Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az arcára volt írva, hogy Orbán Viktor győzelemként éli meg saját szerdai szereplését az Európai Parlamentben. És valószínűleg nem is értelmezte félre a történteket. Mégsem bízhatja el magát. Azokban, akiknek elegük van a magyar kormány provokációiból, tovább nőhetett az elhatározottság, hogy nagyot üssenek, ha egyszer megtehetik.

Orbán Viktor nem győzte ismételgetni Brüsszelben, hogy ő a vitát a demokrácia alapjának tartja, és csak a kritikai vélemények nyílt megosztása vezet előre. Ehhez képest szerdai brüsszeli útjának legfontosabb pillanatát nem örökíthette meg mikrofon. Zárt ajtós volt, mint Mészáros Lőrinc összes üzlete. Erről a brüsszeli találkozótól egyetlen kép készült, és három szó maradt fenn róla, amelyet a miniszterelnöki stáb a fotó alá írt: „A néppárti frakcióvezetőnkkel”.

Joviális kifejezés, talán kicsit alázatos is valaki részéről, aki nyilván nem gondolja Manfred Webert vele egy szinten állónak. Orbán azonban minden eszközt megragadott, hogy még a brüsszeli útjának nyilvános része előtt a legfontosabb küldetését teljesítse: a Fideszt az Európai Néppárton belül tartsa.

©

Ami jogilag bizonyítható, abban Brüsszel nyer

A vitát és a nyilatkozatokat figyelve Orbán a következőkkel igyekezett meggyőzni Webert:

  1. Ami jogi problémát a felsőoktatási törvényben az Európai Bizottság talál, azt a magyar kormánypárt orvosolni fogja. Orbán annyit enged, amennyire az uniós jogászok megfelelő érvelést találnak. A CEU-ellenes törvényt is beáldozza ezért, de reméli, hogy erre a jogszabály jó megfogalmazása miatt nem kerül sor.
  2. A civilek transzparenciája mindenütt probléma, és a néppártnak is politikai érdeke, hogy ellenfelei finanszírozását átlássa. Orbán meggyőzte Webert jelen állás szerint, hogy itt senkit sem akarnak ellehetetleníteni, csak átláthatóvá tenni. Ha a Bizottság az előzetes bejelentés szerint ezt a törvényt is kivizsgálja annak budapesti elfogadása után, akkor Orbán annak is áll elébe. Ahogy az első pontban is áll: a jog előtt hajlandó meghajolni.
  3. A Fidesz néppárti tagsága ellen támadók nem Orbánnal harcolnak, hanem saját parlamenti erejüket akarják növelni a konzervatív frakció gyengítése által. Ez csak matematika – mondja a kormányfő.
  4. Végül Orbán egy dologban nagyon határozottan kiáll az európai szélsőségesek ellen: vele nincs uniós kilépés. Megállítani akarja Brüsszelt abban, hogy megváltozzon – ez a külső használatra újracsomagolt konzultációs üzenet, de büszke arra, hogy Magyarország az európai klub tagja, és ebben a polgárok is egyetértenek.

A parlamenti matematika úgy akarta, hogy Weber legyen az első, aki Orbán Viktor bevezető megjegyzéseire válaszolhat. (És ezt a matekot erősíti a Fidesz 12 EP-képviselője.) A bajor politikus kemény volt a CEU ügyében, kioktató a nemzeti konzultáció sugalló kérdéseivel kapcsolatban, de a civilek elleni törvénynél már követte az Orbán által neki vázolt gondolatmenetet, és a zöldek frakciója felé mutogatott.

©

A képviselők jól értették Webert: nincs itt látnivaló

Weber még nem tudja, hogy a civil szervezetek már most átláthatók Magyarországon, amennyiben nem állami vállalatoktól kapnak százmilliókat kormánypárti hangulatkeltésre.

A konzervatív frakcióvezető mindenesetre küldött pár mérgezett nyilat a szocialisták felé, ami a román jogállami helyzet ismeretében nem is indokolatlan, és megdicsérte Orbánt, amiért ő személyesen védi álláspontját. Majd emlékeztetett ékes német nyelven, hogy az EU-ban nem az erősek joga, hanem a jog ereje uralkodik, és annak majd Budapest meg is fog felelni. Ezen a ponton a brüsszeli bulit meg is fojtották, több képviselő is kivonult a teremből, hiszen a feszültség megszűnt. Orbán Viktor egyelőre megúszta.

