szerző:
hvg.hu

A szélsőjobb szerint a Jobbik középre húzásával megszűnt a nemzeti-radikális érdekképviselet Magyarországon.

Július 8-án bont zászlót egy új "nemzeti mozgalom", amit a Betyársereg új politikai szárnyának tagjai hoznak létre – közölte az atv.hu-val Tyirityán Zsolt, a neonáci szervezet vezetője. "Egyelőre mozgalmi formáról beszélünk, ami iránt már most óriási az érdeklődés, és komoly erkölcsi támogatással rendelkezik" – nyilatkozta a "seregvezető", aki a finanszírozást, valamint a Jobbik reakcióját firtató kérdésre azt felelte, hogy az "még a jövő kérdése".

Az ATV-nek a "nemzeti radikális" oldal belügyeire rálátó forrás azt állította: az eddig a Jobbik holdudvarához sorolt "paramilitáris szatellit szervezetek", és olykor vezetőik is, huzamosabb ideig kaptak, egyesek közülük állítólag még mindig kapnak – hol áttételesen, hol direktbe – "juttatást" a Jobbiktól vagy a pártfrakciótól.

A szélsőjobboldai szervezkedés oka az, hogy az ATV szerint óriási mozgolódás zajlik köreikben, amióta Vona Gábor középre próbálja kormányozni a Jobbikot. Vannak, akik már a pártalapításnál tartanak, míg mások egyesületet, vagy mozgalmat indítanak, amilyen gyorsan csak lehet. Közös nevező a néppártosodás miatt képviselet nélkül maradt "nemzeti radikálisok" felszippantása.

Új szervezetben gondolkodik a "cigány–magyar" együttélést "érpataki modell" néven újragondoló Orosz Mihály Zoltán is, aki az atv.hu szerint a napokban azt nyilatkozta: mivel – a Jobbikot is beleértve – a "keresztény, konzervatív, nemzeti radikális érdekképviselet megszűnt Magyarországon", ezért "kénytelenek létrehozni egy olyan társadalmi szervezetet vagy pártot, amelyik hitelesen képviseli a jobboldali értékrendet".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!