Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Nincs megfelelő végzettsége és gyakorlata, de mivel Vidnyánszky Attila jelöltje, Elek Tibor a legesélyesebb a Gyulai Várszínház élére.

Zárt ülésen dönt csütörtökön Gyula Város Önkormányzatának képviselő-testülete a Gedeon József tavaly őszi halálával megürült Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. élére kiírt pályázat eredményéről. A várszínháznak nincs társulata, de nyári programjai a vidék legfontosabb kulturális eseményei, különösen igaz ez a nemzetközi Shakespeare Fesztivál előadásaira.

Úgy tudjuk, Gedeon József egykori munkatársa, a színház mai ügyvezetője, Varga Marianna helyett Elek Tibor irodalomtörténész lesz a  befutó. A Békéscsabán élő magyar-történelem szakos tanár dolgozott újságíróként, könyvtárosként, számos kötete jelent meg, jelenleg a békéscsabai Bárka című irodalmi folyóirat főszerkesztője. Csakhogy az előadó-művészeti törvény szerint megkövetelt végzettséggel, szakmai és vezetői tapasztalattal nem rendelkezik.

Elek Tibor irodalomtörténész a békéscsabai Bárka folyóirat estjén 2016-ban
©

Információink szerint mégis Elek a Nemzeti Színház igazgatójának,  Vidnyánszky Attilának, és a békéscsabai színház egykori igazgatójának, majd művészeti tanácsadójának Fekete Péternek a jelöltje. Vidnyánszky úgy gondolja, hogy a színházi ügyekben nem járatos Elek révén még nagyobb befolyást szerez a Gyulai Várszínház ügyeibe.

A Nemzeti Színház igazgatója az ötfős Shakespeare Fesztivál művészeti tanácsadó testületének tagja. Bár a Bárka folyóirat kiadója a Békéscsabai Színház, így Elek a színház alkalmazottja, ám nagyon kreatív jogértelmezés kell hozzá, hogy az itt eltöltött időt elismerjék szakmai, esetleg vezetői tapasztalatnak, ugyanis a folyóiratkiadás nem a színház alapfeladata.

Nem ez lenne az első botrányos színházigazgatói pályázat. A demokratikus és átlátható elemeket nyomokban még mindig tartalmazó nyilvános pályázat helyett javasolta nemrégiben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), hogy meghívásos módszerrel küszöböljék ki a nem kívánt jelöltek okozta kellemetlenségeket.

Hoppál Péter kulturális államtitkár az előadó-művészeti törvény módosítását ismertető keddi sajtótájékoztatóján azonban kiderült, a kormány végül a nyilvános pályáztatás mellett tört lándzsát. A színházigazgatókat továbbra is a város közgyűlése nevezi ki, de, ha a bíráló bizottság javaslatával ellentétes döntést hoz, azt nyilvánosan meg kell indokolnia, ahogy a nyertes pályázatnak is nyilvánosnak kell lennie, és a bírálóbizottság összefoglalójának, szavazati arányainak is. Ez eddig jó hír.

A jelöltek alkalmasságát vizsgáló bíráló bizottság összetételét is szabályozzák. Helyet foglalhat a társulat által választott képviselő, és a legnagyobb taglétszámú szakszervezet képviselője is. A fenntartó két, a minisztérium egy főt delegál majd a grémiumba. A kilencfős testület fennmaradó négy tagját a Színházművészeti Bizottság kéri fel. Hoppál szerint ezzel győzött a szakmaiság.

Csakhogy a Színházművészeti Bizottság tagjait a kultúráért is felelős miniszter kéri fel, ami összetételükön látszik is, zömében a jelenlegi kurzus nyertesei foglalnak itt helyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 13 áldozata van a járványnak, 700 fölött az új fertőzöttek száma

Újabb 13 áldozata van a járványnak, 700 fölött az új fertőzöttek száma

Bajban lesz Orbán, ha összeér a sokféle elégedetlenség, de ezt ő is tudja

Bajban lesz Orbán, ha összeér a sokféle elégedetlenség, de ezt ő is tudja

David Attenborough megkongatta a vészharangot, hamarosan egymillió faj halhat ki

David Attenborough megkongatta a vészharangot, hamarosan egymillió faj halhat ki