szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Törvényben nem szereplő feladatkörre hivatkozik az Alkotmányvédelmi Hivatal.

"Ezzel az AH beismerte, hogy részt vesz a kormány politikai tevékenységében, bizonyítva, hogy sokszor politikai megrendelésre dolgozik" – így kommentálta kérdésünkre Demeter Márta, hogy Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatója a független képviselő kérdésére megküldött válaszában azt írta: az AH-nak feladata, hogy "közreműködjön a Kormány döntéselőkészítő – ezen belül jogszabály-előkészítő – munkájában."

A magyar elhárítás vezetője ezzel arra a május 17-i levélre reagált, amelyben Demeter Márta arról kérdezte őt: mivel a kormány "nemzetbiztonsági szempontokkal" is indokolta a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását (a híres Lex CEU-t) és a civilek átvilágításával kapcsolatos jogszabályt, ezért "kikérték-e az Alkotmányvédelmi Hivatal véleményét az előterjesztők a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról benyújtott törvényjavaslat kapcsán? Ha igen, mi volt a Hivatal álláspontja?"

Május 29-én kelt válaszában az AH főigazgatója azt írja, feladatait az AH "a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (Nbtv.) alapján végzi", szerinte ennek keretében működnek közre a kormányzat döntés-, ill. jogszabály-előkészítő munkájában. A levél úgy folytatódik: "Ennek során a Hivatal az irányító miniszter, valamint a Nemzetbiztonsági Kabinet Munkacsoportja részére folyamatos tájékoztatást nyújt Magyarország szuverenitását veszélyeztető, illetve nemzetbiztonsági érdekeit érintő törekvésekről."

A hivatkozott jogszabályban azonban nincs kimondottan a a kormányzat döntés-, ill. jogszabály-előkészítésében való közreműködésre utaló feladata a magyar elhárításnak: az AH egyebek mellett "felderíti és elhárítja a Magyarország függetlenségét, politikai, gazdasági, védelmi vagy más fontos érdekét sértő vagy veszélyeztető külföldi titkosszolgálati törekvéseket és tevékenységet", vagy pl. felderíti és elhárítja a (...) Magyarországra jogellenesen belépő, itt tartózkodó, illetve ezt elősegítő, és ilyen módon az ország nemzetbiztonságát veszélyeztető személyek, csoportok leplezett tevékenységét", de a törvényhozási munkában való részvétel nem szerepel a törvényben. Még a főigazgató által említett "áttételes" segítség, a "folyamatos tájékoztatás nyújtása" sem szerepel így az Nbtv.-ben, különös is lenne, hiszen – esetünkben – sem a felsőoktatás, sem a civil szféra nem az AH szakterülete.

Kivéve persze, ha a kormány valóban politikai feladatot vár el a szolgálatoktól. Ha, mint arról Rogán Antal propagandaminiszter beszélt a másról is emlékezetes csepeli fórumon, a Nemzetbiztonsági Kabinet jelentést fog készíteni a "menekültiparnak is nevezett NGO-hálózat működéséről és nemzetbiztonsági kockázatairól", akkor nem elsősorban a szolgálatoknak, hanem a politikai döntéshozóknak kell megindokolniuk, milyen törvényi felhatalmazás alapján teszik ezt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust