Hamvay Péter
Hamvay Péter

Nincs megfelelő végzettsége és gyakorlata, de mivel Vidnyánszky Attila jelöltje, Elek Tibor a legesélyesebb a Gyulai Várszínház élére.

Zárt ülésen dönt csütörtökön Gyula Város Önkormányzatának képviselő-testülete a Gedeon József tavaly őszi halálával megürült Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. élére kiírt pályázat eredményéről. A várszínháznak nincs társulata, de nyári programjai a vidék legfontosabb kulturális eseményei, különösen igaz ez a nemzetközi Shakespeare Fesztivál előadásaira.

Úgy tudjuk, Gedeon József egykori munkatársa, a színház mai ügyvezetője, Varga Marianna helyett Elek Tibor irodalomtörténész lesz a  befutó. A Békéscsabán élő magyar-történelem szakos tanár dolgozott újságíróként, könyvtárosként, számos kötete jelent meg, jelenleg a békéscsabai Bárka című irodalmi folyóirat főszerkesztője. Csakhogy az előadó-művészeti törvény szerint megkövetelt végzettséggel, szakmai és vezetői tapasztalattal nem rendelkezik.

Elek Tibor irodalomtörténész a békéscsabai Bárka folyóirat estjén 2016-ban
©

Információink szerint mégis Elek a Nemzeti Színház igazgatójának,  Vidnyánszky Attilának, és a békéscsabai színház egykori igazgatójának, majd művészeti tanácsadójának Fekete Péternek a jelöltje. Vidnyánszky úgy gondolja, hogy a színházi ügyekben nem járatos Elek révén még nagyobb befolyást szerez a Gyulai Várszínház ügyeibe.

A Nemzeti Színház igazgatója az ötfős Shakespeare Fesztivál művészeti tanácsadó testületének tagja. Bár a Bárka folyóirat kiadója a Békéscsabai Színház, így Elek a színház alkalmazottja, ám nagyon kreatív jogértelmezés kell hozzá, hogy az itt eltöltött időt elismerjék szakmai, esetleg vezetői tapasztalatnak, ugyanis a folyóiratkiadás nem a színház alapfeladata.

Nem ez lenne az első botrányos színházigazgatói pályázat. A demokratikus és átlátható elemeket nyomokban még mindig tartalmazó nyilvános pályázat helyett javasolta nemrégiben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), hogy meghívásos módszerrel küszöböljék ki a nem kívánt jelöltek okozta kellemetlenségeket.

Hoppál Péter kulturális államtitkár az előadó-művészeti törvény módosítását ismertető keddi sajtótájékoztatóján azonban kiderült, a kormány végül a nyilvános pályáztatás mellett tört lándzsát. A színházigazgatókat továbbra is a város közgyűlése nevezi ki, de, ha a bíráló bizottság javaslatával ellentétes döntést hoz, azt nyilvánosan meg kell indokolnia, ahogy a nyertes pályázatnak is nyilvánosnak kell lennie, és a bírálóbizottság összefoglalójának, szavazati arányainak is. Ez eddig jó hír.

A jelöltek alkalmasságát vizsgáló bíráló bizottság összetételét is szabályozzák. Helyet foglalhat a társulat által választott képviselő, és a legnagyobb taglétszámú szakszervezet képviselője is. A fenntartó két, a minisztérium egy főt delegál majd a grémiumba. A kilencfős testület fennmaradó négy tagját a Színházművészeti Bizottság kéri fel. Hoppál szerint ezzel győzött a szakmaiság.

Csakhogy a Színházművészeti Bizottság tagjait a kultúráért is felelős miniszter kéri fel, ami összetételükön látszik is, zömében a jelenlegi kurzus nyertesei foglalnak itt helyet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

A magyarok többsége szerint jogtalanul függesztette fel az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságát

A magyarok többsége szerint jogtalanul függesztette fel az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságát

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Csodatévő Szent Mikrós: fake news a konyhaasztalon (videó)

Csodatévő Szent Mikrós: fake news a konyhaasztalon (videó)

Évente 600 magyar lesz tüdőbajos

Évente 600 magyar lesz tüdőbajos

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”