szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Múlt héten Orbán Viktor megsemmisítő vereséget mért az Európai Parlament sorosista politikusaira – már ha jól értettük a magyar kormánysajtót. Az viszont félreérthetetlen: a miniszterelnök udvarias levélben fejezte ki háláját az EP összes nagyra becsült frakcióvezetőjének a vitában való részvételért. Az ellenzéki magyar EP-képviselők kikeltek magukból.

– Orbán Viktor tudatosan hazudik.

– Orbán Viktor fél.

– Orbán Viktor önelégülten néz, pedig nem egy konzervatív vezetőre hasonlít, hanem a magyar kommunisták vezető kádereihez.

Ezt vágta a magyar kormányfő arcába Gianni Pittella szocialista, Philippe Lamberts zöldpárti és Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető az Európai Parlamentben. Az olasz politikus még a helyszínen kihozta sodrából Orbánt, a belga ex-kormányfő később kapta meg büntetését pimasz beszédéért a magyar propagandasajtóban.

Erre milyen levelet küldött saját kézjegyével ellátva mindhármuknak Orbán Viktor?

Szeretném kifejezni hálámat, hogy részt vett az Európai Parlament plenáris ülésén 

– kezdi a magyar kormányfő a hazánkról szóló vitanapra reagálva. Biztosíthatom Önt, hogy mindig nyitott vagyok az eszmecserére és vitára annak érdekében, hogy megkönnyítsük a tényszerű és méltányos európai párbeszédet a minket közösen érintő ügyekről. Kívánok Önnek jó egészséget és sok sikert felelősségteljes munkakörében – zárja levelét Orbán.

©

Az írás leginkább azoknál verte ki a biztosítékot, akik ismerik a magyar fogyasztásra szánt kormányfői magyarázatot a múlt heti EP-vitáról. A dokumentumot Jávor Benedek közzétette Facebook-oldalán is a következő kommentárral: a "gátlástalan, cinikus és gerinctelen hazudozásnak ez a minősített esete" minket, magyarokat már se nem lep, se nem ráz meg, de joggal merül fel a kérdés, hogy

vajon meddig lehet ezzel a gyomorforgatóan képmutató kettős beszéddel megetetni az európai döntéshozókat?

Jávor üzeni: Philippe Lamberts társ-frakcióvezető a zöldek részéről válaszolni fog a levélre, és bőven lesznek kérdései azzal kapcsolatban, hogy ezt így mégis hogy?

A szocialista frakcióvezető, Pittella és stábja a hírek szerint megmosolyogták a levelet, érdemben nem foglalkoznak vele.

Orbán alól egyértelműen kicsúszott a talaj immár nem csak otthon, de Európában is - reagált a levélre Ujhelyi István a szocialisták brüsszeli frakciójából. Az EP-képviselő értékelése szerint Orbán saját pártcsaládja is kikelt az Európa-ellenes és a hatályos szabályokat semmibevevő magyar kormányzati politika ellen. Orbán körül elfogyott a levegő, rezsimje végletesen megroppant - írja Ujhelyi, aki szerint ezt tökéletesen példázza, hogy míg otthon, a lakájmédiának nyilatkozva izmozik és bátor szabadságharcosnak mutatja magát, addig

az európai színtéren fülét behúzó, gyenge szereplő csupán, aki ehhez hasonló levelekben próbál együttműködést hazudni és megértést kérni.

Ujhelyi állítja: feleslegen teszi, mert Európában pontosan értik, hogy Orbán mit csinál, ahogy egyre többeknek nyílik ki a szeme otthon is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek

Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

210 milliárd euró az „önvédelmi erők rugalmas reagálási képességének fokozására” Japánban

210 milliárd euró az „önvédelmi erők rugalmas reagálási képességének fokozására” Japánban

Nyomoz a rendőrség a Gruevszki-ügyben

Nyomoz a rendőrség a Gruevszki-ügyben