szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Cigányozott, alig leplezetten zsidózott, és részben eltolta maguktól Simicskát, a Jobbik majálisán.

Olyan érvet hozott a cigányokkal kapcsolatban Vona Gábor pártelnök a Jobbik majálisán, amelyről bevallása szerint korábban még nem beszélt. Azt mondta ugyanis, nem elég integrálni és felemelni a cigányságot, azt is el kell érni, hogy a Magyarországon születő cigány gyerekek ne csak egy lakhelyként tekintsenek az országra, hanem a hazájuknak tekintsék azt, amelyet építeni kell. Ez a mostani helyzetet nézve Vona szerint „szinte lehetetlennek tűnő feladat.” Arról is beszélt, az öt legsúlyosabb probléma egyike a magyar-cigány együttélés konfliktusa, de ha érdemben nem tudnak vele mit kezdeni, idővel a legsúlyosabbá válhat. „Kijózanító, amit az ember lát, de még mindig nem tartunk ott, hogy érdemben tudjunk erről úgy beszélni, hogy ne vesszen el a rasszizmus zsákutcájában.”

©

Bedobta azt is, hogy a népességfogyással párhuzamosan a cigány társadalomban népességrobbanás zajlik. „Egyszer szóvá tettem ezt az előző ciklusban, mire a miniszterelnök azt mondta, minden élet szent.” Bár ezt ő is így látja, azért megkockázatja, hogy „sajnos sok olyan cigány család van – nem csak ők, de a cigányságon belül tendencia -, ahol nem azért vállalnak gyereket, mert szent, hanem mert a szociális rendszer erre ad életpályamodellt” – mondta Vona, aki szerint "a megélhetési gyerekvállalással" kezdeni kell valamit. Hogy mit, azt itt most ő nem fejtette ki, azt mindenesetre megjegyezte, hogy azoknál a cigány családoknál van 6-8-10 gyerek, amelyek nem tudtak integrálódni. A családtámogatási rendszerről a Vona után fellépő Schneider Tamás beszélt, de őt már sokkal kevesebben hallgatták, mint a párt elnökét.

Vona hallgatósága két helyen tapsolt, mikor arról beszélt, a Fidesz és az MSZP is „betett az Országgyűlésbe díszcigányokat, és hagyták, hogy lopjon”, valamint mikor arról, valójában az a rasszizmus, amit a Fidesz csinál: mesterségesen alacsony szinten tartja a cigányságot, hogy négy évente legyen egy könnyen mozgósítható szavazóbázisa. Hiteles vezetőkre van szükség a cigányok soraiból, akik „az országot a hazájuknak tekintik.”

Vona még egy elemet felvillantott a cukiság előtti időkből, mikor arról beszélt, ők voltak az a párt, amely tudni akarta, hogy kinek van más állampolgársága az Országgyűlésben. Vona a zsidó vonalat itt nem említette, sőt, próbált úgy tenni, mintha az elő se került volna, de aki akart, az emlékezhetett, Gyöngyösi Márton javaslatából pont ezért lett óriási botrány.

Volt, aki felkacagott a hanuka alkalmából küldött üdvözlőlap felemlegetésénél, Vona azt mondta, minden egyháznak küldtek üdvözlőlapot, mindenkire partnerként tekintenek, ebből Köves Slomó csinált politikát.

Próbálta kicsit tompítani a párt szerepét a CEU-törvény miatti alkotmánybírósági beadványnál: „az LMP fordult az Alkotmánybírósághoz, mi csak támogattuk” – mondta Vona, azt már nem tette hozzá, hogy nélkülük nem lettek volna elegen. Megtapsolták, mikor arról beszélt, Orbán taktikai fogása, hogy Soros oldalára álltak volna.

