szerző:
hvg.hu/MTI

Vejkey Imre nem először jeleskedett kormánylózungok puffogtatásában, és nem először osztották rá a megmagyarázó ember szerepét.

A villamosenergia belső piacáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetről vitáztak a képviselők szerdán a parlamentben, ott szólalt fel többek között Vejkey Imre is. Eleinte szakmai síkon folyt a vita, majd átcsapott pártpolitizálásba, amikor a jobbikos Lukács László György a kormány "Állítsuk meg Brüsszelt!" szlogenű kampányával kapcsolatban kezdett humorizálni.

Azt mondta: szeizmológiai mérések szerint a tektonikus mozgások miatt Brüsszel minden évben 2 milliméterrel közelebb kerül Magyarországhoz. Hiller István levezető elnök megjegyezte erre, hogy a jobbikos képviselő felszólalása kevésbé kapcsolódott a napirendhez.

A KDNP-s Vejkey Imre felszólalása viszont még annyira sem kapcsolódott az eredeti témához, mert ő arról kezdett beszélni: „Brüsszel diktatúrát épít”, ezért rendkívül fontos, hogy a tagállamok felhívják a figyelmet a szubszidiaritás elvére. Az uniónak csak olyan jogköröket szabad gyakorolnia, amelyeket a tagállamok átruháztak – mondta.

Jobbikos képviselőtársa felszólalására annyit reagált: „Brüsszelt nem a lemeztektonikus európai földtani mozgások alapján kívánjuk megállítani, és nem is attól tartunk, hogy a magyar mámikákat le akarnák rohanni a brüsszeli csipkeverő anyókák a csipkéikkel”.

A vitában elhangzottakra a fideszes Hörcsik Richárd előterjesztőként azt válaszolta: a szubszidiaritást nemcsak kimondani nehéz, hanem megérteni is, de ez a vita szerinte jelzi, hogy a képviselők már érzik a téma fontosságát. Hozzátette: ez egy lehetőség a nemzetek kezében, hogy figyelmeztessék az uniót, ne lépje túl hatáskörét.

A 444.hu szerint az előterjesztés vitája eredetileg arról szólt, hogy a magyar parlament határozatot készül elfogadni, amiben tiltakozik az Európai Bizottság néhány árampiacot érintő javaslata ellen. Ezek közül az egyik arról szól, hogy öt év múlva az áram árának felét kitevő részt a piac határozza meg. A kormány szerint ez a javaslat háború a magyar rezsicsökkentés ellen. A parlament tiltakozni készül az ellen is, hogy az árampiac irányításába regionális operatív központokat vonjanak be, mivel ez a magyar kormány szerint sérti a tagállamok szuverenitását.

Ezekben az ügyekben a magyar parlament két, úgynevezett sárga lapot mutatna fel az Európai Bizottságnak. Ha ugyanabban a témában több nemzeti parlament is elfogad ilyen határozatot, akkor a bizottság javaslatát újra kell tárgyalni. Vejkey Imre ebből vezette le valahogy Brüsszel „diktatúraépítését”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Egy KDNP-s is együtt imádkozik Trumpékkal

Nem akárhova hivatalos csütörtökön a KDNP egyik parlamenti képviselője. A washingtoni rendezvényen néhány király és kormányfő mellett várhatóan az új amerikai elnök is ott lesz – írja a 24.hu.