Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két évre elvette az érettségiztetés jogát a Paulay Alapítványi Középiskolától az illetékes miniszter. Balog Zoltán döntése alapján az érintett diákok a Bánki Donát Szakgimnáziumban vizsgáznak, a kormányhivatal által kijelölt vizsgabizottság előtt.

Megvonta az érettségiztetés jogát a Paulay Alapítványi Középiskolától az Emberi Erőforrások minisztere – tudta meg a hvg.hu. Ennek az oka, hogy a kormányhivatal tavalyi vizsgálata nagyon súlyos jogsértéseket tárt fel ebben a középiskolában.

A kormányhivatal emberei a tavalyi érettségi időszak alatt kivonultak az iskolához, és vizsgálat végén sok diák vizsgaeredményét törölték vagy az eredményén rontottak. (A lapunknak nyilatkozó diákokok és szülők arra panaszkodtak, vegzálták a tanulókat az érettségin.) A kormányhivatalnak az az internetes oldal keltette fel gyanakvását, amely azt hirdette: egy év alatt érettségihez juthat valaki 8 általánossal is.

"Nyilvánvalóvá vált, hogy a felnőttoktatásban vélhetően van olyan intézmény, ahol anyagi ellenszolgáltatás fejében, külső cég bevonásával, a jogszabályokkal nehezen vagy nem összeegyeztethető módon juttattnak tanulókat középiskolai bizonyítványhoz és teszik lehetővé az érettségi vizsgát"

– írta akkor a kormányhivatal. A vizsgálat után a gyanú a Paulay Alapítványi Középiskolára terelődött, kérdésünkre a kormányhivatal meg is nevezte azt az oldalt, ahol a hirdetést látták.

A megengedett eszközök
©

A kormányhivatal vizsgálata a következő szabálytalanságokat állapította meg az érettségik és az osztályozó vizsgák kapcsán:

  • Az intézmény szándékosan visszaélt a tanulmányok lerövidítésére vonatkozó törvényi rendelkezésekkel.
  • Az ellenőrzés pillanatában minden tanuló teljesítette a 11. évfolyamot, de erről az intézményvezető nem tudott jegyzőkönyvet bemutatni, nem tartották életszerűnek, hogy egy sikertelen vizsga sem volt.
  • Négy tárgy érettségi vizsgáját ellenőrizték, a vizsgaszervező az írásbeli vizsgákon is súlyos jogsértéseket követett el, egy tárgynál a jogszabályi határidő előtt felbontották a vizsgadolgozatokat, a termek is zsúfoltak voltak.
  • A kormányhivatal lefoglalta a négy vizsgatárgy dolgozatait, a javítótanárok a kormányhivatal épületében javíthatták azokat, felügyelet nélkül. Miután ismét felmerült a jogsértés gyanúja, a kormányhivatal független szakértőket kért fel, hogy vizsgálják meg, a javítótanárok a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak-e el.

A legsúlyosabb megállapítás:

"A szakértők egymástól függetlenül arra az álláspontra jutottak, hogy a dolgozatokat egyértelműen manipulálták. Miközben az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások. Sok esetben a feladatlapon is sikerült feltüntetni a helyes megoldásokat, de azok ugyancsak több vizsgázónál az esszéfeladatok esetében is megegyeztek."

Ezért semmisítették meg vagy módosították az érettségi eredményeit és kezdeményezték tavaly Balog Zoltánnál, hogy vonja meg az érettségiztetés jogát az iskolától. Balog Zoltán miniszter ezt most, pár héttel az érettségi előtt meglépte a 2016/17-es és a 2017/18-as tanévre vonatkozóan. Vizsgaszervező a kormányhivatal lesz, a diákok pedig a Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskolában tehetnek érettségit.

"A kijelölt intézményben a kormányhivatal szervezőként jelen van, a vizsga jogszerű lebonyolítását, és a szakmai és technikai hátterét az intézménnyel közösen biztosítja."

Ez azt jelenti, hogy paulays tanárok nem érettségiztethetnek, a vizsgabizottságokat a kormányhivatal állítja össze. Azt nem sikerült kiderítenünk, hogy hány diákot érint az áthelyezés, illetve az sem, mindenki ott érettségizik-e majd. A Paulay Alapítványi Középiskola igazgatóját – ahogy korábbi cikkeink esetén –, most is megkerestük, azonban nem érkezett válasz, a kormányhivatal vizsgálati eredményére is csak az iskola ügyvédje válaszolt, visszautasítva a megállapításokat.

A Bánkiban nem nyilatkozhatnak, a felettes szakképzési centrumtól pedig idáig nem érkeztek be a válaszok. Felhívtuk a Paulayba korábban diákokat szervező cégvezetőt, aki azt mondta, nincs kapcsolatban az iskolával – bár korábban is csak szóbeli megállapodásról beszélt –, az ő diákjait nem érinti ez az áthelyezés.

A kormányhivatal tavalyi feljelentése után a rendőrség nyomozást indított, hivatali visszaélés gyanúja miatt. Legutóbb pár hónapja érdeklődtünk a nyomozás állásáról, de csak azt a választ kaptuk, a nyomozás folyik, gyanúsított nincs. Most újból megkerestük a rendőrséget, tart-e még a nyomozás, és ha igen, jutottak-e valamire.

A rendőrség válasza szerint az ügyben tart a nyomozás hivatali visszaélés gyanúja miatt, gyanúsítottként még senkit sem hallgattak ki. A nyomozás határideje 2017. május 28-a, ami meghosszabbítható – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Megjött az első Janssen-szállítmány, most tetőzik a harmadik hullám

Operatív törzs: Megjött az első Janssen-szállítmány, most tetőzik a harmadik hullám

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget