szerző:
hvg.hu

Bár évek óta az alacsony születésszám miatt panaszkodik a kormány, a lombikkezelések finanszírozását évek óta nem emelte meg, most pedig az egyik leghatékonyabb, államilag támogatott kezeléseket is végző lombikközpontot utálják ki az Észak-Alföldi régióból. A bűne: magánszolgáltató!

Az egyetemhez „felülről érkezett” – nyilvánvalóan minisztériumi – kérés, pontosabban utasítás miatt szűnik meg információink szerint a Kaáli Intézet Debreceni Egyetemen működő, államilag finanszírozott lombikkezeléseket is végző egysége.

Az intézet 15 éve a feladatra kiírt közbeszerzési eljárás nyerteseként kötött szerződést a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával (DEKK), mert az állami intézmény önállóan nem tudta biztosítani a lombikközpont működéséhez kellő személyi és tárgyi feltételeket. A szerződés 2017 decemberében jár le, a debreceni mellett még hét hazai termékenységi központot vezető Kaáli Gézával azonban nemrégiben telefonon közölték, hogy hiába elégedettek az intézet munkájával, és hiába lenne még nagyobb igény a térségben a lombikkezelésekre, a „magánszolgáltatók igénybevételének jelenlegi megítélése miatt” nincs lehetőségük a szerződés meghosszabbítására.

A Kaáli Intézet csütörtökön az Országos Sajtószolgálaton keresztül kiadott közleményben tudatta a hírt, jelezve, hogy mivel az egyetem nem közölte, működtet-e a későbbiekben saját lombikbébi-programot, a betegek elvándorlása már megkezdődött a régióból.

A DEKK főigazgatóját és orvosigazgatóját levélben kerestük meg azzal, igaz-e, hogy politikai utasításra bontottak szerződést az intézettel, illetve, hogy folytatja-e az egyetem saját maga a lombikkezeléseket. Az intézet az MTI-n keresztül adott ki egy sajtóközleményt. Eszerint a Kaáli Intézet szerződése év végén lejár, utána a Klinikai Központ végzi a kezelést. A páciensek eddig is a központ infrastruktúráját használva kapták meg a megfelelő ellátást a külső, privát szolgáltatótól.

Az érintettek az ellátáshoz 2018. január 1. után is az állam által biztosított feltételekkel juthatnak majd hozzá, így a TAJ kártyával rendelkezők számára ugyanúgy teljes mértékben finanszírozott marad az első öt lombikbébi kezelés."

Az egyetem azt reméli, az orvosok köre sem változik. A politikai utasításra egy szóval sem reagáltak.

©

A Kaáli Intézet kiszorítása ugyanakkor feltehetően része annak a korábban megszellőztetett kormányzati törekvésnek, amely szerint az Emmi a jövőben 4000-rel megemelné ugyan az egészségbiztosítási kassza terhére évente elvégezhető lombikkezelések számát, illetve azok támogatását is, de három, kiemeltként kezelendő állami meddőségi központba, a János-kórházban működő Budai Meddőségi Centrumba, a Semmelweis Egyetem Női Klinikájára és a pécsi klinikára terelné a beavatkozásokat és a velük járó finanszírozást.

A társadalombiztosító által fizetett lombikbébi-kezelések 70 százalékát ma a magántulajdonú Kaáli Intézet fővárosi és vidéki rendelőiben végzik. A tulajdonos Kaáli Géza két évtizede lobbizik az asszisztált reprodukció minél nagyobb állami támogatásáért. Legutóbb a kormány demográfiai csomagjának bejelentése előtt hívta fel a figyelmet, hogy a kezelésekre vonatkozó volumenkorlát eltörlésével ma tízezerrel – egy szentendrényi város lakosságával – több gyerek élhetne Magyarországon.

Állami költségen ma tíz intézményben évente mindössze hatezer lombikkezelést végeznek Magyarországon. Bár a kormány legalább egy éve ígérgeti, hogy változtat a szabályozáson, a múlt héten bejelentett, gyakorlatilag csodatévő hatásúként leírt demográfiai csomagnak nem volt része a lombikprogram kiterjesztése, és az erőforrás tárca múlt heti, hvg.hu-nak adott válaszából is csak az derült ki, hogy "a kormány mind a ciklusszám, mind a gyógyszertámogatás tekintetében kedvezőbb feltételeket kíván teremteni, ám a jogszabály módosítása még folyamatban van”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Joó Hajnalka Itthon

Hogy csinál a kormány 1,4-ből 2,1 gyereket?

Kisebb csoda – vagy egy azzal felérő kormányzati intézkedési terv – kellene hozzá, hogy megállítsa a kormány a rémisztő mértékű hazai népességfogyást. A már többször beharangozott születésösztönző csomagnak egyelőre csak egy-két részletét ismerni, így magunk próbáltuk meg számba venni, miből válogathat a kormány, ha tényleg évi 30 ezerrel több gyereket szeretne.

Baranyi Krisztina: "Nem azért lettem politikus, hogy szerepelhessek"

Baranyi Krisztina: "Nem azért lettem politikus, hogy szerepelhessek"

Vigyázat, nagyfeszültség! Teszten az első igazi elektromos Audi

Vigyázat, nagyfeszültség! Teszten az első igazi elektromos Audi

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Régóta várt erre a hírre az Apple

Régóta várt erre a hírre az Apple

Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról