szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Soros-jelentésnek nevezte a Fidesz az Európai Parlament ma elfogadott határozattervezetét, amely alapján elindulhat a 7. cikkely szerinti eljárás megindításának előkészítése. A kormánypárt szerint nincs esély arra, hogy a cikkely életbe is lépjen Magyarország ellen. A fideszes EP-képviselők szerint a lépés eredménye végső soron akár a jövő évi magyar választások befolyásolására is alkalmas lehet.

A "Soros-jelentés" felháborító, és "hetet-havat összehord", ez egy újabb frontális támadás a magyar kormány ellen, amit a kabinet elutasít – közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a szerdai sajtótájékoztatóján.

Arra reagált, hogy az EP plenáris ülése a magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el, és így elkezdhetik előkészíteni az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben. Ez pedig végső soron a magyar szavazati jog megvonását is jelentheti.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének. A képviselők az állásfoglalásban többek között arra is felszólították a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten.

Az előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be, de a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt is belement abba, hogy bevethessék a szankciókat. Az indítványt a parlament 751 képviselője közül 393 támogatta.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés hetedik cikkelye Magyarországgal szemben. Hozzátette, az EP Magyarországra akarja erőltetni az illegális bevándorlást.

A Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja is felháborítónak nevezte a mai döntést.

Azt írták, a "valóságtól teljesen elrugaszkodott, számos torzítást tartalmazó szöveg" vizsgálatot kezdeményez, amelynek eredménye alkalmas lehet a jövő évben esedékes magyar országgyűlési választások befolyásolására, valamint a bevándorláspolitikával kapcsolatos nyomásgyakorlásra.

Örömmel látták viszont, hogy a "bevándorláspárti Soros György folyamatos nyomásgyakorlása" ellenére az Európai Parlament képviselőinek jelentős része nem támogatta a "baloldal hazug rágalmait", és csak kiegyensúlyozott vizsgálatot fogad el a vitatott kérdésekben.

A magyar kormány nyitott a vitatott jogszabályokkal kapcsolatos párbeszédre az Európai Bizottsággal, az illegális migrációt elutasító politikát azonban nem fogja feladni, mert a jövőben is csak a magyarok dönthetik el, kikkel élnek együtt Magyarország területén – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS