szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Petőfi-kötetről szóló interjút kellett értelmezniük a diákoknak a középszintű magyarérettségin.

Megkezdődtek hétfőn a középszintű érettségi vizsgák a magyar nyelv és irodalom feladatokkal.

Testvérlapunk, az Eduline úgy értesült, hogy egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kellett értelmezniük tanulóknak, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása volt a feladat az írásbelin.

Hogy miről kellett motivációs levelet írniuk a diákoknak, illetve milyen szöveget kaptak a humorról, elolvashatja az Eduline-on.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű és emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. 

Idén a középszintű írásbelin megváltozott a szövegalkotási feladatlap szerkezete. A gyakorlati írásbeliség feladata átkerült emelt szintről középszintre, és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll.

A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhattak. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhattak a vizsgázók. Változás, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazták, mivel arról a kerettanterv rendelkezik.

Módosulások lesznek az értékelésben is, ezek a kerettanterv által elvárt követelményeket arányosan tükrözik. A helyesírás értékelése is megváltozik, a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentené az eredményt.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor volt, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A mostani érettségiken összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A vizsgák kedden a matematika-írásbelikkel folytatódnak.

Már hétfő reggeltől figyelje oktatási portálunkat, az Eduline.hu-t, ahol folyamatosan jelentkezünk az érettségi fejleményeivel: a feladatokkal, megoldókulcsokkal, értékelésekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s gyerekek 700 millió forintos terápiája

Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s gyerekek 700 millió forintos terápiája