szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Együtt szerint a mostani kormány munkaalapú társadalmi programja "összeszerelő üzemmé" változtatta Magyarországot, és az ellenzéki párt ehelyett tudásalapú társadalom kiépítésén dolgozna.

Az Együtt négy pontból álló felsőoktatási programot jelentett be, amely teljesen ingyenessé tenné az első diploma megszerzését.

Juhász Péter, az ellenzéki párt elnöke szombat, budapesti tájékoztatóján azt mondta: kormányra kerülésük esetén "minden mozdítható pénzt" az oktatásra fordítanának azért, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett munkaalapú társadalmat tudásalapúra váltsák. A kormány munkaalapú társadalmi programja "összeszerelő üzemmé" változtatta ugyanis Magyarországot, a tudással rendelkezők pedig elhagyják az országot – magyarázta.

Az Együtt mindenkinek ingyenessé tenné az első diploma megszerzését, vagyis eltörölné a mai "burkolt tandíjat", valamint adójóváírás formájában mindenkinek visszafizetnék a Diákhitel 2 kölcsöneit.  Juhász Péter közölte továbbá, hogy a hallgatói juttatásokat, például az ösztöndíjakat is megemelnék, miközben a kollégiumi szálláshelyeket olcsóbbá tennék, a felsőfokú intézményekben pedig 3 éves ingyenes nyelvképzéseket vezetnének be.

Derda Ádám, az Együtt ifjúsági tagozatának (Y-GEN) vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy átalakítanák a hallgatói önkormányzati rendszert, mivel az szerintük megbukott, amikor a CEU-ügyben nem állt ki a felsőoktatási autonómia mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!