szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen kilenc népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg a Nemzeti Választási Bizottság.

Elvérzett a Nemzeti Választási Bizottság előtt a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, Kádár Barnabás által magánszemélyként benyújtott, a miniszterelnök újraválasztásának lehetőségéről szóló két kérdése.

Az első úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?" Az NVB 7:3 arányban úgy ítélte meg, a kérdés nyomán bevezetett korlátozás alaptörvény-módosításra irányulna.

A testület lényegében ugyanezért tagadta meg 6:4 arányban annak a kérdésnek a hitelesítését is, amely úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?"

Vágó Gábor volt LMP-s parlamenti képviselő magánszemélyként benyújtott nyolc népszavazási kezdeményezéséből egyet hitelesített, hetet pedig elutasított a testület. Ezek a korrupciós bűncselekmények büntetési tételére, a feljelentések és nyomozások jogorvoslatára, a köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint költségvetési szerv által kötött szerződés érvényességi feltételére, illetve az ezekkel a szervezetekkel foglalkoztatási jogviszonyban álló személyek jövedelmére vonatkoztak. 

A döntések nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni ellenük a Kúriához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mizsur András Itthon

Nekimegy Orbánnak is a Momentum, de ez a meccs azért erősen kétesélyes

A Momentum Mozgalom nagyon biztos a dolgában, szerintük a CEU védelmében és a miniszterelnök újraválaszthatóságának megakadályozására beadott népszavazási kérdéseik simán átmennek a Nemzeti Választási Bizottságon. A hvg.hu által megkérdezett jogász szerint nem feltétlenül kell a testület rosszindulata ahhoz, hogy elkaszálhassák a kezdeményezéseket.

hvg.hu Itthon

Itt vannak a Momentum újabb népszavazási kérdései

A Momentum Mozgalom elnöke a múlt héten jelentette be corvinusos diákok előtt tartott beszédében, hogy újabb ügyekben – a CEU megmentéséért, illetve a miniszterelnök újraválaszthatóságáról – kezdeményez referendumot.

A dolgozók mentették meg egy férfi életét egy óbudai hipermarket előtt

A dolgozók mentették meg egy férfi életét egy óbudai hipermarket előtt

Rossi keretet hirdetett, Dzsudzsák és Kleinheisler se játszik októberben

Rossi keretet hirdetett, Dzsudzsák és Kleinheisler se játszik októberben

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton