szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több ezren vonultak végig hétfő este a Szabadság térről a Hősök terére a Momentum felhívására. A tüntetés azért hirdették meg, hogy a növekvő orosz befolyás ellen szólaljanak fel, illetve az Európához tartozást követeljék. A Hősök terén a Momentum vezetői mondtak beszéltek. Fekete-Győr András elnök itt jelentette be, hogy elindulnak a 2018-as választáson, október 15-én pedig bemutatják programjukat. A tüntetők közül mintegy kétszázan ezután az Oktogonra vonult, és ismét letelepedtek a sínekre.

  • A Momentum azokat hívta tüntetni, "akik úgy érzik, hogy mi, magyarok Európához tartozunk. Európához, és nem Moszkvához";
  • 8700-an ígérték a Facebookon, hogy jelen lesznek, további 12 ezren pedig "érdeklődtek". Végül több ezren gyűltek össze;
  • A Hősök terén tartott beszédében Momentum elnöke bejelentette, hogy októberben bemutatják programjukat, amellyel elindulnak a jövő évi választáson;
  • Budapest mellett öt európai nagyvárosban, Londonban, Párizsban, Brüsszelben, Stockholmban és Koppenhágában hirdettek tüntetést;
1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Percről percre tudósításunkat lezárjuk. Jó éjt!

Ha kronológikus sorrendben szeretné követni az eseményeket, a Sorrend megfordítása gombbal megteheti.

Fotósunk így látja a helyzetet az Oktogonon

©
©
©
©

Átragasztott plakát a Momentum ajánlásával

Talán korábban "javították meg" ezt a kormányzati plakátot a Keleti pályaudvarnál, talán Fekete-Győr András Momentum-elnök mai felhívásának hatására matricázták át. Ki tudhatja?

©

Halad a forgalom, csak a villamosnak nehéz

Az autósok azért megtalálják a módját annak, hogy átcsusszanjanak az Oktogonon: a szervizúton és a kereszteződést megkerülve is halad a forgalom. A tüntetőket körbekerítették, ők csak a villamossíneket blokkolják.

Hétfőhöz képest az ünnepnap miatt gyér a forgalom, így nem okoz túl nagy fennakadást az Oktogonfoglalás.

©

A rendőrség morcosnak tűnik

Ami most zajlik, az már spontán tüntetés, a rendőrség ugyanis azt írja:

a Hősök terére bejelentett demonstráció szervezői 20 óra 43 perckor befejezettnek nyilvánították az eseményt.

A tüntetés résztvevői közül azonban több csoport az Andrássy úton elindult az Oktogon irányába, és ott akadályozzák a forgalmat. A rendőrség jelenleg zárja az Oktogont, valamint az Andrássy utat az Oktogon és a Hősök tere között.

Itt vannak a friss közlekedési infók

Nem jár a 4-es és a 6-os villamos az Oktogon M és Blaha Lujza tér M között demonstráció miatt. A kimaradt szakaszon pótlóbuszok sem közlekednek, közölte néhány perce a Budapesti Közlekedési Központ.

Nem sokkal korábban viszont örömhíreket is közzétettek:

Újra menetrend szerint közlekedik a 75-ös trolibusz, illetve a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as busz. A 105-ös autóbusz viszont továbbra sem érinti Bajcsy-Zsilinszky út M és a Hősök tere M közötti megállókat. 

És elfoglalták a tüntetők az Oktogont

Néhány száz tüntető megérkezett az Oktogonhoz, és ahogy az az elmúlt hetekben már szokássá vált, letáboroztak a kereszteződés közepén. Alakul egy tisztességes Oktogon-foglalás, a hangszórókat már felállították, zene már van – tapasztalja tudósítónk.

©

Mintegy 500-an gyűltek össze az Oktogonon - fotó

©

Egy rendőrautó útját állja a körúti forgalomnak, az Oktogonon sátrazók felől technó szól, a tüntetők "Bajszos szart" kiabálnak.

1 2 3 4 5 6 7

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál