szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azonnali kérdésekkel fogja az ellenzék megsorozni a miniszterelnököt, előtte napirend előtti felszólalásokkal melegítenek a képviselők – a nyári szünet előtti utolsó nagy összecsapás következik. Figyeljük a patkót!

1 2 3
Sorrend megfordítása

Még egy csörte a mentősök ügyéről – lezárjuk a tudósításunkat

Harangozó Gábor MSZP-s képviselő kérdezé Orbánt, de ő már elment, Semjén Zsoltot jelölte ki, aki elfogadja a lehetőséget. Harangozó a mentősök ügyét hozza elő. A mentősök fizetése 119 ezer forint, "ez szégyen", nyomorognak a mentősök. Mindeközben Orbán környezetében röpködnek a milliárdok, "a fideszes elitnek mindent, a dolgozóknak csak annyit, amennyit nagyon muszáj". A mentősöket letiltják a nyilatkozatokról, szakszervezeti vezetőket rúgnak ki. Mikor kapják meg a mentősök az őket megillető fiztésemelést?

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes válaszol. Méltatja a mentősök munkáját. Három év alatt 67 százalékos emelést tervez végrehajtani a kormány.

Harangozó: "nem csalódtam". A kormány fenyeget, megfélemlít, hazudik. A mentődolgozók nem kaptak béremelést, a bruttó bérük megnőtt, de a nettó maradt ugyanaz. Aki felemeli a szavát, azt megfélemlítik. A Soros-bérencek kritikáját nemrég a Velencei Bizottság tette magáévá – minden kritikus hang Soros-bérenc lenne?

Semjén: a kormány tárgyal a legnagyobb mentős szakszervezettel. Ha történt megfélemlítés, tegyenek feljelentést. Az MSZP-kormányok alatt 5 százalékkal csökkent a mentősök bére.

Ezzel véget értek az azonnali kérdések, lezárjuk a percről percre tudósításunkat. 

Kovács Béla EP-mentelmi joga van terítéken

Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről kérdez a fideszes Salacz László. A Jobbik EP-képviselőjének védettségét felfüggesztették június 1-jén költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vádja miatt. Mivel jár a jog felfüggesztése? Völner Pál államtitkár válaszol, az EP felfüggesztette a védettséget, megindítható ellene a büntetőeljárás, kihallgatható, kényszerintézkedés folytatható ellene. Kovács nem volt együttműködő a hatóságokkal. A vád: fiktív embereket foglalkoztatott Brüsszelben. Salaczot megnyugtatja az államtitkári válasz, bízik az igazság napvilágra kerülésében. Völner: skandallum, hogy európai szinten jelenik meg a korrupció a Jobbiknál – láthatóan nem izgatja az ártatlanság vélelme.

Orbán: nem tartozik senkire, apja milliárdjairól beszélgetnek-e

 

Orbán és apja (középen) a felcsúti stadion lelátóján
©

Hadházy Ákos (LMP) azt kérdezi Orbán Viktortól szokott-e beszélni édesapjával, testvérével az üzleteikről. Ha nem beszélnének ilyenekről, akkor Hadházy segít, annyi osztalékot vett fel ugyanis a kormányfő édesapja, hogy azért egy átlagember ezer évig dolgozik, vagyis Szent István óta.

Hogy meri Ön ezt a történelmi szintű csalássorozatot engedni, azt gondolom azért, mert Kádár János sorsából látta, ő is milyen sokáig húzta

– mondja Hadházy.

Nem tartozik a parlamentre a családi beszélgetések tartalma – feleli Orbán. A kormány nem foglalkozik üzleti ügyekkel, csak és kizárólag a politikával – mondja a Fidesz elnöke. Kérdezze hát Hadházy az érintetteket. Egyébiránt tegyenek feljelentést.

Ha egy miniszterelnök családja milliárdossá válik állami beruházásokon, akkor az tartozik a magyar emberekre – márpedig Hadházy szerint erre számok és bizonyítékok vannak. "Kicseszett" nagy hazugságokat találtak ki, miszerint a migráció miatt nem érdekel senkit a hihetetlen meggazdagodás.

2002-ben berendeltek, másfél évig kellett minden számlámat bemutatnom – feleli Orbán, az akkori vádlóival szemben Hadházy könnyűsúlyú.

Orbán belezavarodott az adóamnesztia szabályaiba

Apáti István kérdezi Orbán Viktort: az adóamnesztia törvényével van gondja. Akik idén június 30-ig bevallja ismeretlen eredetű vagyonát, nem kell megmondania, honnan szerezte. "Messziről bűzlik ez", mondja Apáti, és kérdez: Orbán és a kormány érintett-e, rendelkezik-e külföldre menekített vagyonnal, ingatlanokkal? Nem gondolja-e, hogy ezt a szabályozást meg kéne változtatni? Épphogy kiemelt adókkal kéne büntetni az ilyen vagyonok tulajdonosait?

Orbán válaszol: ez egy ötéves konstrukció, a Jobbik is elfogadta, abszurdnak érzi ezt rajta számon kérni.

Apáti szerint Orbán nem tudja a törvényeket, amiről beszél, az egy másik jogszabály. Az áfa világrekord, az balek, aki tisztességesen adózik.

Orbán: a vagyonbevallásokban ha nincsenek ilyen számlák, biztos nincsenek a valóságban sem. A Jobbik nem jelzett sem öt, sem egy évvel ezelőtt, a Parlament fogadja el az adószabályokat, "magának tegyen szemrehányást" a kialakult helyzet miatt.

"A Fidesz bankjának két tulajdonosa van: Orbán és Matolcsy"

©

Mesterházy Attila (MSZP) egy új kihívásról kérdezi Matolcsy Györgyöt. Az állam megmentett egy bankot, majd átjátszották a fideszeseknek. Ezt a titkos projektet az MNB vezére intézte. Mesterházy szerint a Fidesz bankjának tulajdonosi láncolata egyenesen Matolcsyhoz és Orbánhoz vezet. A politikus az MSZMP büszke extagját kérdezi, hogy mit kívánnak még felvásárolni, és távozik-e az MNB-ből ennek az új banknak az élére.

Matolcsy György szerint Mesterházy elvonult a csatatérről. Vagyis nem feszegeti tovább a kikényszerített kormányváltás részleteit. Az MNB elnöke visszatért a puccskísérletre.

Az MKB igazi XXI. századi sikertörténet

– mondja Matolcsy. Nem lesz a banknak egyébként vezére, marad az MNB-ben.

Mesterházy kioktatja Matolcsyt, hogy itt ő az, aki kérdez. Majd pszichológust ajánl. A politikus szerint Matolcsy el fog még takarodni az MNB éléről.

Matolcsy még a puccsnál ragadt le, hogyan azonosíthatta Mesterházy az Egyesült Államokat.

Egy fideszes Botka László vagyonáról kérdezi a BM-et

Csizi Péter a Fideszből a Botka-vagyon mértékéről kérdezi a belügyminisztert. Mikor derül ki, hogy mit rejt a Botka-vagyon valójában? Pogácsás Tibor államtitkár válaszol, miután a házelnök csendre inti az MSZP-frakciót. Pogácsás szerint Botkának vagyonnyilatkozatot kell tennie "a kérdés az, hogy ki hogy játssza ki" Európa legszigorúbb vagyonnyilatkozati kötelezettségét. A sok találgatás Botka vagyonáról a politikus esélyeit rontja, ezt érte el a DK, mondja az államtitkár. A családtagok vagyonnyilatkozatait a bizottság nézheti meg.

Csizi szerint az a kérdés, miért titkolja a luxuscikkeit az MSZP-s politikus, és miből vette őket. Pogácsás Tibor komolyan aggódik Botka László hitelessége miatt, és megemlíti a kerítéslebontásos Botka-nyilatkozatot is.  

Orbán az ellenzékben eltöltött idő felett kesereg

Ikotity István is Orbánt kérdezi: 27 éve zajlott le a "rendszerváltásnak nevezett folyamat", Orbán volt a leghosszabb ideig miniszterelnök. Ő a legalkalmasabb válaszadó: folyamatosan csökkennek a önkormányzatok forrásai, miért? 1990-ben az összköltségvetés 18 százalékát kapták az önkormányzatok, ma ez 3 százalék alatt van.

Orbán Viktor úgy látja, igaza van Ikotitynak, 12 éve lehet jövőre kormányon, "ezt kicsit lerontja, hogy 16 évet ellenzékben is el kellett töltenem". De lassan és remélhetőleg kiegyensúlyozza a mérlegét. Szerinte a Fidesz–KDNP újjáalapította az önkormányzati rendszert. Az addigi rendszer 2010-ig összeomlott – el kellett engedni az adósságokat, 1300 milliárd forintot. Enélkül csődben lennének.

Ikotity szerint az adósságelengedés nem jelent sokat ahhoz képest, mint ami a kieső forrásokat jelenti. Kevesebb pénzt kaptak az önkormányzatok, ezért adósodtak el. Ikotity a szubszidiaritás elvére hívja fel a figyelmet, ami alapvető keresztény elv és érték.

Orbán: nem tud versenyezni az Ikotity által mondottakkal, de úgy érzi, a racionalitás azt diktálta, hogy átalakítsák a rendszert, nem volt pénz sehol. Ezért eredménynek érzi az átalakítást.

Vona szemtől szembe kommunistázta le Orbánt

©

Vona Gábor (Jobbik) a bérunióról kérdezi Orbán Viktort. A pártelnök szerint a kormányfő el sem olvasta a javaslatukat, amiből európai polgári kezdeményezés lett. Ezt történelminek nevezi Vona, és kéri Orbánt, hogy csatlakozzon, lássa be, hogy nem neki volt igaza. Tízből kilenc háborúját elveszti a kormányfő – mondja a pártelnök.

Mi Önnek fontosabb: a magyar emberek bére, vagy Habony Árpád táskája?

– kérdezi Vona.

Orbán Viktor hippinek állítja be Vona Gábort, aki hirtelen szereti Európát, a kutyákat és az oligarchákat is, ha pénzt ad, nemsokára virágfüzér is lesz a fején. Felfoghatatlan számára, hogy valaki azt gondolja, hogy majd Brüsszel fog fair béreket hozni. Szeretne ő ilyen Uniót, de egyelőre ott a nagy cégek érdekeit védik.

Én változtam, radikális politikusból egy néppárt vezetője lettem – mondja Vona. Ön is változott, kommunista politikussá vált – üt vissza Vona.

A jegyzőkönyv számára rögzítené Orbán, hogy nem tapsolt az MSZP, amikor Vona őt lekommunistázta. Majd áttért arra, hogy Simicska megvásárolt egy pártot.

Orbán gratulált az ellenzéknek letelepedésikötvény-ügyben

Az MSZP-s Szakács László kérdezi Orbán Viktort a letelepedési kötvényekről. Mondjon egy olyan személyt, akinek kiemelt szerepe van a nemzetgazdaság szempontjából. A lényeg az üzlet, a közvetítő cégek 110-130 miliárdot kerestek összesen sajtóhírek szerint. "Miért van szükség ezekre az offshore közvetítő cégekre?" Nem itthon adóznak.

Orbán válaszol: az ellenzék ezt már kifogásolta, már 16-szor beszéltünk, "nem tudok újat mondani". A kormány megfogadta az ellenzéki kérdést, és megszüntette a kötvényeket.

Szakács szerint Orbán megkerülte a választ, a 110-130 milliárd forint rengeteg pénz, miközben bőven lehetett volna állami vállalatok segítségével lebonyolítani a kötvényvásárlást.

Orbán úgy látja, a költségvetésből egy fillért sem vittek el ezek a cégek, a költségvetésbe hoztak pénzt.

©

MSZP: rossz állapotban van az ország. Fidesz: nem

Gúr Nándor (MSZP) az alacsony fizetések miatt távozó magyarokról beszél, sorolja a példákat. A kománnyal nem lehet egyeztetni. Egy kérdése van: mikor fogja észrevenni a kormány, hogy amit csinál, máshogy kéne?

Tállai András válaszol megint, szerinte a tények mást mondanak: rekordalacsony a munkanélküliség, magas a foglalkoztatottság. Nőttek a reálbérek, sorolja az utóbbi napokban elburjánzó kormányzati sikerpropaganda számait.

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Gulyás Gergely minden eddigit felül- vagy inkább alulmúló kampányra számít

Gulyás Gergely minden eddigit felül- vagy inkább alulmúló kampányra számít

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr