szerző:
hvg.hu/MTI

Tanulmányozza a Fidesz az MSZP-s javaslatokat a plakáttörvény átírásáról. Két ellenzéki szavazatra lenne szükség, hogy összejöjjön a kétharmad.

Ötpárti egyeztetést tartottak a plakáttörvényről, amelyet Áder János nem írt alá, miután nem lett meg a kétharmad a minősített többséget igénylő részekhez. A Fidesz még tanulmányozza, a KDNP nem zárkózik el az MSZP plakáttörvénnyel kapcsolatos javaslatainak egy részétől, a Jobbik és az LMP viszont így sem támogatja a törvényt. A parlamentben pénteken futnak neki újra a törvény megszavazásának. A kérdés az, hogy talál-e a Fidesz két ellenzéki képviselőt, aki megszavazza a javaslatot – ha mindenki részt vesz a szavazáson, akkor ennyi átszavazásra lesz szükség ahhoz, hogy meglegyen a kétharmad.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető elmondta: tilossá tennének kampányidőszakban mindenféle kormányzati kampányt. Tilos lenne a civil szervezetek által folytatott politikai kampány is – példaként a Civil Összefogás Fórum és a Fidelitas kampányait említette.

A plakáthelyek tulajdonosainak plakáthelyet kellene biztosítani a pártoknak és a jelölteknek, ez plakáthelyeik 25 százaléka lenne, ezeket a helyeket arányosan, az esélyegyenlőség jegyében kellene felosztani a jelöltek között a Nemzeti Választási Iroda felügyelete mellett. Hozzátette: kampányidőszakon kívül a közpénzből való kampányolást meg kell tiltani. Más kérdés, hogy a kormány hirdetéseit most sem kampányként látjuk, hanem tájékoztatásként próbálják eladni.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelt, még tanulmányozzák a szocialisták javaslatát, van azonban jónéhány része, amely alkotmányos aggályokat vet fel. Elmondta, a Fidesz elnöksége kedden tárgyal a kérdésről. Azt mondta, a céljuk az, hogy ne lehessen politikai pártokat feketén finanszírozni.

Vagy a törvényalkotási bizottság módosító indítványáról szavaznak, vagy a köztársasági elnök által visszaküldött törvény rendelkezéseiről – magyarázta. Utóbbi esetben el kell utasítaniuk a jogszabályt, mert az csak egyetlen szakaszból áll, a hatályba lépésből – tette hozzá.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnyilvánvalóbb és legdurvább politikai paktumaként jellemezte a helyzetet. Értékelése szerint a plakátpiac volt az egyetlen, ahol egyensúly volt a pártok között, most azonban az MSZP hozzájárul ahhoz, hogy Orbán Viktor médiahatalma ezen a területen is domináljon. Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy a szocialisták javaslata semmit nem korlátoz a kormánypárti médiafölényből, csak szívességet tesz nekik.

Ferenczi István, az LMP közösségi részvételi szakszóvivője megismételte pártja álláspontját: nem fogják hozzásegíteni a Fideszt ahhoz, hogy még inkább "nekik lejtsen a pálya", ehhez pedig szerinte meg kell őrizni azt az ellenzéki egységet, amely a törvény első szavazásakor megvolt.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP is jelezte, hogy frakciójuk teljes létszámmal vesz részt a pénteki rendkívüli ülésen. Ahhoz, hogy biztosan ne lehessen kétharmados többsége a Fidesznek, arra lesz szükség, hogy legfeljebb egy ellenzéki hiányozzon az ülésről, és teljes legyen az egységük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!