szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor beutazta a megyei jogú városokat, és Hódmezővásárhelyen zárja a Modern Városok Programot. A szerénységet mímelő gesztust Lázár János kancelláriaminiszter kérte, hiszen volt polgármesterként, és a település lakójaként még mindig magáénak tekinti Hódmezővásárhely gondjait.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Tapssal köszöntik Orbán Viktor miniszterelnököt és Almási István polgármestert kettejük találkozójának nyilvános részén. Először a megállapodások aláírására kerül sor kettejük között, ezt követően a Modern Városok Program koreogáriájának megfelelően előbb a vendéglátó polgármester beszél.

Nagy nap ez a mai nap

– kezdi beszédét a polgármester. A most aláírt megállapodás a további fejlődés ígéretét hozza. Almási ezt követően megköszöni Orbánnak, hogy az elmúlt hét évben már mennyit segített. Az elkerülő út és az adósság átvállalása nagy segítség volt. A politikában igenis vannak barátságok, például a kormányfő és Hódmezővásárhely között. Almási személyesen is sokat köszönhet Orbánnak, mert segítette Rapcsák András korábbi polgármester halála utáni nehéz években. Almási a többi város vezetőjéhez képest rövidre fogta beszédét. Röviden ismertette a település gazdasági kitörésének lehetőségeit.

©

Orbán Viktor következett, aki egy számára "nehéz hét végén" elmondta, azért hagyta a sor végére Hódmezővásárhelyt, mert tudta, itt senki sem fogja félreérteni ezt. Ennek egyik jele, hogy 1990 óta mindig a nemzeti oldal nyerte a helyhatósági választásokat.

A kormányfő is az adósságátvallással kezdi. Szerinte csődbe ment volna a település e nélkül. Ennek a felelőssége a 2010 előtti kormányzást terheli (hozzátehetjük: saját logikája szerint a várost nehezen okolhatja az adósságért a folyamatos konzervatív irányítás miatt). Orbán elmondja, mennyire fontos az épülő elkerülő út, amely leveszi a településről a kamionforgalmat. A város 10 milliárd forintot nyert el fejlesztésre. És profitál majd a békéscsabai repülőtérből.

A tramtrain, amelyet Orbán csak villamosnak nevez inkább új végállomást kaphat. Orbán felveti, hogy a vonalat Hódmezővásárhelyről Szegeden át húzzák tovább Szabadkáig. Erről tárgyalni is fog a szerb féllel.

©

Napelemparkot ígér Orbán a városnak, mivel itt a legtöbb a napsütéses órák száma az országban. Szerinte az itteni tervek lényegesen túlszárnyalják majd a hasonló célú, futó beruházásokat. A kormányfő segíteni akar bekapcsolni Hódmezővásárhelyt az agrárfelsőoktatásba, és négymilliárd forintot adna könyvtárra és tudásközpontba. Orbán csak egyet kér:

legyen szép!

Négymilliárd jut iskolák fejlesztésére is – mondja Orbán. Visszabontási programot indítana Hódmezővásárhelyen: a kormányfő szerint az egész országban súlyos dilemma a panelek sorsa. Ezen a településen próbálnák ki, milyen lenne ezeket visszabontani, amennyiben ebbe a lakók is beleegyeznek. Csak és kizárólag ebben az esetben.

Huszonhárom megállapodás

A korábbiakhoz képest fáradtabbnak ható kormányfő ezek után áttért a Modern Városok Program mérlegének megvonására. Orbán az adósság átvállalásával kezdi, majd elmondja: 3400 milliárd forintnyi fejlesztésre kötöttek szerződést. Történelmi léptékűnek nevezte a terveket. Nem csak a megyei jogú városokra figyeltek, hiszen a háttérben a megyei közgyűlésekkel is tárgyaltak, hogy a vidék minden része fejlődjön. A falusi program még hiányzik – mondja Orbán, erre viszont csak 2018 után lenne mód.

Ne Pestről mondják meg, mit kell fejleszteni, mondja Orbán, és szerinte ilyen szempontból is sikeres a Modern Városok Program. Két cél volt: a gazdaságfejlesztés és az életminőség javítása. A 23 várossal kötött megállapodás egy újítás a magyar politikában, és megérte – vallja a kormányfő.

Gratulálok, a magyar önkormányzatiság szellemiségét is sikerült megerősíteni, és polgármester úrnak külön gratulálok élete megállapodásának megkötéséhez

– mondja nevetéstől kísérve Orbán.

Még a Magyar Nemzet és az RTL is kérdezhet

Farkas Flóriánnal szeretném folytatni az együttműködést – mondja Orbán a Magyar Nemzet kérdésére. A kormányfő megjegyzi, örül, hogy az újságíró kérdése alapján számol a Fidesz 2018-as újrázásával. Lázár urat valóban lízingelem a várostól – mondja a kormányfő, és az majd kiderül, hogyan tovább. Hódmezővásárhely mindig fontos politikusokat adott az országnak – állítja, és hozzáteszi:

jól kibújtam a válasz alól.

Kövér László azt mondta egy fórumon, megérti, hogy Mészáros Lőrinc gazdagodása idegesíti az embeket – veti fel az RTL Klub tudósítója, és megkérdezi, hogy Orbán osztja-e ezt a véleményt. A kormányfő azonban újra kibújt a válasz alól. Ezek szerint a vállalkozók közötti minősítéseket a vállalkozókra hagyják, ők politikusok.

Sok sikert kívánok a New York állam és a magyar kormány képviselői közti tárgyalásokhoz – mondta Orbán a RTL másik kérdésére, miszerint hogyan fogadja, hogy a CEU-ról egyeztetne a demokrata kormányzó. A miniszterelnök azt mondja, bár érthetetlen okokból mindig csak egy egyetemről kérdeznek, itt sok intézményről van szó, és mindegyik kapcsán szívesen tárgyalnak.

Találkozik-e négyszemközt Donald Trumppal – kérdezi a Magyar Idők. "Olyan hosszú az élet" – feleli Orbán. A magyar-amerikai kapcsolatok ezek egyelőre nem indokolják, értékel a kormányfő. Vagyis minden a legnagyobb rendben van a két ország között. Szerinte megvannak a lehetőségei, hogy problémák esetén személyesen beszéljék ki a dolgokat, egyelőre örül annak, hogy a demokrata kormány után a republikánusokkal érdemi javulást sikerült elérni a kétoldalú kapcsolatokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek