Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

Az egészségügyért felelős államtitkár álhírnek nevezte, hogy az ápolók és nővérek felmondása miatt be kellett zárni a dél-pesti kórház egyik belgyógyászati osztályát, szerinte csupán a betervezett felújítások folynak. A hvg.hu azonban úgy tudja, szó sincs nyári festésről, a problémás osztályra tényleg lakat került. Úgy tudjuk, az az értesülés is igaz, miszerint a dolgozók inkább a svéd bútoráruházat választják, mint hogy az egészségügyben robotoljanak.

A Hír Tv számolt be arról a Facebookon terjedő híresztelésről, miszerint a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház 3-as számú belgyógyászati osztályán felmondó ápolók, nővérek közül többen a közelben nyílt új IKEA-ba mentek dolgozni, mert ott jobb fizetést kaptak. A hír szerint a felmondások miatt be is kellett zárni az érintett osztályt, mert fenntarthatatlanná vált a működése.

A kórház működését ismerő forrásaink szerint többről van szó, mint pletykáról és nem is újdonság a dolog; az elmúlt 1-2 évben vált igazán kritikussá a munkaerőhiány az osztályon, sokan mondtak fel vagy kérték áthelyezésüket egy másik osztályra. Túlterheltség, ki nem fizetett túlórák – legtöbbször ez állt a távozás mögött. A kórház vezetése úgy próbálta orvosolni a súlyos munkaerőhiányt, hogy bérnővéreket vett fel az osztályra.

©

Azok a kevesek, akik maradtak, most mondtak fel, és úgy tudjuk, egyszerre jelentették be felmondásukat a kórház vezetésének. És azért is esett választásuk az IKEA-ra, mert több korábbi kollégájuk már régebb óta dolgozik a svéd bútoráruháznál és jók voltak a tapasztalataik, 30-40 százalékos fizetésbeli különbséget is emlegettek forrásaink.

A felmondásokról szóló hír másnapján Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke Facebook-oldalán cáfolta, hogy bezárt a Jahn Ferenc belgyógyászati osztálya; a korábbi rezsibiztos felhívta a kórházat, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy továbbra is üzemel a szóban forgó osztály, nem volt és nem számítanak tömeges felmondásokra. Németh információi szerint csupán néhány kórterem van lezárva karbantartási és felújítási munkák miatt, ami összesen 42 ágyat érint a 267 aktív és 259 krónikus ágyból. Úgy látszik, minimum a Fidesz alelnökének kell lenni ahhoz, hogy valaki korrekt tájékoztatást kapjon az adott kórház helyzetéről, a Hír Tv ugyanis tegnap még hiába kereste a kórházat.

Csak festenek, szó sincs bezárásról

Megkerestük a kórházat, hogy valóban adtak-e tájékoztatást Némethnek, illetve hogy valósak-e a politikus oldalán feltüntetett adatok. Konkrét válasz helyett egy közleményt küldtek, amiben gyakorlatilag megismétlik a fideszes politikusnak mondott állításokat (vagyis hogy felújítások zajlanak), azzal a kiegészítéssel, hogy

"az egészségügyben tapasztalható általános orvos- és szakdolgozó hiány ellenére a Dél-pesti Kórházban dolgozó orvosok és szakdolgozók mindent megtesznek a folyamatos, biztonságos, magas szakmai színvonalú betegellátás biztosítása érdekében."

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egyenesen álhírnek nevezte a Hír Tv értesüléseit, azt állítva, hogy csak a szokásos nyári festés folyik a kórházban. Az államtitkár azzal indokolta a felújítás időzítését, hogy nyáron csökken a betegforgalom, hiszen

"a betegek egy része nyaralni van."

©

Ezzel szemben forrásaink határozottan állították, hogy az osztály nem működik; hivatalosan ugyan nem zárták be, de nem fogad betegeket. Sőt, elmondásuk szerint szó sincs semmilyen felújításról – legalábbis a 3-as számú belgyógyászati osztályon biztosan nem. A "felújítás" feliratú tábla is csak kedden, a Hír Tv riportja után került ki az osztály bejáratára – állítják.

Cserbenhagyott terhes nő, hulla a mosdóban

A Jahn Ferenc Kórház utoljára azzal került be a hírekbe, hogy június elején egyik éjjel több mint 20 percig nem kapott segítséget egy terhes nő, aki a kórház előtt kapott epilepsziás rohamot. Az intézmény főbejárata zárva volt, a mentők nem akartak kocsit küldeni érte, így csak a taxisok és a buszsofőr önzetlen segítségén múlt, hogy nem történt nagyobb baj. Ugyanez a kórház volt az, ahol tavaly novemberben többnapos hullát találtak az egyik mosdóban, de volt, hogy ágyi poloskák miatt kellett fertőtleníteni az egyik osztályt.

Ezért éri meg a svédeknél dolgozni

A Pénzcentrum forintra kiszámolta, miért lehet kedvezőbb a bútoráruházban dolgozni, mint a magyar egészségügyben: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók alapbére 139 ezer forint. Erre jönnek rá még a pótlékok, kiegészítések, így az itt dolgozók teljes keresete bruttó 197 ezer forintra jön ki.

©

Az IKEA-nál az átlagos bruttó alapbér 202 ezer forint a nem vezető beosztású áruházi dolgozók körében, a ténylegesen szerződött óraszámokat figyelembe véve az áruházi, nem vezető beosztású munkavállaló átlagos szerződött óraszáma napi 7 óra, alapbére pedig bruttó 178 ezer forint. Ehhez még számos kiegészítő juttatás jön (pl. szombati és vasárnapi bérpótlék, étkezési hozzájárulás stb.) így a Pénzcentrum úgy kalkulál, hogy az még mindig több lehet, mint az ápolói átlagkereset.

A fizetésen kívül két dolog még biztosan az IKEA mellett szól: az egészségügyhöz képest összehasonlíthatatlanul kevesebb a stressz, illetve nem kell éjszakázniuk a dolgozóknak. A Hír Tv megkereste az IKEA-t, de ott azt közölték: dolgozóik előző munkahelyéről nem adhatnak tájékoztatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Jóval több kibertámadás éri azokat, akik kiveszik a részüket a járvány elleni küzdelemből

Jóval több kibertámadás éri azokat, akik kiveszik a részüket a járvány elleni küzdelemből