Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Körülményeik javulásáért tüntetnek a tompai tranzitzónában a bentlakók. Van min javítani: hemzsegnek a fegyveres őrök, a muszlim bentlakók sértésmájkrémet kapnak enni, a konténerekben nem megy a légkondi, és a murvával fedett udvar is felforrósodik. A kormány ide helyezné el a kvótaperben érintett 1200 menekültet is - a bentlakók pedig egyre borzalmasabb körülményekre panaszkodnak.

Tüntetést szerveztek a tompai tranzitzóna lakói, mert elfogadhatatlannak tartják a körülményeiket, értesült a Migration Aid. A szervezet felvételén jól látszik, ahogy a gyerekek a szögesdrótok és kerítések előtt Help, Freedom feliratú papírlapokkal demonstrálnak. De mi is a problémájuk? Kovács Tímea, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvéd munkatársa rendszeresen jár a tranzitzónába, és ő is alátámasztja: rosszak a körülmények. A Migration Aid egy másik, drámaibb üzenetet is tolmácsol: a bentlakók betegségekkel küszködnek, kevés a hely. "A hőség elviselhetetlen, a fémkonténerek átforrósodnak. Sehol nincs árnyék."

A tranzitzónában mi is voltunk, szögesdrót, murvával felszórt udvar, kék és fehér konténerek a hozzávalók. A létesítmények április elején kezdték meg működésüket, és sok olyan menedékkérő került oda, aki Bulgáriában léptt be az EU-ba, a dublini egyezmény értelmében pedig oda kéne visszaszállítani őket. Az odautaztatás ellen lehet úgymond fellebbezni, erről 8 napon belül kellene döntenie a hatóságoknak. Úgy tudjuk azonban, vannak, akik már április elejétől várnak ügyük elbírálására. Ez a tétlen várakozás - amennyiben valóban van rá példa - mindenkit megvisel, nyilván különösen nehéz lehet kisgyerekekkel vagy állapotosan elviselni.

©

Főleg úgy, hogy a táborban egyre rosszabbak a körülmények. A kinti murva közel sem ideális: ha például a gyerekek azon futkározva elesnek, automatikusan megsérülnek. A murva ráadásul fel is forrósodik ezekben a napos időkben. így vissza kéne menni a konténerekbe, de azokban nem működik a légkondicionáló (úgy tudjuk, csak a közösségi célra működő konténerekben van működő klmíberendezés). Internet hol van, hol nincs - igazából nehéz felfedezni a logikát abban, miért ne lehetne egész nap biztosítani.

A kormány már a bangladesi ügy apropóján is folyton hangoztatta, a tranzitzóna nem fogva tartás - ennek ellentmond a rengeteg fegyveres őr, a szögesdrótok, az, hogy a táboron belül kialakított zónák közt nincs átjárás, még akkor sem, ha valaki az ismerősét akarja is meglátogatni. Volt olyan gyerek, mondja Kovács, aki azzal vádolta a szüleit, hogy egészen biztosan elkövettek valamit, és emiatt börtönbe zárták őket:

Mondjátok meg, mit csináltatok!

A bentlakók teljesen logikusan érzik magukat börtönben: ha orvoshoz mennek, 5-6 őr kíséri őket. De, mint tudjuk, Németh Szilárd is szívesen lakott volna ilyen körülmények között.

Ami az élelmezést illeti, tápértékre biztosan megvan a törvényben előírt mennyiség, de kulturálisan a magyar állam nincs tekintettel arra, hogy a muszlimok nem esznek sertéshúst. Márpedig rendszeresen előfordult, hogy disznómájkrémes konzervek szerepelnek az ellátmányban. Hűtőt és mikrohullámú sütőt nem használhatnak, tehát ha valaki nem a kirendelt időben akar enni (mondjuk egy gyerek), később már csak hidegen fogyaszthatja el az aznapi egyszeri meleg ételt. Vásárolniuk pedig nem lehet semmit, ha van pénzük, ha nincs - korábban még megbízhattak vásárlásokkal segélyszervezetek munkatársait, ma már nem..

©

A stanfordi börtönkísérlet óta tudjuk, ha egy helyen valakik felveszik a börtönőr-rab szerepeket, előbb-utóbb így is fognak bánni egymással. A tranzitzónákat így is értelmezhetjük: országos börtönkísérletnek. Ráadásul mind több ember érkezik, egyre nagyobb az esélye, hogy az összezárt, tétlenségre kárhoztatott menedékkérők - akik amúgy szinte mindig elutasításban részesülnek - között valami konfliktus lesz, esetleg az elégedetlenségüknek adnak nagyobb hangot. Egyelőre napi öt ember léphet be a tranzitzónába, de mi lesz akkor, ha Magyarország kénytelen lesz befogadni a kvótaperben is érintett 1200 embert? Az amúgy elismert menekültekről ugyanis Lázár János azt mondta, csakis a tranzitzónás elhelyezésben tud a kormány gondolkodni.

Még árulkodóbb, hogy a Magyar Helsinki Bizottság 2002 óta monitorozhatja a menekültügyi szállásokat havonta, egyeztetett időpontokban bejárhatta az intézményeket. Ezt a megállapodást az állam június 1-jével felmondta, így a tranzitzónába - amely a kormány szerint nyitott szállás, igaz, csak Szerbia felé lehet belőle távozni - már nem monitorozhatja a civil szervezet, csakis egyéni ügyekben léphet be ügyvéd a területre. A bentlakók csak annyit kérdeznek: "Azt akarják, hogy itt haljunk meg?"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

Az amerikai hadsereg tényleg megépíti az igazi halálsugarat

Az amerikai hadsereg tényleg megépíti az igazi halálsugarat

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon