szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szoros volt a vége. A kormánypártok 131 képviselője megszavazta a kampányfinanszírozás szigorítását célzó törvényjavaslatot, ez a jelenlévő képviselők 66,1 százalékát jelentette. A kétharmadtól így elmaradtak. Az ellenzékből csak Oláh Lajos hiányzott, a DK-s képviselő a szavazás napján lett rosszul. A többi ellenzéki képviselő fegyelmezetten összezárt.

A jelenlévő képviselők kétharmada kellett volna a tervezett törvénymódosításhoz, vagyis a kormánypártoknak volt esélye átvinni a jogszabályt, amely még egyenlőtlenebbé tette volna a politikai versenyt. Az elaprózott ellenzéknek teljes egységben kellett ellene összeállnia. A szerdai szavazáson kiderült: megtették, ami érdekükben állt. Az MSZP, a Jobbik és az LMP frakciók összes képviselője, a parlamentet egyébként bojkottáló DK-sok és a függetlenek is nemmel szavaztak.

A kormánypártok mindent megtettek, hogy együttműködésbe csalják az ellenzéket. Hadházy Ákos LMP-s képviselő javaslataira építették saját paragrafusaikat, és Lázár János azt is felvetette, hogy a plakátolás kampányidőszakon kívüli tilalmáért cserébe majd a kormány is eláll a politikai hirdetésektől. A törvény egy létező problémát is kezelt volna, ami a gazdasági lobbiktól magukat távol tartó politikai erők számára is vonzó lenne.

Tervezett szigor (az ellenzékkel szemben)

A Jobbik hónapok óta hirdeti, hogy "ti dolgoztok, ők lopnak", és Vona érkezik majd messiásként. A Fidesz erre válaszul megalkotta a "lex csicskaként" hivatkozott, a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló, kétharmados támogatást igénylő javaslatot.

A javaslat szerint tilos lett volna kampányidőszakon kívül a piaci ár alatt vagy ingyen plakátolnia a pártoknak - ezt eredetileg duplán tervezték büntetni -, és kampányidőszakon kívül egyáltalán nem lehetett volna olyan plakátot kitenni, ami egy párt vagy a kormány érdekét szolgálná. A kormánypárt ezzel akarta volna megakadályozni, hogy Vonáék kedvezményes plakáthelyeket kapjanak Simicska Lajos plakátcégeitől, de a javaslatból nem derül ki egyértelműen, hogy a kampányolást így például a CÖF-nek vagy a Fidelitasnak is tilos lett-e volna plakátolni. A javaslat döntő része ráadásul már júliustól életbe lépett volna. A törvény így nemcsak a Jobbikot, hanem Botka László MSZP miniszterelnök-jelöltet érintette volna igen hátrányosan.

Korábban egyébként előfordult, hogy Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor hiányzása miatt ment át kétharmados szavazás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így játszik Metallicát egy tízéves fiú a Foo Fighters koncertjén

Így játszik Metallicát egy tízéves fiú a Foo Fighters koncertjén

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna

Nagyot fog nézni a Facebook fejlesztését látva, tiszta sci-fi

Nagyot fog nézni a Facebook fejlesztését látva, tiszta sci-fi

A földre parancsolt több mint 240 darab F-35-ös vadászgépet a Pentagon

A földre parancsolt több mint 240 darab F-35-ös vadászgépet a Pentagon

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban