szerző:
hvg.hu

A Fidesz-frakcióvezető megint elképesztő fejtegetésekbe bonyolódott.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Halász János frakciószóvivő szerdai sajtótájékoztatóján a 444.hu azt a kérdést tette fel nekik, hogy mi lesz Palkovics László felsőoktatási államtitkár múlt heti felvetésével, miszerint a licencszerződés módosításával akár tovább is működhetne a CEU Budapesten.

Kósa Lajos erre azonban meglepő választ adott, mondván nem tudja értelmezni a kérdést, mert szerinte

A CEU név négy egymástól elkülönült szervezetet takar.

Kósa azt is mondta, hogy nincs olyan CEU, amely Amerikában bejegyzett képzéssel rendelkezik, és amelynek a képzését Budapesten folytatják, mert New York államban szerinte csak "regisztrációba véve" van az egyetem, de nincs neki akkreditációja, ezért diplomát sem ad ki. Kósa szerint a budapesti CEU diplomáját a "Central European University Oktatási Kft." adja ki, és szerinte a CEU-s diplomákba is ez van írva.

Arra, hogy eddig a kormány is csak két "CEU"-ról, vagyis a Közép-Európai Egyetemről és a Central European Universityről beszélt, Kósa közölte:

Még kettő van, képzelje el, alaposan megnéztük.

Később hozzátette azt is:

A trükk ez, négy különböző jogi szervezet van. Dzsordzsi bácsi ügyes ember, erre még itt Budapesten is azt mondják, hogy ügyes, jól ki van találva, négy különböző jogi szervezet, és mind CEU néven fut, és mindegyik a CEU-t használja.

Hogy melyik az a négy szervezet, azt Kósa nem közölte, de azt fejtegette, hogy a Közép-Európai Egyetem egy kiváló egyetem, ami Budapesten működik, és ezt nem is érinti a felsőoktatási törvény módosítása. Ezen túl szerinte New York államban intézményi regisztrációba vették a CEU-t, de ennek sem tantárgyi, sem oktatási akkreditációja nincs, és diplomát sem ad ki, ezért rá nem is vonatkozik a magyar törvény, mert egy amerikai szervezet.

Kósa azt is közölte, hogy Palkovics licencszerződéses nyilatkozata azért nem áll meg, mert csak "behivatkozta a törvényt", amit persze senki nem olvasott el. Kósa azt is hozzátette, hogy Palkovics "nem akadémiai precizitással" megtartott sajtótájékoztatóján elhangzottak "nem jelentik semminek az alapját".

Kósa azt is közölte, hogy semmit nem kell csinálnia a CEU-nak, csak persze - ahogy eddig is mondták - egyetemként kell működnie Amerikában is diákokkal, oktatókkal, doktori iskolával, oklevél kiadásával. az Amerikában regisztrált intézménynek is rendelkeznie kell. Kósa Lajos elképesztő okoskodásáról itt egy videó is!

A sajtótájékoztatóján egyébként az MTI beszámolója szerint szó esett arról is, hogy

  • Brüsszel a magyar rezsicsökkentés elemei ellen intéz támadást,
  • azt szeretnék, hogy minél többen küldjék vissza a nemzeti konzultációs ívet,
  • az európai uniós pénzekre várhatóan nem vonatkozik majd az új civiltörvény,
  • a Norvég Alapra viszont igen, de már készül az államközi megállapodás Magyarország és Norvégia között a Norvég Alap új támogatási periódusára, de azt szeretnék, ha e dokumentum figyelembe venné a korábban felmerült problémákat,
  • akik hangosak, azok csak néhányan vannak, és azok is Soros György birodalmához tartoznak, de "nekik szemmel láthatóan ez ciki",
  • a szisztematikus határellenőrzési rendszer miatt módosították a belügyi tárgyú törvényeket, amit persze a Fidesz-frakció megszavazott, de támogatják azt az elképzelést is, hogy bizonyos időszakokban mentesítést kérjen Magyarország ennek betartása alól,
  • Orbán Viktor csak azért gratulált Erdogannak, mert "udvarias ember", 
  • Kósa Lajos szerint "brilliáns érv", "páratlan intellektuális teljesítmény", ha valaki egy vitában szirénával fejti ki a véleményét, mint ahogy tette ezt az Együttes Szabó Szabolcs, aki ezért büntetést is kapott
  • a hálót kilövő gránátvető, amivel felszerelik az Országgyűlési Őrséget, a drónok elleni védelmet szolgálja,
  • ha Kunhalmi Ágnest nagyon zavarta volna Latorcai János beszólása, mint hogy "a sok bekiabálás árnyalja a szépségét", akkor a frakciója kérhette volna a házbizottság összehívását és állásfoglalását, de még a szocialista képviselők is mosolyogtak. "Ha valaki megdicsér valakit, azt szerintem nem szabad szexizmusnak felfogni" - tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról