a legnagyobb tetszést kiváltó mondatát.

©

“Szevasztok, drága polgártársak”- nyitott Gulyás Márton, majd csöndet kérve a színpadra szólította a propagandista újságírókat - az Origo, a Ripost és a 888 munkatársait -, hogy megkérdezhessék, buzi-e. A tömeg az skandálta, hogy “hol vagytok, hol vagytok”, ám nem jelent meg senki.

Válaszolt a buzeráns vádra a kormánypárti sajtónak: “a ti szemetekben mindenki buzeráns, aki az általatok szeretett hatalmat buzerálni meri, a ti szemetekben buzeráns minden kritikus, és így buzeráns az ország többsége. Ez a Fidesz-ország, ahol buzeráns vagyok én, és ti is.“

©

Meghirdetett egy választási mozgalmat, amellyel arányos választási rendszert akar kiharcolni, a kormány mellett pedig bírálta az ellenzéket is, amiért az “marha módjára halad a 2018-as vágóhíd felé”.

“Hajrá, előre, a közös országért” - zárta beszédét, és zúgott a Ria-Ria-Hungária, tudósítónk mellett egy csoportnyi 40-es megjegyezte, született egy politikus.

A beszéde után adott interjúkban Gulyás elmondta, személyiségi jogi pert indít az őt “buzizó” sajtótermékek ellen, a választási rendszer átalakítására pedig tüntetéssel, polgári engedetlenséggel akarják rákényszeríteni a Fideszt. Mozgalmát pont azért hirdette meg, hogy ne fulladjanak ki a tüntetések.

©

Az egyetlen komolyabbnak ígérkező helyzet is pont egy Gulyás interjú közben volt: megjelent hat kopasz Gulyás közelében, végül kis szócsata után rendőrök által követve elhagyták a teret (6 kopasz - 14 rendőr arányban). A kopaszoknak tükröt tartottak a tüntetők, és kölcsönösen egymás fejéhez vágták, nem akarnak egymással együtt élni. Bár itt hirtelen összegyűlt tucatnyi rendőr, a téren egyáltalán nem szúrt szemet a készültség - egy golyóálló mellényes rendőrt láttunk az este -, civil ruhás rendőrökből is akadt néhány.

A Szabadság téri buli 10-kor véget ért, az “afterparti’ kicsi bizonytalanul indult. A “Kossuth tér” és a “Margit híd” - versenyzett egymással, végül a Kossuth tér nyert. Volt olyan opció, hogy az Origo székháza elé vonulnak, lehet, hogy azért vették volna célba többen a Margit hidat.

Gulyás beszéde után széledt a tömeg, nagyjából 1500 ember vonult át a Parlament elé, ahol nem maradtak sokáig, épp csak sikerült skandálni a felsorakozó rendőröknek, hogy “szervusztok, szervusztok”, már ki is lett adva az újabb parancs: “Oktogon!”

©

A Falk Miksa utcában többen kinéztek az ablakon, néhányan integettek is a tüntetőknek. Többen a Honvédelmi Minisztérium bokraiban pisiltek volna, de elég hamar megjelentek az őrök. Az autósok most nem voltak túl lelkesek, csak késő este hallottunk szimpátiadudálást, egy másik autós a szituáció alapján inkább elégedetlenségét fejezhette ki a tüntetés miatt, és azért, hogy az orra előtt zárták le az utat. 

©

Az Oktogonon pár száz ember letáborozott, olykor skandáltak, de inkább csak szólt a zene és a fűben vagy földön ülve, állva beszélgettek. 

©

Egy 2-300 fős csoport viszont elindult a Deák tér felé, ahol először leültek az evangélikus templom elé, majd elfoglalták a kereszteződést is. 

©

Rövid skandálás, zene és tánc után a tömeg - már éjfél után - vonult tovább az Astoriához, ahol egy rövid - ám többször megismételt - szavazás után eldőlt, mennek vissza az Oktogonig a Rákóczi út, nagykörút útvonalon, miután a forgalom blokkolásához nincsenek elegen. A “Baszódjál meg KDNP” című dalt a By By Szása című sláger követte a PaDöDö-től. 

©

A néhány száz fős kemény mag egyesült az Oktogonon, ahol a buli végül fél háromkor ért véget, mikor a rendőrök megunták, és mindenkit feltereltek a járdára. A következő felvonás sem sokáig várat magára: kedd délutánra fórumot hirdettek az Oktogonra, szerdára pedig tüntetést az orosz nagykövetség elé.


Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Hatalmas orosz zászlót raktak ki a Salisbury katedrális oldalán felállított állványzatra

Hatalmas orosz zászlót raktak ki a Salisbury katedrális oldalán felállított állványzatra

Az MSZP listavezetője nem megy Brüsszelbe

Az MSZP listavezetője nem megy Brüsszelbe

Mészáros Lőrinc teherautói miatt panaszkodnak az épülő M8-as körüli falvak

Mészáros Lőrinc teherautói miatt panaszkodnak az épülő M8-as körüli falvak

Videó: Szigonnyal lövöldöztek a britek az űrben, és jó okuk volt rá

Videó: Szigonnyal lövöldöztek a britek az űrben, és jó okuk volt rá

Megváltoztatná az internetet a világháló atyja, és erre van egy igen jó terve

Megváltoztatná az internetet a világháló atyja, és erre van egy igen jó terve

A kínai kormány a lakosság fogaiért aggódik

A kínai kormány a lakosság fogaiért aggódik