szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Miniszterelnökség szerint "hamis biztonságérzetet" kelt a védőoltás.

Az általa keltett "hamis biztonságérzet" és tisztázatlan klinikai hatékonysága miatt nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást – válaszolta a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség.

A vakcina darabja 27 ezer forintba kerül, és négyet kell beadni belőle, így jelenleg a csecsemőjét az agyhártyagyulladás B típusú törzse ellen is védeni kívánó szülőnek 108 ezer forintjába kerül, hogy a védettséghez szükséges oltásokat beadassák. Egyéves kor felett már elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert a statisztikai adatok alapján 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

Bár a meningococcus C elleni – jóval olcsóbb – védőoltást ingyenessé tették, és a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt ígérte, a kormányzat fontolóra veszi, hogy kiterjessze az ingyenes oltások körét, végül elvetették az ötletet annak ellenére, hogy a C mellett a B típus a legtöbb gennyes agyhártyagyulladás okozója Magyarországon.

A kormányzati indoklás szerint többek közt azért nem kívánják ingyenessé tenni a meningococcus B elleni vakcinát, mert nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban "hamis biztonságérzetet" kelteni. Úgy vélik ugyanis, ez veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését és kezelését, és tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is.

Ugyancsak az elutasítás indokai között szerepelt, hogy a vakcina "szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban". Így "a lázas reakció mint mellékhatás zavart okozhat az életkorhoz kötött védőoltások rendjében, hiszen lázas beteget nem lehet oltani, ennek következtében a B vakcina utáni kötelező oltás is eltolódhat". Egyébként a háziorvosok minden kötelező, ingyenes védőoltás esetén is felhívják a szülő figyelmét arra, hogy a gyermek belázasodhat a vakcinától, amire lázcsillapító adható, és az állapot legkésőbb 48 órán belül elmúlik.

Bár a vakcinát 2012-ben törzskönyvezték és 2014 óta gyógyszertári forgalomban is kapható, a kormány szerint "az oltás klinikai hatékonysága még tisztázatlan, alkalmazásával kapcsolatban a mai napig kevés a tapasztalat és a nemzetközi ajánlás". Azt is hozzátették: "a B típusú meningococcus elleni vakcinák törzsspecifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet".

A Világgazdaság egyébként azt írja, a meningococcus B elleni oltóanyag gyakorlatilag tavaly december óta folyamatosa hiánycikk, a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó szerint az igény és az érdeklődés folyamatosan nő a vakcina iránt, évente körülbelül 10-15 százalékkal, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lévő információk szerint viszont június 20-ig gyártási kapacitási problémák miatt nem is lesz kapható az országban az oltás.

A Magyar Nemzet rákérdezett a bárányhimlő elleni oltásra is, amely szintén tízezreket kóstál. Erről bár azt írták, hogy csecsemőknél vagy immunhiányos állapotban halálos is lehet, illetve hogy a felnőttkorban elkapott bárányhimlőnek életveszélyes szövődményei lehetnek, arra már nem tértek ki, hogy akkor miért nem teszik ingyenessé. Hozzátették, a védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mizsur András Itthon

Félmegoldás született az agyhártyagyulladás elleni védekezésben

A korábban 2000 forintos, agyhártyagyulladás elleni oltásért január elseje óta már csak dobozdíjat kell fizetniük a szülőknek, de erről nem minden orvos értesült időben. Ráadásul a veszélyesebb baktérium elleni oltás továbbra is egy vagyonba kerül.

Ódry-szobor az SZFE-n: az új vezetés nem törődik az örökös kérésével

Ódry-szobor az SZFE-n: az új vezetés nem törődik az örökös kérésével

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

A Real Madrid mellőzte, az Arsenal megszerezte a norvég „csodagyereket”

A Real Madrid mellőzte, az Arsenal megszerezte a norvég „csodagyereket”