Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Semmit sem tudni hivatalosan arról a Hungary Helps nevű programról, amelyről Orbán Viktor beszélt szerdán - mintegy mellékesen - Brüsszelben. A legkézenfekvőbbnek tűnő internetes címen egy a letelepedési bizniszben utazó cég lelhető fel. A külügy környékén keresendő megfejtéssel a betelepülni akarókat tartaná távol a kormány - lokális segítséggel.

A menekültek befogadása és elosztása helyett az Európai Uniónak inkább ott kellene segítenie, ahol a baj van – mondta Orbán Viktor szerdán Brüsszelben, az Európai Parlamentnek a magyarországi helyzetről tartott vitáját követő sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök mintegy mellékesen azt is hozzátette: Magyarország éppen ezt teszi: a Hungary Helps nevű programon keresztül „rengeteg pénzt, embert és eszközt” juttat az érintett, segítségre szoruló területekre. 

Orbán Viktor több szót aztán nem vesztegetett a témára, a szavaiból így igazából az sem derült ki, hogy miféle programról - esetleg alapítványról, segélyszervezetről - van szó tulajdonképpen.

A talány megfejtésében kivételesen az internet sem volt segítségünkre. Amikor a Hungary Helps szókapcsolatra kerestünk, a legtöbb találatot a különböző idegen nyelvű híroldalakon fellelhető „Hungary Helps Persecuted Christians” („Magyarország segít az üldözött keresztényeknek”) kezdetű szalagcímek voltak. Ezeket a világszerte ritkaságnak számító - kezdetben idehaza is Hírcsárda-terméknek gyanított - keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság tavalyi felállításáról szóltak. Hungary Helps nevű programról, szervezetről, alapítványról viszont sehol, semmit nem találtunk.

Pontosabban, volt még egy zavarba ejtő találat: hogy a sors furcsa fintora-e, vagy több, nem tudjuk, mindenesetre a www.hungaryhelp.com webcímen egy orosz nyelvű honlap töltődik be, amely fordítás és magyarországi üzleti szolgáltatások mellett saját szóhasználata szerint is „bevándorlási biznisszel” foglalkozik. Bár a menüpont tartalma nem elérhető, a rövid leírás tartózkodási engedély megszerzésével kecsegtet. A rákattintással ugyancsak hibaüzenethez vezető „állampolgársági beruházások” menüpont pedig pénzügyi eszközök révén ígér biztonságot és nyugalmat – talán letelepedési kötvények közvetítésével, bár ez nem derülhetett ki.

©

A honlap további pikantériája, hogy a kapcsolatként megadott budapesti, Hollán Ernő utcai címen működő ügyvédi iroda vezetője, Kelecsényi Beáta a hvg.hu megkeresésére azt mondta: soha életében nem hallott a Hungary Helpről, és fogalma sincs, miért az irodája címe van a weblapon feltűntetve. Mint megjegyezte: semmilyen kapcsolatban nem áll velük, nincs is semmilyen külföldi, pláne orosz üzletfelük. Az iroda honlapja ennek ellenére orosz nyelven is elérhető (plusz a bemutatkozásban is írják, hogy szolgáltatásaik az angol és német mellett orosz és ukrán nyelven is igénybe vehetők), ám az ügyvédnő szerint ebben semmi különös nincs, hiszen az oldal nyelve angolra és németre is átváltható.

Próbáltuk hívni a hungaryhelp.com-on megadott, +3630-as kezdetű telefonszámot is, de az egy nem létező szám. Ugyanígy hiába írtunk a kontaktként szereplő [email protected] emailcímre is, semmilyen válasz nem érkezett.

Az internetes keresés kudarcai után egy megérzéstől vezérelve felhívtuk az Emmi keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságát, hogy tudnak-e valamit a miniszterelnök által említett programról. Kderült, hogy nem is kapizsgáltunk rossz helye. A telefont felvevő asszisztens ugyanis, mielőtt a sajtóosztályhoz irányított volna, elszólta magát: „Miért, még nem jelent meg a Magyar Közlönyben?" Eszerint tehát egy nemrégiben létrehozott programról van szó, amiről az asszisztens még annyit elárult: a Hungary Helps igazából egy trademark, amelyhez az üldözött keresztények megsegítésén túl minden Magyarországról induló jótékonysági tevékenység hozzátartozik majd.

A program részleteivel kapcsolatban – hogy mekkora költségvetéssel, mikor indult, milyen elvek mentén, mely országokban és milyen formában nyújt, vagy nyújtott már segítséget - megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, a Miniszterelnöki Kabinetirodát és az Emmit is, majd két nap után végül a Külügyminisztériumtól érkezett - konkrétumokat alig említő - válasz a kérdéseinkre.

"Magyarország a nemzetközi közösség szolidáris tagjaként lakossága nagyságához és gazdasági teherbíró képességéhez mérten a korábbihoz képest aktívabban vesz részt a nemzetközi humanitárius segítségnyújtási erőfeszítésekben" - írja a programot a jövőben koordináló minisztérium válasza, megismételve Orbán Viktor brüsszeli érvelését, miszerint "a kormány meggyőződése, hogy a segítséget kell odavinni, és nem a bajt kell idehozni."

A Hungary Helps a magyarázat szerint olyan keretprogram, amely összefogja a korábban indult, és a jövőbeni - szegénység ellen, az emberi és kisebbségi jogokért, illetve a nemzetközi biztonság és stabilitás  érdekében történő - segítségnyújtással kapcsolatos feladatokat. A program költségvetését az egyes alprogramokra szánt költségvetési fejezetek határozzák meg - írja a tárca konkrét számadatok nélkül, a múltbeli kiadásokról is csak annyit említve, hogy Magyarország "az elmúlt években több százmillió forintot költött arra, hogy a bajba jutott embereken segítsen és számos országban, például Szíriában vagy Ukrajnában biztosított költségvetési támogatást különböző oktatási, egészségügyi, kulturális, egyházi, szociális vagy tehetséggondozó programokra."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!