Egyébként elsőként azt a kérdést kapta meg az N1 Tv-s Kisberk Szabolcstól – aki egy órán keresztül interjúvolta Vonát, -, hogy „Soros vagy Simicska?” Egyik sem – felelt , majd hosszan beszélt arról, mennyire nem értenek egyet Sorossal, és hogy ez a két ember nem az ő, hanem Orbán Viktor életében játszott meghatározó szerepet. Itt és még később is utalgatott finoman Orbán Viktor mentális állapotára. Azért később elengedett egy Soros-poént: „a programírás és a választási felkészülés párhuzamosan zajlik, nem Sorosan.”

Az egyébként a hallgatóság visszajelzéséből lejött, az „Ők lopnak” plakátkampány betalált. Még Gyurcsány Ferenc emlegetése sem váltott ki akkora tapsot, mint Mészáros Lőrinc és a korrupció emlegetéséé. Az átragasztott plakátjaikra azt mondta, „aki plakátot rongál, az hülyének nézi az embereket.”

Vona kizárta a választási együttműködést baloldali pártokkal, arra maga is kíváncsi, mi lesz a végén a Momentummal, a Jobbik irányváltását nem bánta meg, „de sokakat sajnál”, akik emiatt elmentek. Abban bízik, hogy ők még visszatalálnak.

Hol vannak a cigányok?

Vona szerint tehát bejött az irányváltás, ezért megkérdeztünk pár majálisozót, ők mit gondolnak a cukisodó pártról. Egészen meglepő válaszokba futottunk bele. Egy, a gárdista ruha egyik verziójára emlékeztető öltözékben jelen lévő nő például hiányolta a majálisról a cigányokat. Döbbenten vetettem közbe, hogy ez volt az a párt, amely cigánybűnözésről beszélt, mire ő visszakérdezett, hogy ez a tisztességes cigányokat miért zavarta volna. Az irányváltásról nem akart nyilatkozni, annyit jegyzett meg, bízik az elnökben, és reméli, többen visszatérnek majd a párthoz, a hanuka-levélnél viszont fennakadt a szeme. Mint kiderült, nem azért, mert Vona levelet küldött, hanem Köves Slomó reakcióján.

Beszéltünk a párt radikálisabb vonalával – Toroczkai Lászlóval és Novák Előddel - szimpatizáló fiatalokkal is, akik nem tudtak válaszolni arra, maradnak-e, ha tovább cukisodik a párt. Egyikük sommásan azt mondta, „ne csináljon segget a szájából a Jobbik”, ám szerinte itt még nem tartanak. A ne bántsd a magyart feliratú pólóban kószáló fiatalok nem akartak véleményt mondani az irányváltásról, de beszéltünk olyannal is, akinek ez, a nem radikális vonal szimpatikusabb, bár szerinte a párt „nem adta fel az alapvető célt”. Egészen megengedő hangokat is hallottunk: egy idősebb férfi azt mondta, „az életkorral fejlődni kell”, a Simicska-vonal pedig nem zavarja, hiszen Simicskának is „valakihez tartoznia kell.”

A Vona előtt beszélő Z. Kárpát Dániel azért jobban fázik ettől. Rákérdeztek, hogy is van ez a Simicska-oszlopokon elhelyezett plakátkampány, mire azt mondta, korlátozva vannak a plakáthelyek itthon, ráadásul a pártnak hitelt kellett felvennie a finanszírozáshoz, így szerinte teljesen alaptalan minden pletyka, hogy őket egy oligarcha segítené. Egy radikálisabbnak tűnő, Z. Kárpáttól kérdező idősebb úr még így is kevesellte az elhatárolódást Sorostól és Simicskától, különösen annak fényében, hogy ő úgy hallotta, „Soros György a Klubrádióban azt mondta, a Jobbik kormányra kerülését támogatja.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lövöldözés volt a FedEx indianapolisi telepén, nyolcan meghaltak

Lövöldözés volt a FedEx indianapolisi telepén, nyolcan meghaltak

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

Magyarországot is elérte a globális bringahiány

Magyarországot is elérte a globális bringahiány