szerző:
MTI / hvg.hu

Soros-jelentésnek nevezte a Fidesz az Európai Parlament ma elfogadott határozattervezetét, amely alapján elindulhat a 7. cikkely szerinti eljárás megindításának előkészítése. A kormánypárt szerint nincs esély arra, hogy a cikkely életbe is lépjen Magyarország ellen. A fideszes EP-képviselők szerint a lépés eredménye végső soron akár a jövő évi magyar választások befolyásolására is alkalmas lehet.

A "Soros-jelentés" felháborító, és "hetet-havat összehord", ez egy újabb frontális támadás a magyar kormány ellen, amit a kabinet elutasít – közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a szerdai sajtótájékoztatóján.

Arra reagált, hogy az EP plenáris ülése a magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el, és így elkezdhetik előkészíteni az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben. Ez pedig végső soron a magyar szavazati jog megvonását is jelentheti.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének. A képviselők az állásfoglalásban többek között arra is felszólították a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten.

Az előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be, de a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt is belement abba, hogy bevethessék a szankciókat. Az indítványt a parlament 751 képviselője közül 393 támogatta.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés hetedik cikkelye Magyarországgal szemben. Hozzátette, az EP Magyarországra akarja erőltetni az illegális bevándorlást.

A Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja is felháborítónak nevezte a mai döntést.

Azt írták, a "valóságtól teljesen elrugaszkodott, számos torzítást tartalmazó szöveg" vizsgálatot kezdeményez, amelynek eredménye alkalmas lehet a jövő évben esedékes magyar országgyűlési választások befolyásolására, valamint a bevándorláspolitikával kapcsolatos nyomásgyakorlásra.

Örömmel látták viszont, hogy a "bevándorláspárti Soros György folyamatos nyomásgyakorlása" ellenére az Európai Parlament képviselőinek jelentős része nem támogatta a "baloldal hazug rágalmait", és csak kiegyensúlyozott vizsgálatot fogad el a vitatott kérdésekben.

A magyar kormány nyitott a vitatott jogszabályokkal kapcsolatos párbeszédre az Európai Bizottsággal, az illegális migrációt elutasító politikát azonban nem fogja feladni, mert a jövőben is csak a magyarok dönthetik el, kikkel élnek együtt Magyarország területén – tették hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába Ausztráliában

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába Ausztráliában

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Meghan Markle, „a kövér hölgy”