szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sonkodi Balázs csillaga a Miniszterelnökséget vezető Lázár János embereként ívelt az elmúlt években egyre magasabbra. Távozása indokát egyelőre nem tudni.

Június 3-i hatállyal megszűnik a Miniszterelnökségen Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkár megbizatása. Áder János köztársasági elnök erről szóló határozata a péntek esti Magyar Közlönyben jelent meg. A döntés mellett nem szerepel indoklás,  a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 54. §-ára hivatkozva az államfő mindössze annyit ír, hogy "a miniszterelnök javaslatára megállapítom, hogy dr. Sonkodi Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának e megbízatása 2017. június 3-ai hatállyal megszűnik." Az említett jogszabály idézett paragrafusa viszont az államtitkári lemondás körülményeit szabályozza: eszerint "az államtitkár a miniszterelnök útján a köztársasági elnökhöz intézett írásbeli nyilatkozatával bármikor lemondhat megbízatásáról. A nyilatkozatot az államtitkár a miniszterhez juttatja el, aki azt haladéktalanul továbbítja a miniszterelnöknek."

Az orvos-menedzser végzettségű Sonkodi Balázs már az első Orbán-kormány idején is a párt egyik jelentős egészségügyi háttérpolitikusa volt, de csak a harmadikban lett államtitkár. Karrierje Lázár János csillagának emelkedésével ívelt egyre magasabbra. A róla készült korábbi portrénkat itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pilótákat és légiutas-kísérőket képez a honvédségnek a Wizz Air

Pilótákat és légiutas-kísérőket képez a honvédségnek a Wizz Air

Vége a mobilon olvasós rémálomnak, hasznos újítás érkezett a PDF-ekhez

Vége a mobilon olvasós rémálomnak, hasznos újítás érkezett a PDF-ekhez

Megalakult az új montenegrói parlament

Megalakult az új montenegrói parlament