szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Nem a civilek megbélyegzésére" feliratokat tartottak a magasba az igazságügyi bizottság keddi ülésén tiltakozó aktivisták. Rubovszky György elnök sebtiben hozott is egy rendeletet ellenük, majd a teremőrökért kiáltott. Végül folytatta az ülést.

Civilek is megjelentek az országgyűlés igazságügyi bizottságának keddi ülésén, amelyen a civiltörvény kerül napirendre. Ott van Móra Veronika, a norvég pénzeket kezelő Ökotárs Alapítvány vezetője, akit a civilek elleni hadjárat emlékezetes jelenetében rendőrautóval vittek el, valamint a TASZ aktivistái. Többen "free the Röszke 11" feliratú táskával érkeztek.

A civilek elleni törvény szerdán kerülne a parlament elé. Az orosz mintát utánzó törvény alapján a külföldről támogatást kapó civileknek jelentkezni kell a bíróságon. A tervezet miatt tízezres tüntetés volt Budapesten.

Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke kerekesszékben ül, a sajtót az elején nem engedték be a terembe, de 11 óra tájban bemehettek.

©

Rubovszky negyedóra elteltével reagált arra, hogy civilek is jelen vannak, és nehezményezte, hogy a minisztérium delegáltjainak állniuk kell. Ezért bizottsági elnöki rendelettel – közölte – három főre korlátozza a meghívható vendégek számát. A jobbikos Staudt Gábor erre megjegyezte, hogy nekik a szakértőik is többen szoktak lenni ennél. Május 1-jével életbe is lép Rubovszky háromvendéges rendelete.

Rubovszky György közölte, meg fogják vizsgálni, melyik képviselő hozatott be ennyi embert a Parlamentbe.

©

Szabó Tímea (Párbeszéd) és Szél Bernadett (LMP) nem juthatott szóhoz, "nem kívánom folytatni ezt a purparlét, nem adok szót" – közölte velük Rubovszky. És ezzel a bizottság visszatért a liberális Fodor Gábor javaslatához a kisegyházakról, amit aztán nem engedett át a bizottság.

©

Fél 12 körül a civilek felállva tiltakoztak, "Nem a civilek megbélyegzésére" feliratokat tartottak a magasba, illetve név szerint szólították fel a bizottsági tagokat, . Rubovszky György behívta a teremőröket, és felfüggesztette a bizottsági ülést. A parlamenti őrség is úton van.

©
©
©

Ötven kilós nők elhurcolása

A civileket felszólították, hogy hagyják el a termet, de nem mozdulnak, a teremőrök hívták az őrséget.

A házőrség megérkezett az ülésre, és felírogatta a táblákon szereplő szövegeket. A civilek közben némán álltak. Rubovszky ragaszkodott hozzá, hogy menjenek ki, mondván, a szemléltetést (a táblák feltartását) egy órával korábban be kell jelenteni.

A jobbikos Szávay István viszont javasolta, hogy folytassák az ülést. "Semmi szükség arra, hogy a világsajtó azzal legyen tele, hogy 50 kilós nőket ráncigálnak ki a Parlamentből" - érvelt.

©

Kis szünet után folytatták az ülést. Budai Gyula (Fidesz) javasolta Rubovszkynak, hogy forduljon a házbizottsághoz, aki így is fog tenni. Egyetértettek abban, hogy a házbizottság vizsgálja ki a kialakult helyzetet,

és a lehető legszigorúbban járjon el.

Rubovszky szerint "a civilek aljas módon betörtek a bizottság ülésére", Szél Bernadett erre azzal felelt, hogy itt csak a kormánypártok követnek el erőszakot azzal, hogy az őröket a folyosón állomásoztatják.

Szabó Tímeát ki kérdezte?

Az LMP átírná a törvény szövegét "közpénzből támogatott szervezetekre" (a külföldről támogatottak helyett), mert szerintük a legnagyobb gond az, hogy a magyar adófizetők pénze folyik átláthatatlanul civilekhez. Staudt Gábor itt bedobta, hogy a Jobbik szerint "külföldről és közpénzből támogatott szervezetekre" kellene vonatkoznia a törvénynek.

A vita hevében az Index a következő párbeszédet csípte el:

- Budai Gyula: A civilekre nem vonatkozik a törvény?
- Szabó Tímea: És rátok?
- Budai Gyula: Téged ki kérdezett?

Budai azután Szél Bernadettel és az együttes Szabó Szabolccsal is összeszólalkozott. Utóbbiak nem tagok a bizottságban, csak mint módosító javaslatok előterjesztői jöttek el. A bizottság MSZP-s tagjai, Bárándy Gergely és Teleki László viszont nem vett részt az ülésen.

Érdemi vita a törvényről később sem zajlott. Rubovszky György arról szavaztatott, hogy Szabó Tímea hozzászólhat-e a vitához, a többség nem adott szót a párbeszédes politikusnak. Szél Bernadett a védelmére kelt: a kormánytöbbség egy képviselőnek sem teszi lehetővé, hogy elmondja a véleményét. Később, a módosítónál Szabó szót kapott, akkor "komplett elmebajnak" nevezte az ülést. Mint mondta, nem szabad úgy tenni, mintha ez egy szakmai vita volna a civilek átláthatóságáról. "Ez egy politikai vita, amelynek a megbélyegzés a lényege" - közölte. Répássy Róbert (Fidesz) közbevetette, hogy a civil szervezetek nem igazi civilek, mert politizálnak, mire Szabó úgy replikázott, hogy "a politika nem a Fidesz-KDNP privilégiuma".

Szabó Tímea egy négy A4-esből összefűzött listán mutatta meg, hány szervezetnek okoz kárt a civilellenes törvény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!