Meddig tart a béke?

A néppárt a hétvégén tanácskozik, ezen elvileg ki is zárhatnák a Fideszt, de ez valószínűtlennek látszik. Orbán Viktor időt nyert a CEU-ellenes bizottsági vizsgálat tudomásulvételével. Az Európai Parlament azonban még a vita előtt elfogadott egy szocialista javaslatot arról, hogy a május 15-én kezdődő plenáris ülésen szavazzanak meg egy határozatot a magyarországi helyzetről. Döntöttek tehát arról, hogy majd mondanak valamit három hét múlva, és erre a néppárt is rábólintott. Hogy mit mondanak, az a következő három héttől is függ.

Csúcsra járatott Soros elleni kirohanás

Orbán a számára legfontosabb kérdésben nyert szerdán Brüsszelben, és még a Soros elleni hadjáratot is új szintre tudta emelni hazai közönsége előtt. Abban ugyanis, amiben a magyar kormányfő nem várt uniós kioktatást, a maximumra tekerte a hangerőt. Amit Soros György most kapott, az eddig elképzelhetetlen lett volna. Az üzletember egyszerű amerikai spekulánssá silányult a tucatszor megismételt vádakban. Milliók megnyomorítója lett, akit fogadni sem lenne szabad Brüsszelben, sőt az unió szégyene, hogy mégis megteszik.

©

És minden győzedelmes mosoly mellett, Orbán helyzete saját logikája és érdeke szerint sem megnyugtató.

  1. A néppárt frakcióvezetője volt az egyetlen, aki a konzervatívok közül hitet tett Orbán mellett. Kemény kritikát kapott azonban az EPP összes többi (nem fideszes) felszólalójától. Szokás szerint a luxemburgi Frank Engel mondta a legsúlyosabb mondatokat. Elsősorban a Benelux államokban fogyott el a türelem, nem látják, hogy bármit szelídítene a Fideszen a frakciótagságuk. A magyar jelenlét ugyanis a csoport szavahihetőségét rombolja, és a lengyelekkel szembeni eszközöket korlátozza. Orbánt megkímélték attól, hogy a néppárti frakció előtt, de zárt ajtók mögött találkozzon a kritikusokkal. Cserébe a fideszesek kaptak információk szerint végtelen fejmosást.
  2. Az Európai Bizottságnak elege van. Frans Timmermans első helyettes szinte beolvasott Orbánnak. A CEU-ellenes törvényt a jogászok veszik elő, de a holland politikus nem maradt a jog talaján. Saját véleményhez mindenkinek joga van, saját tényekhez nincs – mondta a nemzeti konzultációról. Orbán próbált úgy tenni, mintha Timmermans ezt követően véleményeket sorolt volna, de azok kő kemény tények voltak, amivel a bizottság kész Magyarországon is konfrontálni a kormányt. Vajon plakátokon is belevágnak? Kellemetlenebb lenne a Jobbik kampányánál.
  3. Orbán Viktor támogatói többet ártanak, mint amennyit használnak – derült ki a vitában. Megszólalt a magyar kormány védelmében a neonáci görög Arany Hajnal politikusa, aki korábban állatoknak nevezte a törököket. Saját klubjába csábította Orbánt a Brexittel büszkélkedő Nigel Farage, és muzulmán hordák ellen harcoló keresztes lovagként köszöntötte Beatrix von Storch, az épp saját maradék esélyeit eljátszó német szélsőjobb, az AfD politikusa. Weber számára utóbbinál nem lehetett kínosabb pillanat szerdán. Megköszönheti ezt is Orbánnak.

A magyar baloldal EP-képviselői egy teljesen elszigetelődött Orbánt véltek látni Brüsszelben. Retorikailag valóban csak az a klub öleli magához Orbánt, amelynek senki sem akarhat önszántából a tagja lenni. Ám amíg a néppárt csak kritizál, de megtűri a Fideszt a sorai között, addig a magyar kormány védett vad.

A szakadék azonban egyre nagyobb, amibe Orbán zuhan, ha ezt a védelmet egyszer elveszti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál