szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor beutazta a megyei jogú városokat, és Hódmezővásárhelyen zárja a Modern Városok Programot. A szerénységet mímelő gesztust Lázár János kancelláriaminiszter kérte, hiszen volt polgármesterként, és a település lakójaként még mindig magáénak tekinti Hódmezővásárhely gondjait.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Tapssal köszöntik Orbán Viktor miniszterelnököt és Almási István polgármestert kettejük találkozójának nyilvános részén. Először a megállapodások aláírására kerül sor kettejük között, ezt követően a Modern Városok Program koreogáriájának megfelelően előbb a vendéglátó polgármester beszél.

Nagy nap ez a mai nap

– kezdi beszédét a polgármester. A most aláírt megállapodás a további fejlődés ígéretét hozza. Almási ezt követően megköszöni Orbánnak, hogy az elmúlt hét évben már mennyit segített. Az elkerülő út és az adósság átvállalása nagy segítség volt. A politikában igenis vannak barátságok, például a kormányfő és Hódmezővásárhely között. Almási személyesen is sokat köszönhet Orbánnak, mert segítette Rapcsák András korábbi polgármester halála utáni nehéz években. Almási a többi város vezetőjéhez képest rövidre fogta beszédét. Röviden ismertette a település gazdasági kitörésének lehetőségeit.

©

Orbán Viktor következett, aki egy számára "nehéz hét végén" elmondta, azért hagyta a sor végére Hódmezővásárhelyt, mert tudta, itt senki sem fogja félreérteni ezt. Ennek egyik jele, hogy 1990 óta mindig a nemzeti oldal nyerte a helyhatósági választásokat.

A kormányfő is az adósságátvallással kezdi. Szerinte csődbe ment volna a település e nélkül. Ennek a felelőssége a 2010 előtti kormányzást terheli (hozzátehetjük: saját logikája szerint a várost nehezen okolhatja az adósságért a folyamatos konzervatív irányítás miatt). Orbán elmondja, mennyire fontos az épülő elkerülő út, amely leveszi a településről a kamionforgalmat. A város 10 milliárd forintot nyert el fejlesztésre. És profitál majd a békéscsabai repülőtérből.

A tramtrain, amelyet Orbán csak villamosnak nevez inkább új végállomást kaphat. Orbán felveti, hogy a vonalat Hódmezővásárhelyről Szegeden át húzzák tovább Szabadkáig. Erről tárgyalni is fog a szerb féllel.

©

Napelemparkot ígér Orbán a városnak, mivel itt a legtöbb a napsütéses órák száma az országban. Szerinte az itteni tervek lényegesen túlszárnyalják majd a hasonló célú, futó beruházásokat. A kormányfő segíteni akar bekapcsolni Hódmezővásárhelyt az agrárfelsőoktatásba, és négymilliárd forintot adna könyvtárra és tudásközpontba. Orbán csak egyet kér:

legyen szép!

Négymilliárd jut iskolák fejlesztésére is – mondja Orbán. Visszabontási programot indítana Hódmezővásárhelyen: a kormányfő szerint az egész országban súlyos dilemma a panelek sorsa. Ezen a településen próbálnák ki, milyen lenne ezeket visszabontani, amennyiben ebbe a lakók is beleegyeznek. Csak és kizárólag ebben az esetben.

Huszonhárom megállapodás

A korábbiakhoz képest fáradtabbnak ható kormányfő ezek után áttért a Modern Városok Program mérlegének megvonására. Orbán az adósság átvállalásával kezdi, majd elmondja: 3400 milliárd forintnyi fejlesztésre kötöttek szerződést. Történelmi léptékűnek nevezte a terveket. Nem csak a megyei jogú városokra figyeltek, hiszen a háttérben a megyei közgyűlésekkel is tárgyaltak, hogy a vidék minden része fejlődjön. A falusi program még hiányzik – mondja Orbán, erre viszont csak 2018 után lenne mód.

Ne Pestről mondják meg, mit kell fejleszteni, mondja Orbán, és szerinte ilyen szempontból is sikeres a Modern Városok Program. Két cél volt: a gazdaságfejlesztés és az életminőség javítása. A 23 várossal kötött megállapodás egy újítás a magyar politikában, és megérte – vallja a kormányfő.

Gratulálok, a magyar önkormányzatiság szellemiségét is sikerült megerősíteni, és polgármester úrnak külön gratulálok élete megállapodásának megkötéséhez

– mondja nevetéstől kísérve Orbán.

Még a Magyar Nemzet és az RTL is kérdezhet

Farkas Flóriánnal szeretném folytatni az együttműködést – mondja Orbán a Magyar Nemzet kérdésére. A kormányfő megjegyzi, örül, hogy az újságíró kérdése alapján számol a Fidesz 2018-as újrázásával. Lázár urat valóban lízingelem a várostól – mondja a kormányfő, és az majd kiderül, hogyan tovább. Hódmezővásárhely mindig fontos politikusokat adott az országnak – állítja, és hozzáteszi:

jól kibújtam a válasz alól.

Kövér László azt mondta egy fórumon, megérti, hogy Mészáros Lőrinc gazdagodása idegesíti az embeket – veti fel az RTL Klub tudósítója, és megkérdezi, hogy Orbán osztja-e ezt a véleményt. A kormányfő azonban újra kibújt a válasz alól. Ezek szerint a vállalkozók közötti minősítéseket a vállalkozókra hagyják, ők politikusok.

Sok sikert kívánok a New York állam és a magyar kormány képviselői közti tárgyalásokhoz – mondta Orbán a RTL másik kérdésére, miszerint hogyan fogadja, hogy a CEU-ról egyeztetne a demokrata kormányzó. A miniszterelnök azt mondja, bár érthetetlen okokból mindig csak egy egyetemről kérdeznek, itt sok intézményről van szó, és mindegyik kapcsán szívesen tárgyalnak.

Találkozik-e négyszemközt Donald Trumppal – kérdezi a Magyar Idők. "Olyan hosszú az élet" – feleli Orbán. A magyar-amerikai kapcsolatok ezek egyelőre nem indokolják, értékel a kormányfő. Vagyis minden a legnagyobb rendben van a két ország között. Szerinte megvannak a lehetőségei, hogy problémák esetén személyesen beszéljék ki a dolgokat, egyelőre örül annak, hogy a demokrata kormány után a republikánusokkal érdemi javulást sikerült elérni a kétoldalú kapcsolatokban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Ön is nézte? Kiderült, melyik sorozatról beszéltek a legtöbben a Twitteren

Ön is nézte? Kiderült, melyik sorozatról beszéltek a legtöbben a Twitteren

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével