szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Milyen lehet a komplettált egészséges étel, amit beígért a CÖF? Majd a Buday megmondja.

A Nógrád megyei Bujákon mutatta be Buday Péter mesterszakács, milyen is a "komplettált egészséges étel", amit a Civil Összefogás Fórum kitalált. Ez volt az egyik ötlet, amire az MVM-től kapott 508 millió forintot költenék. Sertés, marha és csirkehúsból készült és különböző zöldségekkel kombinált fasírtok, többségében tej és zsiradékmentes főzelékek sorakoztak az asztalon, az eseményről a Nógrád TV felvételét találtuk meg.

"Ez mind olyan technológia alapján készült el, amit a CÖF hathatós segítéségével dolgoztak ki" - mondta Buday. Az infrastruktúrát a bujáki polgármester adta, és közreműködött "három nagyon aranyos szakácsnő", akik a recept alapján elkészítették az ételt.

"Azért fasírt, mert a gyerekek szeretik. A közétkeztetésben fontos, hogy egészséges legyen az étel, de még fontosabb, hogy a gyerekek megegyék, ezért fizet be a szülő."

Buday Péter arról is beszélt, Csizmadia László CÖKA-CÖF elnök egy éve kereste meg azzal az ötlettel, hogy a gyermekétkeztetésben jó lenne olyan egészséges, zöldségekkel komplettált ételeket készíteni, amit helyi termékekből a helyi kis konyhák is elő tudnak állítani, üres idejükben vagy másodállásban. "Akár a gyermekétkeztetésre, akár eladásra" - tette hozzá.

A CÖF a civil missziója keretében azt vállalta, hogy "országszerte népszerűsítik a táplálkozásbiológiailag korszerű komplettált ételek technológiáját, felajánlják a gyermekélelmezési konyhák szakácsainak képzését, pontos új ételkreációk receptúráit gyakorlatban is bemutatják, illetőleg átadják."

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!