szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pofosz alapítóját 91 évesen érte a halál.

Életének 91. évében, péntek délelőtt elhunyt Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) örökös elnöke – tájékoztatta D. Szűcs Lászlóné, a Pofosz humánpolitikai elnökhelyettese az MTI-t.

A kaposvári születésű Fónay az 1956-os forradalom idején a Széna téri ellenállók helyettes parancsnoka volt. Egy évvel a szabadságharc leverése után, 1957 októberében tartóztatták le, majd 1958-ban halálra ítélték, végül – a Széna téri csoportból egyedüliként – kegyelmet kapott. 1963-ban szabadult, majd mérnökként dolgozott.

1989-ben alapítója volt a Pofosznak, és egyik szervezője volt Nagy Imre és társai június 16-i újratemetésének. 2005-ben Nagy Imre-érdemrenddel tüntették ki, egy évvel később, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést vehette át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története

Egyre több csaló vakcinagyár bukik le

Egyre több csaló vakcinagyár bukik le

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén