szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rogán Antal is megerősítette, hogy az EPP végül nem zárta ki soraiból a Fideszt. Arról nem beszélt a fideszes politikus, hogy ez milyen viták árán történt végül így.

Magyarországnak az EU-ban, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye – nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Brüsszelben Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kijelentése az elmúlt napok fényében nem is olyan meglepő: a néppárt prominenseinek kemény bírálataira egy önkritikus levéllel igyekeztek reagálni az Európai Parlament fideszes képviselői.

"Nem vagyunk tökéletesek, nem minden kísérletünk járt sikerrel, de rugalmasak vagyunk, és készen állunk arra, hogy tartalmas párbeszédet kezdjünk országunk és Európa jövőjéről" - állt a terjedelmes e-mailben, amelyet a Magyarországgal kapcsolatos EP-vita elé időzítettek.

Rogán tehát most úgy tesz, mintha ez is hozzájárult volna ahhoz, hogy a pártot végül nem zárta ki soraiból az EP legnagyobb frakcióját is adó konzervatív pártcsalád, ám a nyilatkozatokból kiderül: Orbán Viktor a szombati ülésen is kemény kritikákkal volt kénytelen szembesülni.

Rogán erről semmit nem beszélt, arról annál többet, hogy a miniszterelnök megerősítette: Magyarország kész minden kérdésben folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal. Orbán Viktor az ülésen hangsúlyozta azt is, Magyarország továbbra is fontosnak tartja a határok védelmét és azt, hogy minél kevesebb illegális bevándorló - sőt, ha lehet, akkor egyetlenegy sem - jusson be az Európai Unió területére, ezért minden korábbi intézkedést, beleértve a tranzitzónákat fenn kíván tartani – tette hozzá a miniszter.

Elmondta azt is, Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, de csak abban az esetben, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban az említett korcsoportba tartoznak-e.

Rogán Antal szólt arról is, hogy Orbán Viktor az ülésen a CEU kapcsán világossá tette, "mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő Soros alapítású Közép-Európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti". Hozzátette, hogy továbbra is biztosított az intézményben folyó oktatás és a tudományos kutatás szabadsága, az egyetem új évfolyamot is indíthat. Ugyanakkor a kormány kész áttekinteni minden nemzetközi szerződésben szereplő kérdést, ami a külföldi diploma kiadásához szükséges, de Magyarországon egy egységes szabályozásnak kell érvényesülnie - hangsúlyozta a miniszter.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra szigorít Horvátország

Újra szigorít Horvátország

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat